Bio? Logisch!

Hier in huis is biologische voeding de norm en dat vinden wij heel logisch.
biologisch1
Ik vind het altijd nog verbazingwekkend dat bio de uitzondering is en dat dus niet-bio voeding de standaard is? Dat bio-voeding gelabeld is en daardoor “exclusief” is.

gifIk stel voor dat bio-voeding voortaan de standaard wordt
en vanaf nu niet-bio voeding een label gaat dragen
en dan het volgende:

Want dat is wél het geval, alles wat niet bio is, bevat dus gif!
Uit onderstaand Zweeds onderzoek blijkt namelijk dat een gezin dat gangbare voeding at veel gifstoffen in hun lichamen had. Maar door het eten van bio-voeding waren die binnen twee weken verdwenen!

Maar bio, dat is toch duurder?
“Die bio-komkommer kost € 0,20 meer…. dat is toch té duur?”
Maar mensen gaan vaak wel meerdere keren per jaar op vakantie, een dagje shoppen, ergens wat drinken of hapje eten, kopen geregeld de nieuwste smartphone of een nieuwe auto, dan wordt er niet gekeken op die € 0,20.
Het is dus niet een kwestie van geld, maar van prioriteiten!
1Eco_4voeding_bio1

Als je denkt geld uit te sparen door naar een Duitse discounter te gaan (lees: Aldi of Lidl), dan word je daar altijd verleid tot het kopen van allerlei “rommel-aanbiedingen” die je helemaal niet nodig hebt.
Dus ben je daar uiteindelijk net zo veel geld kwijt voor je boodschappen als dat je die bij een bio-winkel zou doen. Alleen heb je bij een bio-winkel én geen rommel in je eten én geen rommel in je huis.

Ja, boeren die met gif spuiten en kunstmest gebruiken, hebben een grotere opbrengst en dus zijn ze goedkoper.
Maar het hele eco-systeem wordt door hen vervuild en wie betaalt dat? Juist de maatschappij, lees de belastingbetaler. Ook de mensen die wél bio kopen en niet voor die vervuiling verantwoordelijk zijn, betalen hier dus aan mee, zeer onterecht!
Als ze die kosten voor het weer herstellen van het vervuilde eco-systeem ook eens in de prijs van gangbare voeding zouden doorrekenen, dan zou gangbare voeding veel duurder zijn.

Ik verwijt het overigens de boeren niet. Het zijn wij, de consumenten, die om die producten vragen en zij beantwoorden slechts aan die vraag…
food

Voeding versus vulling
Het is van groot belang hoe je voeding ziet, als voeding of als vulling?
Met gangbare voedingsmiddelen vul je enkel je maag, maar er zit weinig voedingswaarde meer in. Het is “leeg” eten.
Terwijl biologische producten je lichaam voeden met de grondstoffen (koolhydraten, proteïnen, vezels), vitaminen en mineralen die je nodig hebt. Zonder e-stoffen, additieven, conserveringsmiddelen, kleur-, geur- en smaakstoffen. Het is dus puur en “vol” eten.

En voeding is de brandstof van je lichaam en van je geest. Je kan er dus beter maar voor zorgen dat deze brandstof van de beste kwaliteit is!

5Info_4inspiratie_Eco_V7

Pleidooi: bio geeft korting zorgverzekering
We zijn tegenwoordig boos dat de ziektekosten zo hoog zijn en verontwaardigd dat steeds meer mensen ernstig ziek worden.
Maar we blijven het wel ‘dood’normaal vinden om voeding met alle giftige residuen te eten?

Ik pleit er daarom voor dat mensen die bio eten, korting krijgen op hun zorgverzekering en bovenaan de wachtlijsten komen te staan.

5Info_4inspiratie_M_G8

Verzorgingsstaat
Overigens ben ik van mening dat ook de overheid hier meer een regulerende rol in dient te spelen, door bijvoorbeeld op bio-voeding minder btw te heffen. Omdat ze zo een veel gezondere samenleving stimuleert.

De vraag is echter of de doelstelling van de overheid is om zorg te dragen voor de samenleving?
Of dat ze liever bezig houden met geld vergaren?
food-health
Ik vrees het laatste, maar zelfs dan zouden ze beter opteren voor belastingverlaging op bio-voeding. Op korte termijn zijn er minder belastinginkomsten, maar op lange termijn besparen ze enorm veel uitgaven op zorg!

5Info_4inspiratie_M_G3

De omgekeerde wereld….
En het is toch op zijn minst bizar dat als je als boer geen kunstmest en pesticiden gebruikt, dat je daarvoor een hele lading papierwerk moet invullen, controles krijgt en ook nog eens geld moet betalen om het bio-label te krijgen.
5Info_4inspiratie_Eco_V12
Terwijl een boer die het hele systeem vervuilt, mag gewoon zijn gang gaan en van hem eisen we geen controles?

“Winkel met lieve mensen of winkel met karretjes”
Voeding uit een lokale biowinkel is wel duurder dan bio-voeding uit de supermarkt, maar die paar euro’s extra zijn mij die dienstverlening wel waard.
Als ik naar een supermarkt ga, kom ik altijd chagerijnig buiten, veel te harde muziek, mensen die onpersoonlijk met hun karretjes langs elkaar heen lopen, enkel “standaard” producten in het assortiment die goed verkopen en alles is verpakt in plastic.
supermarkt
cabasTerwijl als ik bij onze lokale biowinkel ben geweest, kom ik altijd zeer positief naar buiten. Blij om het persoonlijke en warme contact, fijn om te voelen dat je niet alleen bent in je interesse in gezonde voeding, mensen die respecteren dat wij zo min mogelijk afval willen kopen, die als we vaak dezelfde producten kopen zelf aanbieden om een grootverpakking voor ons te bestellen. Die aan onze kindjes zelf vragen hoe het met ze gaat en dan graag aan hen enkele Franse woordjes leren.

