Zelfvoorzienend?

Vroeger droomde ik er van om geheel zelfvoorzienend te gaan leven. En veel mensen delen die droom, merk ik, want het is tegenwoordig een vaak gehoorde term.
self-sufficient

Het blijkt niet enkel een droom te zijn, het wordt blijkbaar ook al in de praktijk gerealiseerd, want veel woongroepen, gemeenschappen, eco-wijken en ook individuele huishoudens profileren zich als zelfvoorzienend.

Soms worden wij als gezin ook al zelfvoorzienend beschouwd en ik voel me hierdoor zeer vereerd. Maar zelf gebruik ik deze term niet voor onze eco-lifestyle, omdat geheel zelfvoorzienend naar mijn mening niet bestaat, althans niet in de westerse maatschappij.

Je kan proberen zo veel mogelijk zelfvoorzienend te leven. Maar we blijven altijd voor bepaalde producten en diensten van anderen afhankelijk. En dat is ook prima!

gereedschap
Als ik een huis zou bouwen, dan kan ik benodigd gereedschap, glas voor ramen en zonnepanelen niet zelf maken.

Voor voeding ga ik niet zelf al mijn granen en eiwtbronnen verbouwen (rijst, gierst, boekweit, quinoa, amaranth, linzen, kikkererwten, etc). En elke dag groenten, aardappels en bonen zie ik ook niet zitten.
Als je wel je groenten voor het hele jaar kan telen, dan ben voor het tuingereedschap (of in ieder geval de grondstoffen hiervoor) toch niet onafhankelijk.
En om mijn voeding te bereiden heb ik ook een mes en pannen nodig waarin ik mezelf niet zelf kan voorzien.

Voor onze kleding ben ik heel blij met de tweedehands kledingwinkels in onze buurt. Ik zou zelf mijn kleding kunnen naaien, maar ben totaal niet handig met naald en draad, heb daar echt geen geduld voor. En als ik het al wel zou kunnen, dan zou ik de stof toch ook weer ergens moeten kopen. Ook zou ik niet weten hoe ik zelf mijn schoenen moet maken.

Om schoon te maken (lichaam en huis) heb ik slechts een paar ingrediënten nodig, in plaats van kasten vol met flessen, potjes en tubes. Maar ik kan deze paar ingrediënten niet zelf produceren. Ook een schaar om nagels en haren te knippen kan ik niet zelf fabriceren.

En wat betreft communicatie maken we gebruik van onze laptop en vaste telefoon. We zouden middeleeuws weer brieven kunnen gaan schrijven, maar dan ben je ook afhankelijk van papier, inkt en de postbode. Of we zouden een postduif moeten hebben 😉
Nee, we houden het liever bij de huidige communicatiemiddelen!
postduif

Ik vind het ook helemaal niet erg om voor deze producten of diensten van anderen afhankelijk te zijn. Het dromen van een zelfvoorzienend leven wat ik als puber deed, streef ik daarom dan ook niet meer na. We willen enkel nog zo eco mogelijk leven en daarin hebben we nog genoeg dromen die we willen realiseren!

Dat is dus de reden waarom ik de term “zelfvoorzienend” op mijn website en tijdens mijn Lezingen en Eco-weekends niet gebruik. En ik daarvoor de term “eco-lifestyle” hanteer.

Wij leven dus niet zelfvoorzienend,
maar voorzien onszelf van een eco-lifestyle.

Lees ook:
Zelfvoorzienend versus off-grid
Eco-lifestyle: the real life
Zonnepanelen
Vrij leven
We zijn Off-Grid!

Leven zonder koelkast
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Blender zonder elektra
Keukenmachine zonder elektra
Klok en wekker op water

Composttoilet
Wasmachine alternatieven

Leestips over eco-lifestyle:

een tevreden leven overlevenopkm2 selfsuffiency off-grid

intothewild selfsuffiency it's not easy being green onemanswilderness

woodlandyear walden


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


19 thoughts on “Zelfvoorzienend?

