Klok en wekker op zon of water

Jaren geleden hebben we onze radiowekkers al weggedaan om energie te besparen en deze vervangen door een opwindbare wekker. Maar eerlijk gezegd heeft deze het niet lang op ons nachtkastje volgehouden, dat getik, vreselijk.
wekker
We hadden nog een wekkertje liggen op een knoopcel-batterij, dus dat was onze wekker.
Maar deze batterij begon na jaren toch een keer leeg te geraken en dus op zoek naar een duurzame én stille oplossing. En wow, er is een heel gamma aan klokken en wekkers die op zonne-energie of op water werken.

Klok en wekker op zonne-energie

Klokken en wekkers op water-energie

Onze keus

Wij hebben eerst tweemaal een waterklokje geprobeerd (model is niet meer beschikbaar), maar beide klokjes deden het na een poosje niet meer.
Daarom hebben we nu voor de wekker/klokje op zonne-energie gekozen.
zonnewekker

Vervanging klok in huiskamer

klokAl enige tijd ergerde ik me ook aan onze mooie klok in de huiskamer, niet zozeer dat deze op batterijen werkt, maar meer aan het getik. Ja, ik heb echt een allergie voor geluid.
Toen ik op zoek was gegaan voor een wekker en het enorme aanbod zag, wilde ik ook een duurzaam en stil alternatief voor onze huiskamer-klok.

Nu we bovengenoemde klok/wekker ontvangen hebben, was deze dus eigenlijk bedoeld voor in de slaapkamer, maar we gebruiken hem nu overdag gewoon in de huiskamer en ’s nachts in de slaapkamer. Ideaal, zo zijn onze wekker én klok beide op batterijen vervangen door één duurzaam apparaat. Minder is meer!

Lees meer over apparaten zonder elektra:
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Leven zonder koelkast
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Wasmachine alternatieven
Bezem veegt stofzuiger weg


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


31 thoughts on “Klok en wekker op zon of water

 1. Jeroen Haringman

  Ik ben benieuwd hoe lang dit klokje mee gaat, m.a.w. in hoeverre dit het “gadget-gehalte” ontstijgt.

  Toevallig hebben wij het model geheel linksonder in het plaatje, welke op zonne-energie werkt. Ik heb geen flauw idee hoe lang we die al hebben, ik denk al ruim vijf jaar.

 2. minty

  Ik vind het tikken van een klok nog net charmant. Ik heb graag wat geluid in huis, in een stad is het maar al te vaak lawaaierig stil en ik hou wel van rustige geluiden. Het tikken van een klok doet nog een beetje denken aan het ritmisch tikken van de regen.
  Uiteindelijk hebben wij nog nooit een klok gekocht gehad, hier hangt er eentje dat bij het appartement hoort, maar feitelijk kijken we meer naar onze gsm, zelfs binnenhuis.
  Het zou leuk zijn moest ik afscheid kunnen nemen van dat moderne gadget, en terug naar de landlijn :p , maar dat lijkt me praktisch onhaalbaar zolang men enigszins wil meedraaien in de maatschappij.

 3. Inte

  Dank voor dit berichtje. Dit had ik eerder moeten weten. Jarenlang heb ik een opwindwekker gehad, maar mijn man vind het getik teveel herrie maken. (???) Afijn, nu heb ik een wekker op batterijen, mocht deze het ooit begeven, dan ga ik terugdenken aan dit berichtje.

 4. dimphy

  Ik was trouwens ook aan ’n nieuwe wekker toe, heb gisteren die zilver/grijze kleur, oftewel die rechtse bovenaan besteld.
  Krijg hem van de week al binnen, ben benieuwd hoe hij klinkt bij ’t wekken?
  Bedankt voor de goede tip Evelien. Zo kom ik ook langzaam stapje voor stapje in de goede richting wat voor ’n beter milieu is om aan te schaffen.

 5. Roos

  Wij hebben geen klok meer in de woonkamer. Er zat zo’n rare/vervelende tik in die ik er niet uitkreeg en dat werkte echt als een stoorzender. In het begin miste we hem wel, want wat kijk je ongezien toch vaak op de klok, maar nu niet meer en waar we bang waren ’s avonds langer aan tafel te hebben gezeten viel dat mee, maar hadden we ook een veel rustiger gevoel. Echt alsof we de tijd hadden.