Hier in huis wordt de lokale biowinkel door de kindjes dan ook “de winkel met de lieve mensen genoemd” en de supermarkt noemen ze “de winkel met de karretjes”.

buurtapotheek

Ons eten kopen we zoveel mogelijk bij de plaatselijke bio-winkel en dit heeft vele voordelen:
1Eco_12afval_loesje
1. Groenten en fruit zijn er niet voorverpakt in plastic en we kunnen het dus in papieren zakjes doen die we hergebruiken tot ze letterlijk uit elkaar vallen, zo hebben we veel minder afval.

2. We kunnen er grootverpakkingen bestellen en zo onze afvalberg enorm verkleinen.

appel3. De voedselkilometers worden beperkt omdat de meeste producten rechtstreeks bij de lokale boeren worden gehaald.

4. Ook ondersteunen we hiermee de lokale economie en niet een anonieme supermarkt.
aardbeien
5. We eten seizoensgebonden groenten en fruit, je vindt er bijvoorbeeld geen sperzieboontjes en aardbeien met kerstmis.
Dit verhoogt ook je weerstand omdat je dan in het juiste seizoen de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

6. Bio-winkels zijn de pioniers, zij waren de degene die het voortouw namen om bio te promoten. En nog steeds zijn zij het die nieuwe bio-producten als eerste in hun assortiment opnemen en aan de man/vrouw brengen. De bio-winkel test dus of producten goed in de markt vallen.
Terwijl supermarkten enkel de “na-apers” zijn, nu ze zien dat er geld valt te verdienen met bio, nemen ze het ook in hun assortiment op. En enkel die producten waarvan is gebleken dat er een afzet voor is, dankzij de test-lanceringen van de bio-winkels.

7. Maar het meest toffe van een lokale winkel is wel het persoonlijke contact. Je wordt er altijd vriendelijk begroet en een praatje met je gemaakt, je ontmoet er gelijkgezinde mensen uit de regio. De winkelier weet precies wat je wel en niet lekker vindt en kan je daardoor dingen aanbevelen. En voedingswaren die ze nog niet in hun assortiment hebben, kunnen we er bestellen.

Bij de supermarkt ben je een consument, bij de bio-winkel een mens!

Vind jij bio ook logisch?

biologisch

Lees ook:
Denk globaal, eet lokaal
Ons dagelijks menu: bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm
Boodschappenlijst
Echt eten
Wat de pot schaft
Vegan-suikervrije opvoeding
Plant-aardige boeken
Groen(t)e wensen voor 2015


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


41 thoughts on “Bio? Logisch!

  1. ikkenormaal

    Ik koop veel biologisch in supermarkten met redenen. Het is juist positief dat supermarkten meer en meer bio verkopen (met het biolabel) want zo wordt het meer en meer de norm. Als er veel bio-producten verkocht worden gaan supermarkten ook een groter aanbod uitstallen waardoor er meer mensen meer bio gaan kopen. Hierdoor ontstaat er grotere vraag en gaan meer landbouwers de stap durven zetten. In de colruyt hebben ze bijvoorbeeld veel bioproducten. Biotime producten zijn vaak goedkoper dan A-merken (niet dan het gewone huismerk) en zo kunnen klanten ook vergelijken. Groenten en fruit koop ik bijvoorbeeld wel via de voedselteams omdat het dan lokaal en afvalarm is.
    Verder zijn er spijtig genoeg ook biowinkels waar de eigenaars onvriendelijk zijn . Hier althans (zuchten als je iets vraagt, kortaf antwoorden, roddelen over andere klanten,…) en dus kom ik er eigenlijk niet meer.

  2. san

    Ik kan heel ver in je stukje mee gaan maar niet helemaal.
    De bio winkel bij ons in de buurt was altijd een rotwinkel en peperduur (nee niet 0,20 extra voor een komkommer maar veel meer.)Met de nieuwe eigenaren zijn ze er qua vriendelijkheid op vooruit gegaan maar niet qua prijs.
    Wij eten vrij veel biologisch maar lang niet alles want alles is de helft tot vier keer duurder en dat is gewoon heel veel.
    Wat ik bio koop koop ik voornamelijk in de supermarkt, voor mij praktischer en iets voordeliger dan de natuurwinkel.
    Op een pak melk bijvoorbeeld scheelt het al 30 cent tussen bio in de super en bio in de natuurwinkel

  3. Anna

    Ik was bezig om uit te zoeken wat het verschil in kwaliteit is tussen bio uit de supermarkt en uit de natuurvoedingswinkel. Tot nu toe heb ik daar nog niet veel over gevonden. Wel kan ik me goed voorstellen dat bio uit de supermarkt toch onder grotere druk staat, omdat er veel en snel geproduceerd moet worden.

    Over het filmpje bovenaan je artikel, ik had het al eens gezien en vroeg me toen onder andere af: mooi dat de gifstoffen zo snel uit je lichaam gaan en dat ze het konden aantonen dat ‘gewoon’ eten ervoor zorgt dat er gif in je lichaam komt. Maar ze zeggen niet of het gif daadwerkelijk schadelijk is en of je door anders (maar niet bio) te eten er ook voor kan zorgen dat je minder of geen gif in je lichaam krijgt. Ik ben voor biologische voeding, maar ik vond het filmpje nogal beperkt.

