Minimaliseren: kasten eruit!

Mijn favoriete hobby? Opruimen!
Ik ben dan ook groot fan van minimaliseren, zoals je in deze blog kunt lezen.

Ik ben niet zo fan van “softe” Marie Kondo met haar “spark joy” en hoe je kleding moet opvouwen in de kast.
Maar ben wel ontzettend geïnspireerd door het boek van Fumio Sasaki.
Een paragraaf is vooral blijven hangen:

Wat doe je als je last hebt van een mierennest in huis?
Ga je dan miertje voor miertje bestrijden? Of pak je gelijk het mierennest aan?

Zo is het ook met spullen.
Ga je dingetje voor dingetje opruimen?
Beter is om het mierennest aan te pakken, oftewel je kasten, want daar hopen die spullen zich in op. Dus als je je kasten wegdoet, kun je er ook geen spullen (zooi) meer in bewaren en moet je die wel opruimen!
Want zolang je stockage ruimte blijft houden, blijf je er ook spullen in zetten.

Dus afgelopen jaar ben ik kasten gaan wegdoen, heerlijk, the real work!

Keukenkastjes
We zijn begonnen in de keuken, omdat we steeds minder keukenspullen hebben, konden we twee keukenkastjes verwijderen.


met keukenkastjes boven het aanrecht (en ik met zwangere buik)


zonder twee keukenkastjes boven het aanrecht

Kledingkasten
Mijn vriend en ik delen één kledingkast. Maar we hadden ook nog een grote kist, waar we tijdens de zomer onze winterkleding in deden en tijdens de winter onze zomerkleding.
Kist weggedaan, zo moesten we wel selectie maken welke kleding we wilden houden of niet.

Op de overloop stond ook nog een kastje voor onze sportkleding, mutsen, sjaals, handschoenen, petten, etc. Ook dat kastje weggegeven.

Bank met knutselspullen
Bij de eettafel hadden we een bank staan die ook een opslagruimte had. Daar zaten de knutselspullen van de kinderen in.
Bank weggedaan en knutselmateriaal dat eigenlijk zelden meer werd gebruikt de deur uit.

De bank hebben we niet vervangen door stoelen…
Zoals je al eerder kon lezen, ben ik fan van op de grond leven. We hadden de zitbank al vervangen door kussens op de grond en bed is vervangen door op de grond slapen.
Nu we hebben ook de eettafel kort gezaagd en ronde kussens erbij, mooi hè!
Ben er echt zo blij mee 😀


(We hebben dit niet enkel gedaan vanwege minimalisme, maar ook omwille van gezondheisredenen, maar daar zal ik nog wel een keer een aparte blog over schrijven.)

Je hebt meer spullen dan je denkt

Als ik tegen familie en vrienden zeg dat ik weer lekker aan het opruimen ben geweest en die kast heb weggedaan en vervolgens die bank, reageren ze:
“Jij blijft maar opruimen, op een gegeven moment heb je toch niks meer om op te ruimen?”

Ze zeggen dat zij niet zoveel spullen hebben. En ja, hun huizen zien er inderdaad netjes en opgeruimd uit.
Maar je hebt zoveel meer spullen dan je denkt!
Kijk eens in je keukenkasten, kledingkast, nachtkastje, bureaulades, op zolder, in garage, etc.
Als je eenmaal begint met ontspullen, verbaas je jezelf hoeveel zooi je eigenlijk hebt.

En probeer als uitdaging of “challenge” zoals het tegenwoordig genoemd wordt, eens een kast geheel weg te doen. Dus niet wat dingetjes er uit wegdoen of de boel in de kast eens opruimen, maar echt gewoon de hele kast te verwijderen. Succes!


Een paar lekkere mannen erbij om je te motiveren!

Lees ook:
Ontspullen
Nieuwe uitdaging: minimalisme
Minder is meer
Consuminderen met kinderen
Kleding-dilemma’s
Slapen zonder bed


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


26 thoughts on “Minimaliseren: kasten eruit!

 1. Marije

  Doordat jij net iets extremer bent dan de gemiddelde mens zijn dit soort blogs juist inspirerend. Ik vind het ook heerlijk om dingen weg te gooien, ik kan er echt naar op zoek gaan. Maar toch heb ik -in sommige onderdelen- een veel voller huis dan jij. Jouw blog maakt dat ik veel minder koop en bewuster ben van de spullen die ik wel heb. Dank je wel daarvoor!

