Theetuin

Heerlijk zomer, genieten van een kopje thee met een boek in de tuin.
En wat is er dan toepasselijker om te lezen dan het boek Theetuin?

theetuin

Jullie hebben al eerder kunnen lezen dat ik een Kruidenvrouwtje ben. Ik heb hier een kast vol staan met allerlei kruidenboeken, welke planten te gebruiken voor welke kwaaltjes. Genoeg theoretische kennis dus.

Maar wanneer en welke delen kun je van de planten uit je eigen tuin oogsten? En welke kruiden zijn goed combineerbaar voor een heerlijke thee?
Dat wist ik nog niet, daarom ben ik zo blij met het boek Theetuin.

In dit boek staan 40 planten en per plant is er een beschrijving waarvoor de plant van oudsher wordt gebruikt. Daaronder staat er vermeld wat voor tuinvoorkeuren de plant heeft, dus in welke habitat de plant het beste tot zijn recht komt.

En in de linkerkolom staat er uiteraard vermeld welke delen je van de plant kunt gebruiken voor de thee, wanneer je deze delen dient te oogsten, wat de smaak hiervan is en hoe je thee kan bereiden.
Vaak wordt er per plant ook aangegeven met welke andere plant(en) deze een verrassende thee geeft.

theetuin1theetuin2

Het boek heeft een prachtige opmaak met sprekende lichte foto’s en een overzichtelijke opslag van twee pagina’s per plant.

Het boek behandelt in de inleiding summier de geneeskrachtige werking van de kruiden. Maar het is dus geen uitgebreid medisch naslagwerk (daarvoor kun je terecht in mijn boekenwinkel).
thee
Lezend in dit boek, krijg je zin om gelijk je tuin in te lopen (of balkon), een paar plantenblaadjes te oogsten, daarvan een theetje te zetten en genietend van je zelfgeplukte thee verder te lezen in dit prachtige boek!

Drink jij ook thee van planten uit je eigen tuin?

Lees ook:
Kruidenvrouwtje
Oogsttijd
Plant-aardige boeken
Natuur-lijk is natuur-rijk


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


7 thoughts on “Theetuin

  1. Melissa

    Sinds deze zomer oogst ik ook kruiden uit eigen tuin om te drogen als thee. Zo heb ik intussen een voorraad munt, salie, tijm, vlierbloesem, lindebloesem en brandnetel in de kast staan! Het is heel leuk om te doen en geeft zoveel voldoening als je nadien van een lekkere, gezonde kop thee kan genieten!

    1. Adelheid

      Ja zeker! Ik heb veel muntsoorten in de tuin, moederkruid, salie, framboos en braam, citroenmelisse, tijm, vlier, paardenbloem en brandnetel. Zelfs in de winter kun je nog veel oogsten. Het is elke dag opnieuw een geniet-moment om mijn ‘zelfgeplukte’ thee te drinken.

          1. Sonja

            Heb je ze dan wel goed gedroogd, de braambladeren? Braam en framboos geeft een lichtzoete frisse thee. Ik vind hem zelf heel lekker. Je droogt de bladeren een halve tot hele dag buiten. Daarna moet je ze pletten, met bv een deegrol. Dan wikkel je ze in een doek, laat ze 2 dagen drogen in de doek bij 20-45 graden. Als je ze dan uit de doek haalt zijn ze bruin en stinken, je moet ze dan verder drogen zonder doek.

  2. Sonja

    Lijkt me een leuk boek, ik heb hem op mijn verlanglijstje gezet voor 5 dec. Weet toch nooit wat ik moet vragen. Dus super bedankt voor deze tip.
    Ik verzamel en droog ook altijd van alles. Uit eigen tuin, maar ook uit het wild, ook als we op vakantie gaan loop ik altijd met een zakje rond om kruiden in te verzamelen. Wel let ik uiteaard op waar ik verzamel, en neem ik niet alles mee wat er staat, er moet ook nog blijven staan om kans te krijgen om door te groeien zodat er volgend jaar nog staat.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.