  4. Marieke

    Persoonlijk koop ik veel liever in de biowinkel dan in de supermarkt. Er zijn nu heel wat supermarkten (tegenwoordig allemaal zeker?) die een bio-assortiment aanreiken en steeds verder uitbreiden. Op zich lijkt dit goed, ware het niet dat de supermarktketens hun traditionele tactieken gebruiken om een ‘goede’ prijs te bekomen (lees: onder druk zetten van de producent, lagere prijs voor de consument). Bio is ‘in’, steeds meer mensen kopen bewust bio. En daar hebben supermarkten natuurlijk geld in gezien. Een rage moet gevolgd worden, zeker door supermarkten. Want als de ene keten er niet mee komt, gaat de consument naar de concurrent. En ook hier vindt een ware prijsslag plaats: de huismerken zijn een pak goedkoper dan de gangbare biomerken die al tientallen jaren een gevestigde waarde zijn op de biomarkt. Vreemd?
    Wel, het aanbod groeit, dus moet de prijs dalen. Dat klopt, maar moet de prijs dalen ten koste van het inkomen van de boer? Vinden we het dan zo normaal dat levensbehoefte nummer 1 zo weinig mogelijk moet kosten? En dat de landbouwers die ons voorzien in deze levensbehoefte, amper voldoende of zelfs onvoldoende krijgen om hun bedrijf in stand te houden?
    Het is al lang geweten dat de supermarktketen producenten onder druk zet om hen aan een veel te lage prijs hun producten te verkopen. Voor deze (en alle andere) multinationals geldt maar één ding: winst maken en aandeelhouders tevreden stellen. Dat bio nu plots populair is, zien ze als een kans om hun aanbod te laten groeien (de economie moet blijven groeien). En natuurlijk moet de consument gestimuleerd worden om bij hén bioproducten te kopen. En waar kijkt de consument vooral naar: inderdaad, naar de prijs. Dus die moet zo laag mogelijk zijn. En dat mag ten koste van alles gaan.
    Ik koop zoveel mogelijk in de biowinkel, bij de bioboer op de markt en via biologische pakketten. Ik walg van het hele supermarkt-systeem en heb een zéér diep respect voor de boeren die het slachtoffer van dit systeem zijn. Ik vind het van héél groot belang dat de (bio)boeren nog zin hebben om verder te doen, want als zij er de brui aan geven, wie zal er dan wel voor ons voedsel zorgen (lees: het voedsel voor de verwende consument die geen zin heeft om veel te betalen).
    Dus boven het biologische aspect vind ik dat er een beetje respect voor de boeren mag zijn, en dat 10 cent meer voor een pak sojamelk uit de biowinkel, een volwaardig loon voor die boer betekent.

  5. Kim

    Ik koop m’n bio meestal ook in de (bio)supermarkt. De biowinkels bij ons in het centrum gaan eruit én hebben maar een heel beperkt aanbod. Het is niet ideaal, maar anderzijds: mocht die (bio)supermarkt er niet zijn, dan zouden nog veel minder mensen bio kopen. Ik zie het als een goede tussenstap. Net zoals de biomerken in de “gewone” supermarkt.
    Het zet mensen die “gewone” voeding kopen aan om (deels) op bio over te schakelen. Het genereert bewustzijn. En wanneer ze die stap hebben gezet, gaan ze hopelijk ook al eens vaker “bij de boer” kopen. Stapje voor stapje. Als ik zie naar de opmars die bio gemaakt heeft de voorbije jaren ben ik al heel blij. Het is “gewoon” geworden. Het heeft niet meer dat geitenwollensokkenimago en dat vind ik fantastisch!

  6. Maia

    Ik ben heel blij dat ik hier een lokale bio-boer heb gevonden waar ik rechtstreeks bij inkoop. Wij geven rond de € 40,- a € 45,- per week uit aan boodschappen( 2 Pers), die voor ongeveer 95% biologisch zijn. Van dit geld geven wij € 30,- tot € 35,- direct aan de lokale boer voor groente en fruit.

    Ik vind het fijn dat ik een top kwaliteit verse groente en fruit heb, en daarnaast ook nog een lokale boer ondersteun. Het zijn ook vreselijk aardige mensen dus ik ga daar altijd met een goed gevoel weg.

    Een bijkomend voordeel is dat ik weinig afval meer heb, bij de boer is alles onverpakt of in gerecyclede papieren zakken (die wij hergebruiken). Ideaal!

  7. Crafts'n'Skills

    Ik vind je bovenste plaatje echt heel sprekend!

    Wij proberen zo veel als kan biologisch te halen, maar is helaas niet altijd haalbaar. Met de auto op en neer naar de dichtstbijzijnde bioboer rijden is weer niet milieuvriendelijk. En de biologische strak in plastic verpakte groenten, zijn die al veel beter?
    Ik blijf het een lastig verhaal vinden; én schone voeding voor een gezond lijf, én geen afval voor een schoon milieu, maar we doen ons best!

  8. Lucas

    Ik ben ook al langer “overstag” geen suikers, geen voorverpakte producten meer. Alles biologisch uit de winkel en de biologische markt. Ik heb ontdekt, dat niet alles wat het label biologisch draagt dit ook werkelijk is. In de winkel worden bijvoorbeeld ook producten aangeboden die uit China komen en die hoef ik niet. Heel veel producten zijn ook suikers verwerkt en die wil ik niet.
    Door anders te eten ben ik nu veel gezonder geworden. Was diabetiker maar neem nu geen medicijnen meer. Een aantal vrienden van mij zijn mij mede daardoor gevolgd in de ‘ biologische ‘ wereld. Ook zij ervaren grote veranderingen in hun gezondheid. Ondersteun de boeren die ons deze heerlijke groente verbouwen. Mijn achtertuin is ook moestuin geworden en ik geniet ervan.

