Stevia: wondermiddel of overbodig?

Stevia is een plant die veel zoetstoffen bevat. Hij wordt daarom ook wel honingkruid genoemd. In Latijns-Amerika wordt deze plant al eeuwenlang gebruikt. In Europa was deze plant echter verboden door de machtige suikerlobby. Onlangs is hij toch goedgekeurd als zoetstof.

Dit is in eerste instantie goed nieuws, want het is 300 maal zoeter dan suiker, het is een natuurlijk product, bevat geen calorieën, heeft geen effect op de bloedsuikerspiegel en veroorzaakt geen tandbederf.
Dus een zoet alternatief zonder overgewicht, diabetes en tandcariës.

Maar ik vraag me af moeten we wel een alternatief voor suiker hebben? Het lijkt mij veel beter om gewoon minder zoet te eten. Wij eten nu bijna een jaar suikervrij. En dan merk je al snel hoe heerlijk zoet eten van zichzelf eigenlijk is.

Nu stevia is goedgekeurd, verschijnen er veel voedingsmiddelen met stevia als zoetstof in plaats van suiker. En in suikervrije recepten wordt vaak gebruik gemaakt van rijststroop, ahornsiroop, agavesiroop, etc.
Maar waarom al die vervangende zoetmiddelen? Is het niet beter onze smaakpapillen te laten wennen aan minder zoet eten?

Stevia is dus een wondermiddel voor mensen die suiker-verslaafd zijn, maar overbodig voor mensen die de oorspronkelijke ongezoete smaak van eten weer willen herontdekken.


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


Kom naar het Eco-Weekend vol duurzame tips, inspiratie eco-mindset, persoonlijke coaching hoe ook jij meer eco, eenvoudig, vrij kunt leven en gezellig samenzijn met gelijkgestemden in de prachtige Ardennen!

6 thoughts on “Stevia: wondermiddel of overbodig?

  1. Leon

    Ben het helemaal met je eens. Ik probeer mijn neigingen naar zoet te stillen met fruit, dadels en ander gedroogd fruit. Zo nu en dan hou ik er wel van om iets te bakken, dus probeerde ik dat laatst met stevia, waarbij ik gebruikmaakte van een ‘officieel’ steviarecept. Het resultaat was vreselijk vies. Stevia heeft gewoon een sterke (na)smaak die volgens mij niet in de verste verte op die van suiker lijkt. Ook in warme dranken proef je die smaak duidelijk…

  2. Ria

    Hoi Evelien

    Leuk en leerzaam jouw site,Evelien
    Ik was een beetje te stevig,
    en ben op advies stevia gaan gebruiken.
    Ben nu gezonder en natuurlijk afgevallen.
    en bijna zo slank als vroeger….als
    Rietje

  3. Jaak Peeters/Rotselaar

    @ leon: ik gebruik ook regelmatig Stevia en heb helemaal geen vies resultaat. Waarschijnlijk is de door u gebruikte hoeveelheid toch te groot. Ik proef bijna geen verschil met gewone witte suiker als ik de juiste hoeveelheden gebruik. Je moet wel in begin try en error systeem gebruiken.

  4. Christa

    Het helpt wel hoor, die minder zoete alternatieven, om van de suiker af te geraken. Ik had altijd nog een schepje suiker in mijn thee, die ben ik gaan vervangen door agavesiroop, wat wel zoet is maar niet zo zoet als suiker. Steeds een beetje minder en nu hoef ik niks meer in de thee. Ik ben geen mens van extremen. Ergens acuut mee stoppen werkt bij mij niet heb ik ondervonden. Dus ik vind de tips voor andere zoetmakers wel fijn!

    “werken’ agavesiroop en rijstsiroop trouwens hetzelfde op je bloedsuikerspiegel, weet jij dat?

  5. Mel

    Hoi Evelien! Ik ben het volledig met je eens: minderen is de boodschap, niet enkel vervangen. Nog een noot: geraffineerde stevia (wit poeder) bevat vaak synthetische of suikerrijke toevoegingen om de bitterheid van stevia te neutraliseren (bron: Velt). Als je voor stevia opteert, best zelf een plantje groeien dus 🙂

Geef een antwoord

Graag enkel reageren op de inhoud van bovenstaande blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten, kijk daarvoor bij Adverteren.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.