Zonnepanelen

De aanschaf van zonnepanelen heb ik heel lang uitgesteld. Omdat ik vind dat je eerst je energieverbruik tot een minimum moet beperken, want dan heb je minder panelen nodig en dat is dus milieuvriendelijker.
Ik vind het super dat er tegenwoordig zoveel mensen investeren in zonnepanelen, maar van de andere kant blijf ik een pleidooi houden om eerst energie te besparen alvorens zonnepanelen te installeren. Want iedere uitgespaarde kWh is de meest ultiem groene kWh!
Nu ons elektriciteitsverbruik tot een minimum is beperkt van 500kWh/jaar hebben wij ook zonnepanelen geïnstalleerd. Maar dat ging niet van een leien dakje….
DSCN0900
Autonoom versus netgekoppelde installatie
Eigenlijk droomde ik van een autonome installatie waarbij je dus de zonne-energie in accu’s oplsaat en niet meer bent aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Hierbij leef je wat betreft elektriciteit dan dus echt zelfvoorzienend!

Maar na wat berekeningen en ook door ervaringen van “off-grid” mensen en experts gehoord te hebben, blijkt het toch echt wel beter te zijn om op het elektriciteitsnetwerk aangesloten te blijven. Zowel uit milieu als financieel oogpunt.
Want in de winter is er minder zonneschijn én heb je een grotere behoefte aan elektriciteit dan in de zomer. Om dus in de winter ook geheel zelf in je elektra te kunnen voorizen, heb je dus veel meer zonnepanelen nodig plus extra accu’s om die energie in op te slaan. Die extra zonnepanelen en accu’s zijn niet goed voor het milieu en de portemonnaie.

Terwijl je met een netgekoppeld systeem je zonne-energie-overschot van de zomer op het net “opslaat” en in de winter er weer van af haalt. Het elektriciticiteitsnetwerk fungeert dan dus als het ware als een grote accu.
Dus gaan we toch voor een netgekoppeld systeem.
netgekoppeld

Te laag elektriciteitsverbruik…
Veel offertes had ik aangevraagd, maar telkens wilden die verkopers mij een grotere installatie verkopen dan ik nodig had. Omdat zij enkel grotere pakketten in hun assortiment hadden. Ik antwoordde dat ik een klein pakket wilde op maat van ons verbruik. Ze adviseerden me dat ik meer elektriciteit moest gaan gebruiken, want het was dan toch groen en gratis……
Verkopers van zonnepanelen zijn dus enkel begaan met het milieu als hen dat financiële winst oplevert!

Gevelbevestiging
Het tweede probleem was dat ons dak oost-west gericht is. Maar ik wilde de panelen op het zuiden hebben voor een optimale opbrengst en daarom de panelen aan de gevel bevestigen. Dus ik moest op zoek naar een leverancier die én een klein pakket kon leveren én gevelbevestigingsmateriaal had.

Commu-NIET-catie
De firma die kleine pakketen verkocht, met gevelbevestiging en een stille omvormer was echter niet zo geweldig in hun communicatie. Je kan beter spreken van commu-NIET-catie, het was een complete ramp. De verantwoordelijke reageerde niet op emails, kwam afspraken niet na, belde niet terug, het uiteindelijk geleverde pakket was niet compleet en bevatte geen informatie over hoe alles te installeren. Ik had al honderd keer willen overstappen naar een andere leverancier, maar dit was de enige firma was die mij een klein pakket met gevelbevestging kon leveren.
communicatie

Eind goed, al goed
Maar na een half jaar mailen en bellen met de desbetreffende firma, zijn onze zonnepanelen geïnstalleerd, goedgekeurd en leveren ze energie! En ik kan nu dus maandelijks ook gaan bijhouden hoeveel energie de zonnepanelen ons opgeleverd hebben. Tof!
Een bijkomend voordeel van de gevelbestiging is trouwens dat als de panelen bedekt raken met sneeuw, we ze gemakkelijk vanuit ons raam sneeuwvrij kunnen maken!

Technische details
Voor de technici onder de lezers, ik heb nu een installatie met drie panelen van 190Wp, samen dus 570Wp. Door het rendement van 90% geeft dit een opbrengst op jaarbasis van 513Wp. De panelen zijn van het merk SenerSun en bestaan uit monokristal. En daarbij hebben we een StecaGrid500-omvormer.

Zonnepanelen zijn de toekomst
Ondanks dat onze aanvraag zeer moeizaam is verlopen, geloof ik echt wel in de toekomst van zonnepanelen.
We moeten gewoon af van elektriciteitsvoorziening op fossiele brandstoffen. En de prijzen van zonnepanelen zijn in de loop der jaren dusdanig gezakt, dat het ook al rendabel is geworden om ze te kopen zónder subsidies. Tevens zal de elektriciteitsprijs alleen nog maar gaan stijgen, waardoor het dus steeds aantrekkelijker wordt om zonnepanelen te installeren. Op naar een zonnige en groene toekomst!