  1. la merlette blanche

    Zelfredzaam is de term die vrienden voor mij gebruiken. Dat vind ik al mooi genoeg 🙂 Ooit dacht ik ook later zelfvoorzienend te gaan leven, maar van dat plan ben ik intussen alweer een tijdje afgestapt – of toch in de zin dat jij het hier omschreven hebt 😉

    1. Jacky Marges

      Over zelfredzaamheid wil ik graag met jullie van gedachten wisselen. De mens is een groepsdier! Een groepsdier is een dier die als familiegroep een zodanige grootte heeft dat die onafhankelijk als maar mogelijk is en zo zelfvoorzienend dat die familiegroep zonder steun van derden generatieslang kan overleven en met succes aanvallen van derden kan afweren. Alleen in zulk een familiegroep kan een individu optimaal functioneren en vrij zijn. Voor een honingbij zou dat betekenen dat de groepsgrootte minimaal uit 25.000 bijen bestaat. Voor een wolf maximaal 30 a 50 wolven. Een aardhommel maximaal 300 a 500, voor een trekdier spreek je over miljoenen leden, bij een mantelbaviaan over een 500-tal. Zoiets dergelijks geld ook voor de groepsdier mens, diens groepsgrootte spreekt men ook over meerder honderden mensen en over 7-tal generaties bij elkaar! Dan zou een off- grid groep kunnen vormen. Het in familiegroep leven zit in ons DNA, onze genen geprogrammeerd. Dit is de natuurlijke manier van leven die in overeenstemming is met onze biologie. De familiegroep/ (Matri-Lineaire) familieclan/ joint- familie vormt een Continuüm. Terwijl de 2- en 3 generaties Kerngezin een Sterfhuisconstructie is. Mijn familie heeft in Voormalig Nederlands-Indië nog als familieclan/joint-familie geleefd!

  2. Tabitha

    Hoe jij het beschrijft vind ik het mooi omschreven. Mensen zijn altijd afhankelijk van anderen, hoe je het ook bekijkt. Maar je kan wel proberen zo veel mogelijk zelfstandig of zelfvoorzienend te worden.

  3. Kapucijnaap

    Leuk om lezen – ik stel mij ook altijd wat vragen bij zelfvoorzienend zijn; uiteraard is het leuk om dingen zelf te kunnen en zelf te produceren maar vaak haal je net meer uit een wisselwerking met anderen vind ik. Ik kweek wat groenten op mijn balkon en naai wat dingen zelf maar al bij al steun ik liever mensen die op een verantwoorde manier dingen produceren en te koop aanbieden. Kwestie dat iedereen kan doen waar ie goed in is 🙂

  4. Sandra

    De eerlijkheid in jouw blog siert je toch en ik vind wat je doet al bewonderenswaardig. Heel erg zelfs.
    Hier in het Westen is zelfvoorziendend zijn inderdaad een utopie. Je bent voor heel veel afhankelijk van anderen, maar dat is toch niet zo erg vind ik.
    Ik zit graag in de tuin en geniet van de bossen en de natuur, maar er in werken om mijn eigen groeten te kweken komt er niet van. Ik zie mezelf dat niet doen. Een smultuin wel. Die komt er weldra.
    Het is niet erg bijvoorbeeld bij letsen dat je groentjes krijgt van iemand anders en je weet vanwaar ze komen. En in ruil doe je dan iets waar JIJ wel goed in bent bijvoorbeeld op een kindje passen voor een middag of een kamer of vakantie aanbieden aan een letser. Bij ons werkt dat gewoon beter.

  5. Adri Ros

    Dag Evelien,jouw aanpak strookt helemaal met die van Transition Towns, waar ik bij betrokken ben dus ik wil je graag de hand schudden 😉 De discussie of we zelfvoorzienend of ‘autarkisch’ moeten zijn, komen we, net als jij, vaak tegen. Ik vind je antwoord lekker recht voor zijn raap, ongecompliceerd, eerlijk en persoonlijk.