  9. Marjolein

    Hier ook gezonde argwaan tegen bio uit de supermarkt. Ik doe het wel eens, uit gemakszucht of toegegeven, zuunigheid, maar probeer het zo min mogelijk te doen.
    Inderdaad (ook), met het idee dat ik hun aanbod enigszins (of heel erg) hypocriet vind!! Als je er zo achter kunt staan, waarom blijf je dan mindere kwaliteit aanbieden vrolijk naast de bio-versie? Of doe je het soms gewoon omdat men erom vraagt en je dus mee kunt profiteren van de ideeele inzet van anderen die minder groot, machtig en winstgericht zijn? “Vanwege de prijs/portemonnee diversiteit” is een slap excuus want dat trekt zich bij gebrek aan slechte goedkope opties vanzelf wel recht op de lange termijn. Even doorzetten met z’n allen.
    Krijg ook altijd kromme tenen van de supermarktblaadjes waarin op de ene pagina een bioproduct geprezen wordt om z’n vele voordelen voor gezondheid en wereld, en op de volgende pagina eenzelfde verhaaltje staat voor een gangbaar of duidelijk niet fair product, argh. Beide volledig alsof het “het beste” is wat je kunt kopen. Wie hou je nou voor de gek? En enigszins beledigend zelfs tegenover de consument die blijkbaar niet geacht wordt zelf en kritisch te kunnen denken over producten.
    Dus hier liever naar de kleinere biowinkel of boerderij/markt, de grotere bio-ketens beginnen soms ook supermarkttrekjes te krijgen helaas.

    Hier bij ons in de stad is er ook een heel mooi lokaal initiatief voor bio streekproducten uit een straal van ca 25 rondom de stad; 1x per week wordt het aanbod rond gemaild aan de deelnemers van de kring en kan je als je wilt bestellen, later die week kan je het op een centraal punt ophalen. Alle stapjes in het proces van boer en bestellen tot ophalen worden door de deelnemers zelf geregeld. De prijzen zijn voor de besteller lager dan in de biowinkel, maar voor de boeren/leveranciers is de opbrengst juist hoger dan wat ze via groothandel/supermarkt krijgen.
    Ook kleine (hobby-)boeren of bedrijven in omschakeling krijgen de kans om mee te doen. Voor hun is “eko” of te duur om als keurmerk te mogen dragen, of vanwege de omschakeling nog niet toegestaan om als zodanig het product aan te bieden, maar ze dragen al wel de hogere lasten/lagere opbrengst/omschakelingsperikelen.

    Binnenkort opent hier ook een verpakkingsvrije streekgerichte biowinkel, en nog wel praktisch bij mij om de hoek! Ben nu al fan en zo teruglezend ook geen enkel excuus meer voor bio-uit-de-supermarkt :).

  10. Linda

    hallo allemaal ,
    Ik ben juist verhuisd en heb hier in de buurt een CSA boerderij gevonden
    Daar ben ik lid geworden en nu ga ik 2 maal per week mijn groenten zelf oogsten . Met mijn grote rieten korf ga ik juist halen wat we nodig hebben voor 3 dagen max. Wij zijn met 3 volwassenen en betalen 265€ pp voor een heel jaar, de groenten van het seizoen en regelmatig ook om in te vriezen
    Lekker vers , juist geoogst en s’avonds op je bord . Gezonder kan niet . En de boer krijgt een eerlijke prijs voor zijn werk . Dat zou de standaard moeten zijn , vind ik .

    Voor ons vlees heb ik hier een boer gevonden die regelmatig een Stier slacht en verkoopt per pakketten van 10 kg biologisch vlees , wij eten weinig vlees en daar kom ik 2 maanden mee rond

    In de supermarkt kom ik nog sporadisch, ik blijf er liever weg want die handelen niet eerlijk tegenover de producenten , en ik kijk kritisch naar de producten , ook naar de bio producten.

    Ik ben blij dat we die voordelen in onze buurt hebben , spijtig dat het niet voor iedereen kan .

  11. Monique

    Enkele jaren geleden zagen we op tv een bio-boer aan het woord die vertelde dat hij was overgestapt naar biologisch telen om een eerlijke prijs voor zijn tomaten te krijgen. Maar hij vertelde dat hem nu het vel over de neus werd gehaald door een grote keten die soep maakte van zijn tomaten… Sindsdien kopen wij geen biologische artikelen meer bij de supermarkt, maar alleen nog bij de lokale biologische supers. Het is juist een belangrijk aspect dat de boer een goede prijs voor zijn harde werk krijgt, daar betaal ik graag wat extra voor!

  12. Jan

    tuurlijk is bio logisch.
    Alleen ben ik het niet volledig mee eens dat Bio duurder is in de lokale bio winkel. Ik merk nl dat vooral bio groenten en fruit meestal duurder zijn in de supermarkt dan bij de lokale bio winkel. Logisch? Neen helemaal niet maar blijkbaar ligt de marge berekening voor het bepalen van de verkoopprijs voor de bio groenten in de supermarkt een beetje anders dan voor hun reguliere groenten en fruit. Heb hier nog geen hard bewijs voor kunnen verzamelen. Nog geen enkele retailer heeft volmondig willen toegeven. Maar ik weet uit eigen ervaring dat bio groenten en fruit meestal duurder zijn in de supermarkt dan bij ons (heb zelf een bio winkel).
    Waarom? Ik duf te gokken dat de supermarkten gewoon grof geld willen verdienen aan de bio “rage” die natuurlijk ook wel grotendeels positief is om bio bekend te maken aan het grote publiek.

  13. izerina

    Ik hoop met jou,dat biologisch normaal wordt. Dat was het begin jaren ’50 toch ook? Ik herinner me nog de krop sla,die mijn moeder waste. Ze haalde een slakje weg. Of de wortels met kleine gaatjes. En de ongelijk gevormde appels.