 2. Dien

  Leuke blog weer. Ik heb wel een vraag naar aanleding van dit artikel: ben je nooit bang dat je de spullen die je nu weg doet later nog eens nodig krijgt(denk aan oorlog, schaarste, etc)? Zelf vind ik dat wel een dingetje. Maar je keuken ziet er beter uit. Hij lijkt ook groter nu de bovenkastjes en de afzuigkap weg zijn. Trouwens ik vind je blog erg leerzaam. Een aantal adviezen van je blog heb ik zelf toegepast. Zoals de kachel lager zetten. Vroeger had ik em op 21 graden, later werd het 20 graden, sinds deze winter 19.5 en sinds kort experimenteren we met temperaturen rond de 18 graden. Behalve dat dit goed is voor het milieu, kan je er nu veel mee besparen. Ik ben benieuwd naar je volgende blogs! Ga zo door!

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Dien: Leuk om te horen dat je naar mijn blogs uitkijkt!

   Nee, ik ben niet bang dat ik dingen die ik wegdoe later weer nodig ga hebben.

   Alleen boeken blijf ik ontzettend moeilijk vinden, ik ben echt boekenverslaafd.
   Paar jaar geleden toch dozen vol boeken weggedaan, ook over survival & bushcraft, omdat ik dat zelf niet meer ga doen. En nu heeft onze zoon daar veel interesse voor, dat vind ik dan wel jammer. Maar goed, nu leen ik dat soort boeken voor hem bij de bib.

   Maar spullen, nee, mocht ik ze toch ooit weer nodig hebben, wat in al die jaren nog niet is voorgekomen, kan je ze altijd weer (tweedehands) kopen. Beter eventueel 1 ding opnieuw kopen, dan duizenden spullen uit angst bewaren omdat je ooit misschien weer nodig zou kunnen hebben.

 3. Claudia

  Hallo Evelien, Bedankt voor de Inspiratie. Je nieuwe blog kwam net op het moment dat ik overwoog een schoenenkast te kopen…. ☺😊
  Groetjes uit Bayern
  Claudia

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Claudia: Dank voor je compliment!

   Je hebt helemaal niet veel schoenen nodig, wij hebben hier allemaal:
   1. laarzen/klompen voor in de tuin
   2. wandelschoenen (vaak onder de modder)
   3. sandalen voor in de zomer
   4. een paar nette schoenen voor in de winter
   5. snowboots (noodzakelijk in de Ardense winters)

   1. Céline

    Wat wel belangrijk is om langer (dus duurzamer) met schoenen te doen is om twee paren af te wisselen. Je zweet namelijk zoveel op een dag, dat schoenen 24 uur nodig hebben (zonder voeten erin) om te luchten en als je dat niet voldoende doet, gaan ze veeel korter mee.

 4. Inge

  ik vroeg me juist af: wat zit er eigenlijk in mijn schoenenkastje? Draag ik die schoenen nog wel? Dus waarschijnlijk kan het kastje èn de inhoud ervan wel weg!

 5. hetty

  wat leuk dat jullie op de grond zitten. Ik heb vorige maand mijn hoekbank weggedaan en mijn houtkachel en twee kasten. Nu zit ik op de grond (heb lage stoeltjes en kussens) rond een kotatsu (laag tafeltje met ook een verwarming eronder voor in de winter). De CV staat hier al de hele winter op 16. Ik merk wel dat vrienden en familie het vaak niet prettig vinden om op de grond te zitten, ik ben 60 plus en sommige van mijn vrienden komen kreunend en stijf omhoog en omlaag. Zelf heb ik daar geen last van. Hoe ga jij daarmee om?

  1. hetty

   het boek vaarwel spullen heb ik ook! ik ben het aan het herlezen. nu met een grote opruimactie gestart. Gevolg is wel dat het huis nu tijdelijk veel rommeliger en voller lijkt, omdat ik nog niet alles heb weggewerkt. (20 boekendozen die nog weg moeten, 10 vuilniszakken met kleding liggen in de woonkamer, losse spullen uit de kasten…) waar moet alles heen? sommige zaken zijn best veel geld waard. Via markplaats verkopen is even werk en kost tijd.

   1. GreenEvelien Bericht auteur

    @hetty: De meeste spullen, ook boeken, geef ik gratis weg. Ik heb gewoon geen zin en tijd om foto’s te maken, op internet zetten, dan wil iemand langskomen, maar dan komt er iets tuusendoor, anderen willen onderhandelen over de prijs, pfoeh.
    Die paar euro’s is mijn tijd niet waard.

