Zelfvoorzienend versus off-grid

Veel mensen dromen van een zelfvoorzienend leven en off-grid te zijn. Maar het is belangrijk te beseffen dat deze twee termen niet hetzelfde betekenen, integendeel, ze zijn vaak eerder tegengesteld aan elkaar.
self-sufficient

Zelfvoorzienend betekent dat je in je eigen behoeften kan voorzien. Dus je eigen energie opwekken en je eigen voedsel verbouwen.

Off-grid betekent dat je niet op het elektriciteitsnet en aardgasaansluiting bent aangesloten en soms ook niet op de waterleiding of telefoonnetwerk.

Wel zelfvoorzienend, niet off-grid

Je kan prima zelfvoorzienend leven wat betreft elektra en gewoon wel op het elektriciteitsnetwerk aangesloten zijn. Dat is wat wij ook doen met onze zonnepanelen. Deze leveren genoeg energie op om in onze eigen elektriciteitsbehoefte te voorzien.
DSCN0900

Maar we zijn wel nog op het elektriciteitsnet aangesloten, omdat het ecologischer is om de overproductie van de zomer op het net te stockeren en het tekort in de winter daar weer vanaf te halen, dan een off-grid systeem te hebben met accu’s.
netgekoppeld

Want in de winter is er minder zonneschijn plus heb je een grotere behoefte aan elektriciteit dan in de zomer. Om dus in de winter ook geheel zelf in je elektra te kunnen voorzien, heb je dus veel meer zonnepanelen nodig plus extra accu’s om die energie in op te slaan.
Die extra zonnepanelen en accu’s zijn niet goed voor het milieu en de portemonnee.

Ook moet je niet uitgaan van je jaarlijkse elektriciteitsbehoefte, maar van het maximale piekvermogen wat je nodig hebt. Ons elektraverbruik is gemiddeld laag en we zouden daardoor met een aantal accu’s toekunnen. Maar als we hier de wasmachine aanzetten, heb je een heel groot vermogen nodig en om dat te kunnen generen, heb je een veelvoud van dat aantal accu’s nodig.
Daarom hebben we een netgekoppeld systeem.
Wij zijn dus wat betreft elektriciteit wel zelfvoorzienend, maar niet off-grid.

Als er echter een stroompanne komt, hebben we niets aan de energie van onze zonnepanelen omdat ze dus netgekoppeld zijn. Tenzij we er met een kleine installatie een autonoom (off-grid) systeem van maken.

Deze blog is geschreven in 2015, ondertussen zijn we wel Off-Grid.

Wel off-grid, niet zelfvoorzienend

Wij koken hier op gas, omdat we dat fijner vinden koken.
En het ook een heel geruststellend idee vinden dat toen we hier een keer stroompanne hadden, tenminste nog wel eten konden bereiden, een essentiële levensbehoefte.
Wij zijn dus wat betreft koken wel off-grid, maar niet zelfvoorzienend.

gas    stroomstoring

Ik weet dat ik nu vragen ga krijgen over de kwestie gas vs (groene) elektriciteit, daarom kun je daarover hier meer lezen.

Zelfvoorzienend of off-grid?

Wat is nu meer nastrevenswaardig, zelfvoorzienend of off-grid leven?
Dat is een persoonlijke kwestie en dat dient iedereen dus voor zichzelf te bepalen.
En geheel zelfvoorzienend leven is naar mijn mening trouwens niet mogelijk, daarover heb ik in deze blog al een keer eerder geschreven.

Met deze blog wil ik enkel duiden dat de termen zelfvoorzienend en off-grid te vaak gebruikt worden in de verkeerde context en door elkaar gehaald worden, maar absoluut niet hetzelfde betekenen.
Quote-Aristotle-happiness

Lees ook:
Zonnepanelen
Zelfvoorzienend?
Eco-lifestyle: the real life
Vrij leven
We zijn Off-Grid!

Leven zonder koelkast
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Klok en wekker op water

Composttoilet
Wasmachine alternatieven

een tevreden leven overlevenopkm2 selfsuffiency off-grid

intothewild selfsuffiency it's not easy being green onemanswilderness

woodlandyear walden


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


18 thoughts on “Zelfvoorzienend versus off-grid

  1. Greet

    Het is ook mogelijk een switch op je panelen te zetten zodat je bij stroompanne over kan schakelen op de accu’s. Ik ken mensen die dat meteen bij de installatie aan hebben gelegd.