  14. Eva

    Hoi Evelien,

    Mooie en overtuigend uiteenzetting voor bio. Zo geniet ikzelf bv. ook mee met een vriend en enkele familieleden die stevig ‘moestuinen’ als hobby en mij voorzien van verse groentjes. Ikzelf moet me helaas beperken tot wat kruiden en een paar uien in een ton aangezien ik op een appartement woon. Ik vroeg me echter wel af hoe jij staat tov Bio-Planet van Colruyt, waar ik wel eens graag kom?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Eva: Soms is leven in de Ardennen zo makkelijk, minder keuzestress, want we hebben hier gewoon geen Bio-planet 😉
      We gaan zelden naar de Colruyt, gewoon omdat die hier ook best een eindje rijden vandaan is. En de benzine en de tijd niet opweegt tegen de korting die je er krijgt.
      Maar ook omdat we dus zo een grote keten niet willen steunen.
      Hoewel de Colruyt van de grote ketens wel heel veel duurzame initiatieven heeft. Vraag is dan natuurlijk doen ze dat uit oprechte bezorgdheid of om een groen imago en zo dus meer klanten te krijgen? Feit is wel dat ik daardoor Colruyt eerder zou kiezen dan bijvoorbeeld Delhaize of Spar.

  15. Karin

    Mijn voorkeurvolgorde is: eerst de hoevewinkel van de bioboer, dan de natuurvoedingswinkel en dan de Bioplanet. Ik probeer dus zo vaak mogelijk rechtstreeks bij de boer te kopen want hoe minder tussenschakels, hoe eerlijker de prijs die de boer krijgt voor zijn product en dat vind ik belangrijk. Ik hoop dat het nooit zover komt dat we al onze voeding moeten importeren omdat onze boeren de prijszetting van de supermarkten niet overleefd hebben.
    En uiteraard vind ik Bio logisch en ben ik blij dat steeds meer mensen dat beginnen te vinden.

  16. Gerard

    Wij kopen zoveel mogelijk biologisch en verbouwen ook veel zelf. Dit is niet goedkoper of makkelijker, maar wel leuker en beter voor het milieu.

    Biologisch kopen omdat het beter is voor je gezondheid is een dwaling. Hoe giftig iets is kun je meten. Als je kijkt naar acute vergiftiging is glyphosate (roundup) ongeveer net zo giftig als alcohol. En tja, als je stopt met alcohol drinken kun je ook meten dat het uit je systeem verdwijnt. Dat doet het lichaam met alle lichaamsvreemde stoffen (ook voedsel!)

    Minder voedselkilometers als je lokaal koopt lijkt mooi, maar ook dat is een dwaling. Lokaal voedsel is zo inefficient (http://freakonomics.com/2011/11/14/the-inefficiency-of-local-food/) dat je beter niet lokaal kunt kunt kopen als je minder land en brandstof wilt verbruiken.

    Het verschil in voedingswaarde tussen gewoon en bio is er wel, maar zo klein dat je dit kunt verwaarlozen. Je kunt beter proberen meer groenten en fruit te eten. Dat heeft een veel groter effect op je gezondheid en zal er voor zorgen dat je veel meer goede voedingsstoffen binnenkrijgt. Veel mensen roepen dat bio gezonder is, maar er moeten grote landelijke campagnes komen om mensen over te halen 2 stuks fruit per dag te laten eten!

    Dus bio kopen omdat je de lokale winkel fijner vindt en omdat het beter is voor het milieu daar sta ik helemaal achter. Maar pas op dat je je niet laat overhalen door drogredenen en bangmakerij. Er zitten tenslotte meer e-nummers in een banaan dan je denkt! http://www.brekend.nl/2014/01/23/deze-enge-dingen-zitten-er-allemaal-in-een-banaan/

    1. its me

      Dit is bangmakerij want elk levend voedsel heeft stoffen in zich die samenwerken toxines en vitamines en mineralen en dus goed zijn voor de mens.
      Een plant heeft zo zijn eigen balans in allerlei inhoudsstoffen.
      Die chemische spullen de E nummers die zijn onvolledig, dat zijn chemische hapjes uit een plant.
      Misschien doen ze nu nog geen kwaad die E-nummers maar wat doen ze over enkele jaren?
      Dan kies ik voor echt voedsel!

    2. GreenEvelien Bericht auteur

      @Gerard: Bio is absoluut wel beter voor je gezondheid!
      Natuurlijk zullen tegenstanders van bio altijd wel met bewijzen aankomen waaruit blijkt dat het niet zo is. De wetenschap is ook niet objectief, het is maar net wat je wil bewijzen en daar is altijd wel een wetenschappelijk onderzoek voor te vinden die je stelling bevestigt.

      Wat betreft je argument over de E-nummers, je draait het om, een banaan bevat enkel natuurlijke ingredienten!
      Het is de voedingsindustrie die deze ingredienten (moleculen) uit het voedingsmiddel haalt, analyseeert en aan de hand daarvan benoemt met allerlei artificiële benamingen en soms een E-nummer geven als het molecuul een verbeterende werking heeft voor het voedingsmiddel.
      En vervolgens analyseren ze de natuurlijke ingrediënten van een banaan volgens de door hen opgestelde artificiële classificatie waarin zij ook E-nummers hebben opgesteld. Om met de conclusie te komen dat bananen E-nummers bevatten. Dat is de omgekeerde wereld!