  2. GreenEvelien Bericht auteur

   @hetty: Lijkt me fijn zo een kotatsu!
   In de blog die nog komen gaat over op de grond zitten en meer bewegen, zal ik je vraag beantwoorden hoe je respectvol omgaat met mensen die niet gewend zijn om op de grond te zitten.
   Ik wil het nu even houden over minimalisme, anders komen hier straks alle topics in de comments ter sprake, hoop dat je dat begrijpt.

 6. Ine

  Vraagje over de keuken.
  Geminimaliseerd op de dampkap?
  En niets in de plaats ?

  Wat dan met afzuigen van de lucht (en vocht en andere vittigheden)?

  Wij hebben momenteel een veel te lawaaierige oude dampkap en zetten ze dus weinig op.
  Ik heb ze al heel vaak weg ‘gewenst’ 😀
  Maar een dampkap heeft natuurlijk zijn nut in een keuken.

 7. Mieke

  Dag Evelien,
  Heel leuk en inspirerend, ik heb ook veel te veel in mijn kasten zitten, ben er dit weekend aan begonnen ook wat op te ruimen.

  Ik ga ook nog eens je oudere blogberichten doornemen. In deze moeilijke tijden waarin alles duurder wordt zal het nodig zijn zoveel mogelijk te besparen op elektriciteit en gas.

  Ik veronderstel dat jullie er momenteel niet veel van merken, de stijgende prijzen etc? Of hebben jullie ook zaken aangepast?

 8. Marita Verkoyen

  Hallo Evelien,
  Zoals ik al eens verteld heb wilden we kleiner gaan wonen en dat is gelukt,we hebben nu een huisje van 52 vierkante meter.
  Hierdoor hebben we veel spullen weg gedaan waaronder ook kasten en het voelt zeer goed.
  In februari zijn onze spullen uit de opslag gekomen en hebben we ons huisje ingericht. Met het gevolg dat er nog meer weg is gegaan. We hadden nog te veel spullen, bedden en kasten.
  Volgende week komt eindelijk onze kledingkast en kan ik de laatste spullen opruimen
  Daarna nog een keer door alle spullen heen want ik merk dat we nog steeds te veel spullen hebben wat me onrustig maakt.
  In de keuken hebben we bewust geen boven kastjes geplaatst alleen voor de oven die staat hoger voor het gemak.
  Heerlijk Evelien dat je zo inspireert om met minder ook een goed leven te hebben.
  Groetjes Marita

   1. Marita

    Ik vind het alleen nog lastig om spullen weg te doen die niemand wil, nog goed zijn en dan naar de stort moeten. Ik heb wel spullen verkocht maar ook veel weggegeven.

 9. Anja

  Ook ik ben dol op opruimen en ontspullen, en daardoor hebben we niet veel spullen. Maar ik zou nog meer willen wegdoen, alleen….mijn man vindt het wel genoeg zo. Toen ik een kast wilde wegdoen uit de huiskamer, aangezien we 2 meubeltjes vervingen door 1, mocht die kast niet weg maar moest naar de slaapkamer. Tja, dat schiet niet op natuurlijk. Hoe pak je zoiets aan?

  1. GreenEvelien Bericht auteur

   @Anja: Dat hoor je vaak, dat de een wat ecologischer/eenvoudiger/duurzamer wil leven dan de ander.
   Hoe daar mee om te gaan én het tegelijkertijd gezellig te houden voor iedereen, daarover geef ik persoonlijk advies tijdens een Eco-weekend: “Eco in sociale context“.
   Ik hoop je er persoonlijk te mogen inspireren!

 10. Danielle

  Wij leven ook vrij minimalistisch maar ik merk ook dat mijn inmiddels pubers dit niet omarmen en daardoor ook minder thuis zijn. Zij kiezen er bewust voor weinig / geen vrienden bij ons uit te nodigen omdat zij geen doelwit van pestgedrag willen zijn.

  De meiden willen gewoon make-up dragen en kleding van de bekende ketens dragen om niet op te vallen in de groep.
  Oudste zoon heeft zijn vriendin bijna een jaar niet bij ons uitgenodigd omdat zij dit niet kan waarderen. Ze slapen daarom nooit bij ons maar bij haar.

  Dat doet mij toch wel pijn en belemmert ons toch om bv ook een beslissing te nemen om op de grond te gaan zitten. Buiten het feit dat ik dat mijn 80 jarige ouders en even oude familie leden niet aan kan doen.

  Hoe kijk jij daar tegen aan met ouder wordende kinderen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.