Tip: Zonnepanelen en installateurs, vind je hier!

Lees ook:
Zonnige panelen?
Duurzame energie
Zonnepanelen: Van droom naar werkelijkheid?

Zelfvoorzienend?
Zelfvoorzienend versus off-grid


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


16 thoughts on “Zonnepanelen

  1. Evelien F

    Dag Evelien,
    geweldig idee van die zonnepanelen, maar wat gebeurt er met hen wanneer ze na 10 of 15 jaar buiten werking geraken? Als ik goed geïnformeerd ben, zijn die niet recycleerbaar, of wel? Zou leuk zijn moesten deze kunnen afgebroken worden en onderdelen hergebruikt worden. Wij hebben hier op ons heuveltje regelmatig wind, ik had daarom gedacht om een windmolen te bouwen maar papa zegt dat dat niet realiseerbaar is om al onze elektrische toestellen op aan te sluiten. Enkele lampjes zou nog gaan. Maar daarvoor is de aankoop van een windmolen veel te duur. Bij mij blijft het bij plannen en veel fantaseren, tekenen, berekenen en nog eens plannen maken enz. Knap dat jij je plannen wel degelijk realiseert! Heb bewindering voor je, Evelien F

  2. Jeroen Haringman

    @Evelien F: Goede zonnestroompanelen gaan zeer zeker langer mee dan 10-15 jaar. 30 jaar moet zonder veel problemen mogelijk zijn. En daarbij, zoals Marcel terecht opmerkt, zijn ze goed te recyclen.

    @Evelien M: Gefeliciteerd en welkom bij de ‘club’ 🙂 Je hebt een mooie kleine installatie, ik hoop dat je er ondanks de leverancier-gerelateerde opstartproblemen heel veel en heel lang lol van zult hebben.

    Ik ben blij dat ik je een klein beetje heb kunnen helpen.

  3. Dik

    Leuk en nuttig die dingen. Jammer dat de subsidie erop gaat terug lopen. Anderzijds wordt veel nieuwbouw ermee uitgevoerd. Ik ga het overwegen!

  4. Sandra

    Petje af voor de manier hoe je alles in overweging neemt. Er kroop vast ook veel tijd in.
    Wij hebben ook zonnepanelen op ons huis, maar mijn man heeft zich daar uitsluitend mee bezig gehouden en ons verbruik hadden wij ook eerst beperkt.
    Toch hebben wij er nog veel laten “aansmeren” als ik het zo lees.

    Voor de subsidies hebben wij het nooit gedaan.

  5. Eric Cornand

    Even inpikken op die opmerking over de recyclage van zonnepanelen. In zijn boek Green Illusions legt wetenschapper Ozzie Zehner van de universiteit van Nebraska uit dat bij de productie van zonnepanelen bijzonder schadelijke broeikasgassen worden gebruikt die tot 23.000 x schadelijker zijn dan CO2. Iets om toch even bij stil te staan wanneer je plant om zonnepanelen te kopen omdat ze zogezegd zo ‘groen’ zijn. Collectoren zijn een stuk milieuvriendelijker en veel goedkoper en er bestaan ingenieuze technieken om de warmte om te zetten in energie.

    (red: lees hieronder ook de reactie van Jeffrey hierover!)

  6. Jeffrey

    Ik las het CO2 verhaal van Eric Cornand (red: zie zijn reactie hierboven) en googelde eric cornand eens.
    Op Kwakzalvermagneet-belfort-group-trekt-nu-ook-klimaatontkenners-aan staat….
    … sinds eind 2009 bekeerd tot het hardcore-klimaatontkennerschap, en onder de bont en bruine paraplu van de Belfort-group een “werkgroep Klimaat” onder leiding van “deskundige” Eric Cornand geïnstalleerd. We spreken trouwens bewust niet van “klimaatsceptici” maar wel van “klimaatontkenners”, omdat deze mensen scepticisme (een waardevolle discipline) een slechte naam geven.

  7. Hilde

    Wij hebben zelf ook zonnepanelen. De meeste verkopers willen alleen maar MEER verkopen, en “de overschot gaat toch maar in de grond” zogezegd. Ik was daar niet mee akkoord.
    Ik wist dat er ooit iets ging gebeuren met “die overschot”.
    Hetzelfde met omvormers. Met 1 grote omvormer heb je genoeg. Maar wat als… er net 1 grote ooievaars… op 1 paneel ligt uit door hagelinslag of iets anders , dan ligt je circuit lam. Of als 1 paneel uitvalt. Dan heb je niets meer! Dus wij wouden 2 of 3 losse circuits met 3 omvormers, losstaand van mekaar.
    En minder panelen dan mijn verbruik. Want het was nog steeds mijn bedoeling om te consuMINDEREN. Er was maar 1 leverancier die mij dat wou geven. En die kreeg mijn bestelling.
    We komen net niet rond met onze panelen, en hebben nog steeds een dag en een nachtmeter (hetgeen de andere leveranciers afraadden) maar elk jaar gaat onze energiefactuur zienderogen achteruit. We hebben een zorgenkindje, dus best wel wat was en droog, dus echt zoals jullie zal nooit gaan. AL bewonder ik het wel!