  17. Joanne

    Voor het grootste deel ben ik het met je eens. Sinds ’84 heb ik bio en vegetarisch gegeten. Sinds een paar jaar echter zijn wij met pensioen en heeft de crisis danig toegeslagen bij ons. Zo erg dat we niet meer zoveel bio kunnen kopen. Dus wij doen wat we kunnen (o.a. door een piepklein moestuintje), maar het kan vaak niet. En in Nederland vind ik de bio keten van EKO plaza (de enige bij ons in de buurt) nogal duur en meer een life -style winkel voor de beter gesitueerden met hipperdepip superfoods en andere onzin dingen.

    Om kort te zijn vind ik het nogal egocentrisch om dan te zeggen dat mensen die bio eten voorrang moeten hebben bij behandelingen en korting op de zorgverzekering. En denk eens aan de mensen die buiten hun schuld in financiële problemen komen? Ik word er kriegel van, van dit soort opmerkingen, ik vind het weer zo kortzichtig.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Joanne: Waar je je geld aan uitgeeft, is en blijft een kwestie van prioriteiten!
      Wij hebben ook geen ruim inkomen, maar kiezen wel voor bio en dan niet voor een smartphone met maandelijks duur abonnement, geen vakantie(s), slechts één tweedehands auto, tweedehands kleding, geen dure uitstapjes en etentjes, we roken en drinken niet, geen tv-abonnement.
      We kopen ook geen koekjes, gebak, chips en sapjes, dat zijn vaak de duurdere bio-dingen.

      De Eko-plaza is inderdaad niet goedkoop, maar je kan ook naar bio-markt gaan en er zijn steeds meer bio-boeren waarbij je aan huis kunt kopen. Of natuurlijk een bio-groentetas nemen. En er bestaan ook groepsaankopen.
      En natuurlijk grootverpakkingen kopen, scheel veel geld én afval.

      Dus zeggen dat bio te duur is omdat je enkel naar de Eko-plaza kijkt, dat vind ik dan kortzichtig.

      1. Joanne

        wij hebben geen eens een smart phone, geen droger, nauwelijks elektrische apparaten, een oude radio, tv (geen abonnement) etc. Wij leven erg zuinig. Altijd al gedaan. Kleding kopen we weinig, roken en drinken doen we niet, we gaan hooguit een keer per twee jaar een weekje in Nederland met vakantie, hebben een piepklein heel goedkoop auto-tje, drinken alleen thee, water en bambu, koekjes/gebak, bak ik zelf, idem met brood. Sapjes etc koop ik voor de visite, of maak ik ook zelf. Toch lukt het ons niet om alles bio te kopen, HOE graag ik dat ook zou willen. Door omstandigheden (waar ik niet verder over wil uitweiden, en waar we niets aan kunnen doen) zijn sommige kosten nogal hoog. Grote hoeveelheden kopen is geen optie omdat we maar met z’n tweeën zijn. (droge bewaarspullen wel natuurlijk) Waar ik me aan stoor is dat je gemakkelijk een oordeel velt. Dat is waar ik moeite mee heb.

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Joanne: Ik maak het statement dat mensen die bio eten, korting op de ziektekosten en voorrang op de wachtlijsten zouden moeten krijgen, omdat voor de meeste mensen het helaas nog steeds niet duidelijk is dat er een relatie is tussen gezond eten en gezondheid!
          Om die mensen hun ogen te openen is het raadzaam krachtige statements te uiten, anders valt bij hen vaak nog steeds “het kwartje” niet.
          Ze kijken vaak enkel op korte termijn: “Als ik nu goedkope voeding koop, kan ik een extra keer op vliegvakantie”. En denken niet na over de gevolgen op lange termijn: “Door die goekope voeding loop ik wel meer kans om ziek te worden”.
          Ik hoop dat je dan ook begrijpt waarom ik dergelijke statements maak, niet om jou te kwetsen, enkel en alleen om anderen hun ogen te openen!

          Omdat je aanhaalde dat Eko-plaza duur is en daarmee bio-voeding over het algemeen onbetaalbaar is, vond ik slecht argument. En daarom gaf ik tal van alternatieve mogelijkheden voor goedkopere bio-voeding. Ik hoopte je daarmee te adviseren hoe je toch meer bio zou kunnen kopen.

          1. Joanne

            Hier moet ik toch weer even op reageren. Persoonlijk voel ik me niet gekwetst. Ik vind echter dat je te veel uitgaat van aannames. Dat mensen MOETEN leren, niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Vind ik ongenuanceerd. Dat je mijns inziens tornt aan solidariteit. Dat je niet – nooit – kunt weten wat zich achter de voordeur van mensen afspeelt, dus kun je ook niet zomaar zeggen dat zij fout bezig zijn. En sorry hoor, maar bio voeding valt misschien nog wel te doen maar ik heb altijd volledig eco geleefd maar ik kan het echt niet meer betalen. Het is wel degelijk een life style voor de beter gesitueerden geworden. Ik kan me geen zonnepanelen veroorloven, we gaan dus voor het veel goedkopere groendak. Ik kan me geen speksteenkachel en of leemkachel veroorloven. (wat we dolgraag wilden) Dus hebben we elektriciteit van een windmolen ingekocht etc, etc. Het voert te ver om alle voorbeelden op te noemen. Er zijn echter ook veel mensen die het heel beroerd hebben – ik denk aan vluchtelingen, mensen die buiten hun schuld door welke reden dan ook failliet zijn gegaan, of anderszins in de problemen gekomen zijn. En jij zegt dan: JIJ en JIJ en JULLIE mogen niet een goedkope verzekering want je eet/doet niet groen genoeg… (iets gechargeerd maar ik zet het even vet aan)

            DAT stoort me, hoewel ik je levenswijze bewonder en zelfs ik (als doorgewinterde eco-activist uit de jaren 70) nog wel wat tips van je heb gebruikt. Ik ben voor genuanceerd denken; mildheid en solidariteit. We moeten toch niet de kant op dat groepen elkaar uitsluiten en verketteren? Je bent het vast met me eens.