    Daarom wil ik je vragen of je toestemming wilt geven om het te plaatsen op de website van TT, onder vermelding van je naam en een link naar jouw blog. Als je er zelf nog een voorwoord bij wilt schrijven dan zou ik dat super vinden 😉

    Ik hoop snel wat van je te lezen, ga je goed

  6. Pietje

    Interessant. Toch heb ik een vraag aan jou (zie ook gastenboek). Je wilt het milieu zo min mogelijk belasten, schrijf je. Waarom heb je dan een kat? Een kat eet vlees (is er iets vervuilender?) en verstoort het leven van dieren die hier oorspronkelijk horen (vogels, muizen etc.) Ook kattenpoep is vervuilend. Hoe zie je dat?

    Ik denk dat iemand die werkelijk het milieu wil ontlasten, geen huisdieren moet nemen. Of alleen huisdieren die leven van restjes eten (varkens, kippen) en die wat opleveren (vlees en eieren).

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Pietje: Het klopt dat huisdieren vervuilend zijn, daarom heb ik heb twee antwoorden op je vraag.
      1. Je zegt dat het alleen eco is om huisdieren te nemen die iets opleveren (vlees en eieren), maar dergelijke huisdieren zijn verre van ecologisch. Ze zijn namelijk inefficient, als je kijkt hoeveel voedsel ze nodig hebben voor het hetgeen ze opleveren. Het is dan veel efficienter om dat groene restafval te gebruiken als compost in de moestuin, aangezien slechts een paar groentezaden een enorme hoeveelheid aan plantaardig voedsel opleveren.
      2. We willen zo eco mogelijk leven, maar het meest ecologische is gewoon om niet te leven. Zo ver gaan we echter niet 😉 We leven dus eco maar doen niets tegen onze zin in, want dan houd je het niet vol. We (en vooral onze kindjes) genieten erg van onze kat en dus mag hij er zijn!

  7. Milena

    @Pietje. Wat is er dan persé zo milieubelastend aan een kat? Mijn katten krijgen geen vlees al zal het goedkope voer dat ik ze geef vast wel wat restjes bevatten. Er bestaat overigens ook bio-kattenvoer voor degenen met een diepe portemonnee. En wat is er vervuilend aan ontlasting van katten, of beter gevraagd, wat is er vervuilender aan kattenontlasting dan aan vogelpoep of ontlasting van een ander wild dier? Verstoring van vogels… m.i. houdt het ze alleen maar scherp als ze af en toe opgejaagd worden. De gezonde en alerte vogels laten zich echt niet zomaar pakken hoor, sterker nog, mijn katten gaan regelmatig op de vlucht voor (grotere) vogels. En de ene vogel in het jaar die mijn katten te pakken krijgen… Tja, dat is de natuur, dat is de zwakkeling, dat heet natuurlijke selectie.

  8. Diane

    Mooie blog! Ook mijn doel is om ‘later’ zo eco mogelijk te gaan leven!

    Ik wil niet op de discussie ingaan, maar wil wel even het volgende vermelden:
    @ Milena: Katten hebben vlees nodig. Katten maken zelf geen taurine aan, wat ze wel nodig hebben, omdat dit zit in het vlees wat ze eten. Ik hoop dat jouw katten dan wel zelf muizen vangen, anders hebben ze een tekort aan taurine, wat behoorlijk ernstig is. Op internet is er heel veel over te vinden.

  9. Maia

    Leuk stukje!
    Voor mij gaat zelfvoorziening er niet om dat het iets zonder anderen doet, dat is natuurlijk nooit haalbaar. Ik ben bijvoorbeeld niet in staat om op mijn kleine stukje land graan te verbouwen of katoen. Waar het voor mij wel om gaat is dat ik in de ruilhandel die ik nodig heb zelf zou kunnen voorzien. Dus als ik bijvoorbeeld mijn overschot aan eieren ruil voor een pak meel bij de molen/buurman. Of als ik een deel van mijn overschot aan groente kan ruilen voor wol. Dat is mijn definitie van zelfvoorziening, en dat lijkt me wel haalbaar.