    Ik kan hier koken op petroleumstellen en heb een Zibro-kacheltje op petroleum, zodat ik mij aardig kan redden als de stroom wegvalt. Wat tegenwoordig regelmatig gebeurt in Nederland. Hele wijken een week zonder stroom en dus ook zonder warmte want de CV heeft ook stroom nodig. Daar heb ik me op voorbereid dus, en ik zal er weinig last van hebben als het hier (weer) gebeurt.

    Groet,Greet

  2. PlasticMinimalist

    Goed punt dat het milieutechnisch handiger is wél aangesloten te zijn op het elektriciteitsnetwerk. Je schrijft dat jullie qua koken wel off-grid zijn. Kopen jullie gasflessen? Is koken op gas ongebruikelijk in België?

      1. polle

        over gasflessen :
        je kunt gasflessen kopen die je bij de lpg pomp mag vullen
        aanschaf is duurder maar na ongeveer 10 vullingen maak je ,winst,

    1. Virginie Pelckmans

      Beste Evelien,
      Met veel interesse heb ik je artikel van 2015 gelezen. Knap hoe jullie dat doen!
      Mijn gezin en ik leven in La Famenne, helemaal afgelegen in veld en bos. Wij hebben geen aansluiting met het elektriciteitsnetwerk, geen kraantjeswater en geen gasaansluiting. Alleen een telefoonlijn.
      Voor water gebruiken we een combinatie van regenwater en water van een putboring. Voordat we de putboring hebben laten doen, met bidonnetjes naar vrienden in het dorp om te laten vullen met drinkwater. We deden doorgaans een week met 40l schoon drinkwater (koken en tanden poetsen). Zuinig omgaan met water is niet zo erg moeilijk 😉
      Om te verwarmen en te koken in de winter gebruiken we hout van ons eigen stuk bos. Verwarming + warm water met een Ökofen ketel en koken op een speksteenfornuis. Water verwarmen op zonnige dagen doen we met zonnepanelen. Koken op zonnige dagen op inductie.
      In de zomer gaat alles vanzelf met de PV zonnepanelen. We stockeren ook in batterijen. En als oplossing hebben we nu ook nog een generator die we helaas in de winter regelmatig moeten gebruiken. We kijken ondertussen naar andere oplossingen om toch te pogen zoveel mogelijk onafhankelijk te worden van buitenaf: fuel cells op waterstof, turbine in riviertje, …
      Aansluiting aan het elektriciteitsnetwerk is voor ons geen optie. Kostenplaatje: 220.000€ voor de kabel alleen al.
      Het blijft zoeken en wikken & wegen, keuzes maken. Bv. PV cellen en mazout voor de generator zijn vervuilend in diverse fasen van gebruik en productie, enz…
      In ieder geval heel leuk dat jullie je ervaringen zo delen!
      Met beste groeten,
      Virginie

  3. mamadammeke

    Volgens mij maak je toch ergens een foutje in je redenering, stroom stockeren op het net is vooralsnog nog niet mogelijk… 😉

  4. hugo

    Ik denk dat er toekomst zit in smart grids: kleinschalige plaatselijke netwerkjes in eigen beheer, met een diversiteit aan input (zowel zon als wind, biogas enz)en ‘slim’ gekoppeld aan naburige netwerkjes.
    Niet off grid, maar own grid(s).

  5. Marieke

    Persoonlijk ben ik van mening dat de productie van groene stroom niet door particulieren, maar door de overheid/ gemeenschappen zou moeten gebeuren. Het is immers veel efficiënter om die zonnepanelen te bundelen zodat er slechts op één plek omvormer(s) nodig is/zijn om de stroom op het net te zetten. Ook het onderhoud gebeurt dan op één plaats, en niet op 100 verschillende locaties (waar veel meer materiaal en transport voor nodig is).
    We leven nu eenmaal in een maatschappij waar iedereen zijn steentje aan bijdraagt, en hoe ‘zelfvoorzienend’ ben je als je over zonnepanelen beschikt die je zelf niet kan produceren/onderhouden/verwerken. Zelf kiezen wij voor de meest groene stroomproducent, en hopen dat zij hierdoor nog meer kunnen investeren in groene stroomproductie en nieuwe technologie. Persoonlijk geven we liever hier onze centen aan, dan te investeren in eigen zonnepanelen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marieke: Je hebt zeker een goed punt.
      Anderzijds lijkt het me beter om niet alle zonnepanelen centraal op één plek te hebben, maar dat het beter is om deze te decentraliseren. Mocht op dat centrale punt een technische storing zijn, dan zit het hele land zonder stroom. Of wat als de beheerder een te grote machtspositie gaat innemen?
      Met gedecentraliseerde zonnepanelen spreid je deze technische risico’s en ook beheerdersrol.