  18. its me

    Bij bij de bioboer is zeker goedkoper, zo fiets ik regelmatig een rondje langs boeren voor producten die wij niet kweken inderdaad de eko is prijzig maar als je secuur inkoopt en let op reclames ben je niet duurder uit.
    Tenslotte geven mensen meer uit aan huur en kosten voor mobiele abonnementen en andere aanverwante zaken dan aan eten.
    Wij moeten ook op onze centen letten maar door goed te kijken aan waar en wat je het uitgeeft komen we er.
    En groenten uit je eigen tuin of volkstuin gaat goed scheelt weer in kopen in de winkel.
    Of ruilen met mede volkstuin kwekers die bio kweken, dat doen wij ook.
    Zo kun je bio blijven eten.

  19. Marijke

    Ik volg je blogje al een tijdje, zalig die ideetjes.
    Jammer gaat m’n vriend er niet altijd in mee.
    Maar sinds ik een dik jaartje geleden mama ben geworden, houd ik me meer bezig met gezond eten.
    Ik wou dan ook dat mijn zoontje gezonde kost kreeg vanaf zijn zes maanden (ale, hij krijgt nog altijd borstvoeding, beter is er niet)
    Na wat zoeken, heb ik me ingeschreven voor het Voedselteam, lokale bio-boeren leveren in een centraal punt.
    Elke week een nieuwe verrassing: welke groenten en fruitsoorten zitten er deze week in ons pakket (oh, als het frambozen zijn, moet ik me haasten, want m’n zoon is er zot van!)
    Maar ook zuivel, vlees en andere zaken
    het is ietsjes meer, maar ik moet niet in de winkel liggen rondlopen en dus nog meer uitgeven.
    Al durven we wel eens zondigen, en frietjes halen enzo
    we zijn nog niet zo ver als jullie :p

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marijke: Wij eten ook nog wel eens frietjes hoor, is toch heerlijk!
      Wij hebben wel geen frituurpan, dus we eten ze niet zo vaak en daarom is het voor de kindjes extra feest als we ze wel eten en dan kunnen ze daar lekker van genieten.

  20. Caítlín

    Ook ik erger me dood aan de reacties; het is een keedtie van prioriteiten stellen en keuzes maken.
    Voor het “gemak” wordt dan maar er vanuit gegaan dat mensen het allemaal prima kunnen betalen.
    Zelf leef ik (noodgedwongen) van een uitkering. Ik heb enkel de vaste lasten waar je niet onderuit kunt en daarin zit ik al laag.
    Vakantie? Ik ben al 8jr niet meer weggeweest. Smartphone? Ja die heb ik maar dan wel een hele oude van die ik steeds krijg als andere weer een nieuwe kopen of er een “gratis” bij hun nieuwe abbonnement krijgen. Zelf heb ik een heel goedkoop simonly abonnement.
    Omdat ik voeding wel heel erg belangrijk vind is het vlees dat ik eet (2xperweek), mijn eieren en mn zuivel biologisch.
    Tweemaal daags eet ik groente met eiwitten en dat is niet te betalen als je dat volledig biologisch wil eten.
    Niet in mijn situatie in ieder geval. Dus de bagetaliserende opmerkingen dat het helemaal niet duur is vind ik kortzichtig en ook kwetsend.
    Niemand kan op afstand in je portemonnee kijken en dan maar roepen dat het een kwestie van prioriteiten stellen is.
    Wel koop ik regelnatig onbespoten groente bij een tuinder (officieel mogen ze dat niet bio noemen).
    En ik koop sowieso geen chips, frisdrank, toetjes, koekjes, snoep of andere rommel.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Caitlin: Als je grootverpakkingen biologische linzen, kikkererwten en bonen koopt en daar heerlijke gerechten en burgers van maakt, dan ben je minder geld aan eiwitten kwijt, dan dat je niet-bio vlees koopt.
      Voor mij blijft bio een kwestie van prioriteiten.

  21. Selma

    Niet biologisch = gif?

    Dat is wel heel kort door de bocht. Er zijn voldoende voorbeelden te noemen van zaken uit de natuur die giftig zijn (bittere amandelen bijvoorbeeld of zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_giftige_planten) en er zijn ook voldoende zaken te noemen die in een lab worden gemaakt, maar zeker niet giftig hoeven te zijn (bij gebruik van een “normale” dosis) zoals salmiakpoeder.

    Evelien, ik ben erg benieuwd wat je van dit artikel vind:
    http://www.vn.nl/groene-sprookjes-5-mythen-over-biologisch-eten/

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Selma: Alles is uiteindelijk giftig, als je teveel water drinkt, kun je daar ook dood aan gaan.

      En zoals ik ook al op @Gerard reageerde:
      Natuurlijk zullen tegenstanders van bio altijd wel met bewijzen aankomen waaruit blijkt dat bio niet beter is. De wetenschap is ook niet objectief, het is maar net wat je wil bewijzen en daar is altijd wel een wetenschappelijk onderzoek voor te vinden die je stelling bevestigt.

  22. Marin

    Hier ook een bio liefhebber!
    Zelf probeer ik altijd rechtstreeks bij de bio boer te kopen.
    Scheelt enorm veel geld!
    Ik koop nu (in Groningen) bij de Stadsakker, elke vrijdag en zaterdag oogsten ze uit hun moestuin en ligt het verser dan vers in kistjes in hun kleine winkel

  23. sigrid

    Wij proberen hier zoveel mogelijk bio te doen. Bij onze natuurwinkel hebben wij elke week een groentetas( ook fruit)voor het hele gezin (2 kids). Heerlijk, en gevarieerd ook. We koken en bakken ook alles zelf, geen pakjes en zakjes. Brood ook van de natuurwinkel, desem.