  8. G-energie

    Vind het eerst terug dringen van je energie beetje overdreven.
    Wij zijn juist door het plaatsen van panelen (die een 3e van ons verbruik op wekken). Bewuster geworden en hebben van alles gedaan om zuiniger met de energie om te gaan en zo richting ons “zelf geproduceerde” hoeveelheid kW te gaan…
    Ik denk dat iedereen die panelen heeft zich bewuster wordt van zijn energie verbruik en daar bewuster mee om gaat.
    Em zou je dan “te veel” op wekken… Top! Dan produceer je groene stroom voor de buurman die dat niet doet!

    Ook een optie!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @G-energie: Onze aanpak is niet overdreven, enkel anders dan die van jou. Ik wilde mezelf pas na het energie besparen belonen met zonnepanelen. Jij wilde zonnepanelen voor je ging energie besparen om jezelf te motiveren.

      Super dat jij door je zonnepanelen bewuster met je energieverbruik bent omgegaan! Maar helaas is dat niet altijd zo, want de meeste mensen gaan juist méér verbruiken omdat hun energie nu zogenaamd toch groen en gratis is….

      Wat betreft je opmerking dat als je teveel produceert, je dan groene energie levert voor de buurman, daar ben ik het niet mee eens. Mijn argumentatie daarover kun je lezen in Zonnige panelen?.

      1. G-energie

        Oké, dat argument van jou van in het meer groen produceren van meer panelen zit wat in.

        Maar jij zegt dat mensen minder bewust worden omdat ze toch “gratis” stroom hebben. Is dat een aanname of heb je daar echt data van?
        Want de mensen in mijn omgeving die panelen hebben houden zijn zuiniger geworden (houden soms dagelijks meter standen bij, wat ze voorheen zeker niet deden).
        Ik heb geen bewijs dat mensen zuiniger worden maar, in mijn omgeving in ieder geval wel.

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @G-energie: Je kan zelf jouw argument niet bewijzen met data, maar je vraagt mij wél om mijn stelling met data te onderbouwen. Zeer vreemde redenatie!
          Maar goed, dat is algemeen bekend als het “rebound-effect”. Door de komst van spaar- en ledlampen, laten mensen langer hun lampen aanstaan omdat deze minder verbruiken. Als stroom goedkoper wordt, gaan mensen meer verbruiken. Als auto’s minder milieuvervuilend worden, gaan mensen meer rijden.
          Daarom pleit ik er voor dat we niet enkel inzetten op technologische innovatie maar ook op bewustzijnsverandering! Anders hebben al die technologische innovaties geen enkel nut.

  9. Tom

    Zijn de mensen met een “oversized” systeem niet de grootste dupe van het prosumententarief(in Wallonië pas in 2019 – cwape.be), vermits die berekend wordt op basis van het maximale vermogen van je omvormer?
    Pleit uiteindelijk toch voor een zo klein mogelijke installatie lijkt me en niet elke vierkante meter vol te leggen met panelen. Ik vermoed dat verkopers/installateurs hier toch ook rekening mee moeten houden?

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Tom: Zonnepanelenbezitters zullen op een andere wijze met onze energie moeten omgaan: energie verbruiken wanneer de zon schijnt!
      Niet meer om 19u ’s avonds de was aanzetten, maar om 12u ’s middags.
      Een elektrische auto niet ’s nachts thuis inpluggen, maar overdag op het werk als de zon schijnt.
      Dan is er veel minder transport van en naar het netwerk nodig!

  10. Carine De Ridder

    Hallo Geel en,
    Ik zit al jaren met de idee om zonnepanelen te plaatsen, al us het enkel voor de verwarming en warm water.
    Het huis waar we wonen us echter gehuurd, en zodra je iets gaat installeren in een huurwoning maakt het daarvan deel uit, vokgens de wet. Als we ooit gaan verhuizen moeten we dus deze dure installatie achterlaten.
    Is daar geen oplossing voor?
    Bestaan er bijvoorbeeld geen panelen of collectoren die je in de tuin kunt zetten, zodat je ze makkelijk kan meenelen in geval van verhuis?
    Ben benieuwd voor de reaktie.
    Carine
    P.S.: wij wonen in Spanje, zon genieg dus

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Carine de Ridder: Uiteraard is het mogelijk om zonnepanelen in de tuin te plaatsen.
      En wij hebben ze zelf aan de gevel bevestigd, omdat die op het zuiden was en het dak niet. Panelen bevestigd aan een gevel zijn ook heel makkelijk weer te verwijderen.
      Als je meer info hierover wilt, kun je een Advies aanvragen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.