 6. Petronella

  Ik hoop dat ook een fabrikant Uw blog leest.
  En de wekkerradio ontwikkelt die mij voor ogen staat.
  Wij vinden het heerlijk om ’s morgens wakker te worden met klassieke muziek, en nemen de tijd om een half uurtje te luisteren.
  Daar heb ik nu nog een snoer en stekker bij nodig.
  Maar ik kijk uit naar de dag dat iemand deze luxe op alternatieve energie ontwikkeld.
  Liefst op water- of mechanische- energie.
  Maar met een verplaatsbaar mini-zonnepaneeltje (de klok staat nu op een donkere plaats) is ook super.
  Een klok met verlichting wordt dubbel op prijs gesteld.
  Wij kijken er met plezier naar uit.

 7. Lies Daenekindt

  Al enkele weken ben ik op zoek naar een opwindbare wekker, die géén tikgeluid maakt. Momenteel gebruik ik enkel de gsm voor wekker en de tijd. Ik juich dit artikel dus echt toe!

  Bedankt ook aan de mensen die reageerden. Waarschijnlijk wordt het de linker wekker op zonne-energie.

  groetjes Lies

 8. Liz Larssen

  Kan je mij een adresje geven waar ik zulke wekkers kan kopen, Evelien?
  Ik woon in De buurt van Antwerpen maar heb ze hier nog nooit gezien…

 9. Firma Fluitekruid

  Ha Green Evelien, ik werd genomineerd voor een Liebster Award en gevraagd om hem weer aan een aantal bloggers door te geven. Ik vind je blog erg leuk, dus 1 van de nominaties is voor jou! (Zie mijn blog)

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Firma Fluitenkruid: Hartelijk bedankt voor de nominatie, heel lief!
   Maar ik schrijf liever blogs over eco-items dan over mijn persoonlijke voorkeuren.
   Maar wel leuk dat je mijn blog zo super vindt!

 10. Ness

  Beste Evelien,

  Deze klokken zijn niet milieuvriendelijk in productie. Voor zover ik weet komen ze uit China (waar nauwelijks veiligheidsvoorschriften zijn en slechte arbeidsomstandigheden heel normaal zijn). Ik heb zelf een webwinkel en kan er zo hopen laten overkomen. Ze kosten me bijna niets en ik kan ze hier voor veel geld verkopen. De douanekost is de hoogste kost voor de webwinkel.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Ness: Maar wekkers en klokken op elektriciteit en batterijen zijn ook niet milieuvriendelijk in productie en daarvan zijn ook geen gegarandeerde veilige arbeidsomstandigheden. Deze modellen zijn dus wel een milieuvriendelijker alternatief, omdat ze na productie tenminste geen fossiele energie meer verbruiken.
   Productie is trouwens nooit milieuvriendelijk, het is altijd “slechts” milieuvriendelijk-er dan de gangbare productie.
   Het meest ecologische is om een zonnewijzer in de tuin plaatsen, maar we willen graag op bewolkte dagen en ook ’s avonds weten hoe laat het is 😉

 11. Maya

  Ik heb de klok van rechts bovenaan en was er lang tevreden over. Gewoon gevuld met water en het bleef twee jaar werken. In het boekje stond dat je het moest verversen wanneer de cijfers minder scherp waren, maar dat was nooit het geval.
  Op een bepaald moment stond er niks meer op het scherm, dus ik dacht: tijd om te kuisen en te verversen. Je moet het dus kuisen door er water met azijn, citroensap of rode wijn even in te laten weken, maar dat heeft dus niet gewerkt bij mij want hij doet hij jammer genoeg niet meer. De magnesium is ook een witte brei geworden, het ziet er echt niet uit. Ik vind het heel jammer, maar ik zal hem dus moeten wegsmijten.
  Op de website waar ik het gekocht heb wordt het ook niet meer aangeboden, misschien omdat hij niet lang meegaat. Iemand andere ervaringen?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Maya: Als je op de foto in de blog klikt, kom je bij een webwinkel waar ze hem nog wel verkopen met een hele goede service (mijn eigen ervaring). Misschien daar eens navraag doen?