    Spullen en kleding haal ik zoveel mogelijk tweedehands en bij de kringloop zo proberen wij zo in mogelijk uit te geven. Nee, we hebben geen zonnepanelen, maar wel een goede ketel, en stoken niet boven de 19 graden s avonds.

    Verder gebruiken wij geen verzorginsspullen, alleen zeep(voor wasmiddel en deo. Alleen man en oudste dochter gebruiken een rollerdeo. Ook geen shampoo.

    Wij hebben 1 auto, en verder fietsen wij, goed voor de kinderen, hebben een goede lichamelijke conditie. Ik denk dat wij het best goed doen, En ieder doet zijn best op zijn manier denk ik.

    Ook scheiden wij al het afval, we hebben 2 zakken in de 4 weken. Bij ons in de omgeving zijn de bakken altijd overvol.

    Ik vind het heel knap hoe jullie leven, en nogmaals, ik denk dat we allemaal ons steentje op onze eigen manier bijdragen aan onze gezondheid en moeder natuur.

  24. S

    Beste Evelien, veel van je punten zie ik wel zitten, maar van dat zorgverzekerings-verhaal krijg ik wel de kriebels.. zie je niet in dat je daarmee mogelijk een nog grotere kloof tussen b.v. rijk en arm, gezond en ziek enz. ondersteunt en wat dat voor gevolgen gaat hebben? Kun je niet gewoon erkennen dat sommige mensen (hele bevolkingsgroepen zelf) minder mogelijkheden hebben (dan jij)? Hierboven zie ik een aantal reacties van mensen die zeggen wel bio te willen eten, maar het (door financiële redenen/uitkering) niet kunnen. Daarop geef jij weer en aantal simpele ‘oplossingen’, zoals het dingen in bulk kopen. Maar voor iets in bulk te halen heb je b.v. een auto, fiets, sterke armen of wat dan ook voor nodig. Misschien wel juist die sterke armen ;), maar stel je voor je hebt dat niet?? Als ik me jouw levensstijl zo aankijk dan lijk je in redelijk goede gezondheid te zijn, want jou levensstijl kost meer lichamelijke kracht dan menig ander (ook al hebben jij, en velen anderen dat misschien niet door), maar niet iedereen is zo gezond en heeft de kracht b.v. om een 10kg zak linzen te dragen, dus dan MOET je die zak wel laten staan en daar begint het al mee.. snap je een beetje wat ik bedoel en welke kant dit opgaat? En als je denkt dat daar ook weer hulp(middelen) voor zijn dan heb je het goed mis, want juist door dat onbegrip en onwetendheid die ook jij blijkt te hebben zijn deze niet genoeg voorhanden. En zo gaat de cirkel weer rond. Niet iedereen heeft gelijke kansen, hoop dat jij en anderen dat eens in gaan zien.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @S: Ten eerste, wil ik dit graag even zegggen. Je verwijt mij onbegrip en onwetendheid te tonen, maar je wilt zelf niet met je eigen naam of geldig emailadres reageren, dat vind ik echt zielig!

      Wat betreft je inhoudelijke argumenten:

      Ik vind dat helaas teveel mensen het argument dat bio is te duur gebruiken.

      Mijn vriend en ik zijn grote idealisten, we werken veel voor te weinig geld. Ons eco-huishouden vraagt veel meer tijd dan een normaal huishouden, maar we verdienen er niets extra’s mee om het op deze manier te doen.
      En deze website waar ik tegenwoordig méér dan voltijds aan werk, levert in verhouding met de tijd die ik er in steek echt niet veel op.
      Toch kiezen wij wel voor bio-voeding.

      Ik heb dat pleidooi voor de ziektekosten ook gemaakt, omdat de niet-bio-mensen misschien dan eindelijk eens gaan inzien dat voeding niet alleen maagvulling en energie-brandstof voor je lichaam is, maar dat de kwaliteit van voeding ook een impact op je gezondheid heeft! Voor veel mensen is die relatie nog echt niet duidelijk….

      Wat betreft je verhaal over sterke armen, als ik boodschappen ga doen, kan ik ook echt niet een zak van 25kg rijst of havervlokken alleen tillen. Maar de mensen uit de bio-winkel helpen me uiteraard graag om deze even samen naar de auto te dragen. Daaróm koop ik dus bij een bio-winkel, om het fijne persoonlijke contact, je bent er een mens en geen nummer!
      En je kan ook grootverpakkingen van 5kg of 2.5kg kopen, als 25kg of 10kg te zwaar is.

      Ik zou kunnen klagen en zielig doen dat de wereld naar de knoppen gaat en dat alle inspanningen op milieu-vlak toch geen effect hebben en dat we dus maar beter door kunnen gaan met vervuilen van de Aarde.
      Maar ik ben iemand die positief ingesteld is, niet klagen, niet zielig doen of bij de pakken neerzitten, maar voor alles een oplossing zoeken!!!
      Het is die door die creatieve oplossingsgerichtheid dat ik veel “ideeën” bedenk hoe we nog meer eco kunnen leven.
      En mensen die minder kansen hebben, raad ik daarom aan om zich niet neer te leggen bij hun lot, maar om ook zo creatief oplossingsgericht te denken!

      En als je je voedt met bio-voeding dan krijg je kwalitatief goede energie binnen en functioneert je lichaam én geest beter, waardoor je dus ook beter zo oplossingsgericht kunt denken 😉

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.