      Plus geloof ik zelf in SmartGrids, zoals @hugo hier ook al gereageerd heeft, dus niet als huishouden zelfvoorzienend zijn wat betreft energie, maar dat je als klein dorp of woonwijk samen in je eigen energie voorziet en deze distribueert.
      In de toekomst denk ik dat we op alle vlakken alles veel meer lokaal moeten gaan regelen, voedsel, energie, transport, etc.
      Bijkomend voordeel van SmartGrids is dat er geen grote energie-verliezen aan transport verloren gaan, wat je bij een centrale energie-opwekking wel hebt.
      Ik zal hier nog eens een keer een blog over schrijven.

      1. Marieke

        Wat jij aangeeft, is eigenlijk ook wat ik bedoel: dat je met een gemeenschap (dorp, wijk, straat) voorziet in de energiebehoefte voor heel die gemeenschap, bij voorkeur met ondersteuning van de overheid. Ik zou zeker niet één centrale voorstellen voor een gans land, want dan creëer je alleen maar problemen. Een netwerk moet op een centrale plek staan t.b.v. de omwonenden.
        De Smart Grids staan nog in hun kinderschoenen, en zijn zeker nog niet overal realiseerbaar. Maar het heeft volgens mij wel toekomst, en het maakt windturbines meer aanvaardbaar voor de omgeving. Nu is er nog heel vaak protest tegen windturbines, maar met zulke projecten zijn de omwonenden zeer betrokken en kan er meer tolerantie zijn voor zulke ‘mastodonten’.
        Punt is dat ik niet te vinden ben voor individuele elektriciteitsproductie. We zijn teveel op ons eigen huishouden gericht, en als sociaal mens kijk ik dan weer meer naar gemeenschappen en waar iedereen baat bij heeft 🙂

  6. alain

    Wij leven off grid in een grotwoning ( in zuiden spanje, en hopen te evolueren naar volledig zelfvoorzienend .
    Electriciteit is gemaakt van zonnepanelen in combinatie met batterijen.
    Water via een geboorde put en opgepompt door zonnepanelen .
    Waterzuivering is door een 4 delige sceptic tank en het gebruik van zoveel mogelijk ecologische producten
    verwarming , houtstoof , als bijverwarming een verwarming op olijfpitten of amandelbosters .( grotwoning houdt 15°c in de winter en rond de 22 in de zomer)

  7. Bart

    @alain:
    Wij overwegen momenteel om een woning aan te kopen in zuid Spanje, de woning is niet aangesloten op het elektriciteitsnet.
    Er is een off grid systeem met zonnepanelen en batterijen aanwezig.
    Voor zoverre dat wij weten is er momenteel een belastingheffing op zonnepanelen en de geplaatste batterijen.
    Dient er op een off grid systeem zonder aansluiting op het elektriciteitsnet ook belastingen betaald te worden in Spanje?

    1. Richard

      Goedenavond Bart,

      Ik ben wat laat met mijn reactie, (ongeveer een jaar na jou gestelde vraag) maar ik kan je het volgende meedelen; als je in Spanje een huis koopt wat aangesloten is op het electriciteitsnet, dan betaal je extra belasting, (zie het als een soort van boete) als je zonnepanelen instaleerd.

      Wij hebben al een aantal jaren een huis in spanje, en leven daar off grid.
      Stroom maken we uit zonne energie en slaan deze op in 2 accu banken om het te kunnen gebruiken als we het nodig hebben, (we kunnen er zelfs 4 of meer wassen op draaien met de wasmachine).

      Gas om water te verwarmen halen we met gasflessen, en water vangen we op in onze algibe, (60000 liter) onder het huis, moest het zo zijn dat de accu’s echt leeg zijn dan kunnen we in uiterste nood de generator starten, (deze is van 1996 en heeft inmiddels schrik niet wel al 35 draaiuren).
      We hebben ook een windmolen / generator, maar dat was werkelijk de slechtste investering die we ooit gedaan hebben.

      Meer vragen ? iedereen is welkom.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.