 12. gerard

  Ik ben benieuwd hoelang je klokje meegaat (is gegaan) ik lees dat bij veel mensen het niet zo lang meegaat. Ik wil mijn (stroom) wekker graag vervangen, maar wel door iets dat minstens net zo lang meegaat.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @gerard: Wij hadden dus het klokje op water, na jaar moesten we de water-batterij vervangen. Ondertussen had ergens tweedehands eenzelfde klokje gevonden. Maar na een tijdje werd bij beide klokjes het display niet meer zichtbaar. Weer nieuwe water-batterijen besteld, maar ook dat hielp niet helaas.
   Nu hebben we het klokje op zonne-energie en dat werkt al een hele tijd prima!

 13. Berrith

  Ik hoef alleen maar de verzendknop in te drukken voor mijn bestelling van 2 zonne-energieklokjes. Toch twijfel ik of een klein klokje met een knoopcelbatterij niet uiteindelijk duurzamer is. Ik lees overal dat de zonne-energieklol zo’n 5 jaar meegaat (minstens) en wellicht gaat een mini klokje met knoopcelbatterij wel langer mee, lagere productiekosten/vervuiling. Wat is je visie daarop Evelien?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Berrith: Ik weet niet wat langer mee gaat: een klokje op een knoopcelbatterij of één op zonne-energie.
   Maar een knoopcel-batterij moet je wel af en toe vervangen, terwijl bij zonne-energie de energie onuitputtelijk én groen is.
   En de knoopcel-batterijtjes zorgen ook weer afval, dat je bij het zonne-energie-klokje niet hebt.
   Het lijkt mij een duidelijke keuze!

 14. Astrid

  Evelien, ik ben benieuwd of het klokje nog steeds bevalt. Ik sta op het punt om het te kopen, maar ik las dat de tijd snachts niet zichtbaar is.
  Ik hoor graag van je of dat klopt en of het nog bevalt.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Astrid: Het klokje op zonne-energie bevalt super, je hoeft het overdag niet op te laden in de vensterbank, op nachtkastje valt er voldoende licht op om te functioneren.
   En het display geeft in het donker voldoende licht om de tijd te kunnen aflezen, dus je hoeft niet eerst je lamp aan te doen.

 15. Robert Peter

  Jaren geleden heb ik 2 van dezelfde wekkers gekocht, werken ieder op een alkaline penlite-batterij (oplaadbare zijn veel schadelijker en ook niet geschikt voor weinig stroom verbruikende dingen zoals klokken) en vervang die eens per jaar. Geen idee waar ik hem toen gekocht heb, bij een webwinkel iig. Digitaal (LCD), grote cijfers (tijd) en kleine cijfers (datum en temp). Verlichting kan automatisch of handmatig altijd aan of uit.
  Tijdens een vakantie met de camper over een hobbelige weg, is 1 wekker vanuit een kastje op de grond gelazerd en is de tijd niet meer zichtbaar. Sindsdien gebruik ik een zeer oude wekker op 220v. Wil toch weer naar eentje op een batterij, vanwege stroomuitval zo nu en dan.

  Wekkers op water of zonne-energie zijn dan wel milieuvriendelijk in het gebruik, maar de milieubelasting tijdens de fabricage er van, is vanwege de chemicaliën weer veel hoger dan van een 220v-wekker. Dat is toch waar je ook naar moet kijken, maar wordt meestal vergeten.

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Robert peter: We dienen niet enkel te kijken naar het aantal Watt-verbruik van een elektrische wekker, want dat is vaak slechts 8 Watt ofzo.
   Maar het verbruik zit hem ook in het feit dat dit apparaat 24u/7d aan staat, dus het verbruik op zich is niet veel, maar doordat hij wel constant aan staat, tikt het toch door, zo’n 70kWh/jaar!

 16. Marian

  Precies deze grijze heb ik zo’n 13 jaar gekregen. Altijd in de slaapkamer gestaan en is nu aan vervanging toe. Laadt niet meer genoeg op. Hij is mij altijd prima bevallen. In mijn slaapkamer is het nooit stikdonker en ik kan de klok van deze wekker altijd aflezen zonder een lampje aan te doen. Nooit problemen als er een stroomstoring is, want de wekker staat daar los van.
  Nu moet ik kiezen voor een nieuwe wekker en denk erover dezelfde te kopen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.