  10. Roel

    Hoi Evelien,

    Vandaag je “naam” doorgekregen van een klant en je nu direct gegoogeld. Heel leuk om te lezen,ik heb ook al jaren het idee om met mijn gezin de stap te zetten die jij met je gezin al gedaan hebt maar het is moeilijk om de neuzen van iedereen de juiste kant op te krijgen,mischien helpt het als mijn vriendin jouw blog meeleest.
    Qua boeken: Heb Seymour in mijn jeugd stuk gelezen,net als de Nearings,vindt de boeken van Strawbridge (slappe) aftreksels van Seymour,Walden is literatuur en van Dick Proenneke zijn zelfs filmpjes op You Tube.

    Voor Fa Fluitekruid,op You Tube intypen Tiny Houses en je bent avonden aan het browsen,by the way jouw droomhuisje is van Lamar aka Solarcabin op You Tube.

    Wat zelfvoorziening betreft dat zijn wij als mens nooit geweest,zelfs niet in de prehistorie, altijd hebben wij als groep geleefd en van elkaars kundigheden geprofiteerd. De een was beter in jagen,de ander in vissen enz.

    Gr Roel

  11. Babet

    Hoi Evelien,

    Het is eigenlijk triest om te zien dat deze vorm van leven nog zoveel opzien baart.
    Zelf woon ik in een zelfgemaakte ‘boomhut’ op Bonaire.
    Het is natuurlijk een stuk makkelijker om in de Tropen ecologisch te leven omdat er geen kou bij komt kijken. Een zonnepaneel levert veel op hier en ik gebruik alleen een 12 volts koelkastje, 2 spaarlampen en een autoradiootje. Op zonnige dagen kan ik de hele dag mijn naaimachine gebruiken haha. Het is leuk om te kijken wat de natuur mij geeft in plaats van eerst eisen te stellen, en vertel me, waarom zou iemand een magnetron nodig hebben?
    Roel hierboven geeft een goed punt.
    Ik ben ook van mening dat je ‘zelfvoorzienend’ alleen kunt zijn samen met anderen en dan vind ik een ruilsysteem altijd beter dan betalen met geld. Het gebruik van internet ruil ik bijvoorbeeld voor zelfgebakken brood. Een vriend van mij knapt mijn auto op en ik maak een schilderij. Mijn verdere kosten zijn niet hoog omdat ik alleen drink- en waswater gebruik. Ik kan er ook nog steeds niet over uit dat mensen hun drinkwater door de toilet kunnen spoelen zonder daar over na te denken! Een composttoilet is zo’n veel betere (en goedkopere) oplossing.
    Deze manier van leven voelt zoveel echter dan ergens veel te veel uren op een kantoor dienen en afhankelijk zijn van geld…
    Ik wens jullie het allerbeste en ik hoop dat meer mensen geinspireerd raken door de publiciteit!
    Groetjes, Babet.

  12. Eva

    Dag Evelien,

    Ik volg he blog al een hele tijd en denk dat ik hem ondertussen ook al helemaal uitgelezen heb 🙂
    Je hebt me echt al op vele vlakken geinspireerd!
    Ik zit echter met 1 probleem waar ik op je site geen antwoord op terugvind: wat geven jullie je kat te eten?
    Wij hebben in augustus een stakkerdje uit het asiel gered en willen haar natuurlijk een zo goed mogelijk leven geven, maar ik krijg grijs haar van al die vervuilende zakjes kattenvoeding.
    Ik geef haar dus voornamelijk vers vlees, maar ben benieuwd te horen wat die van jullie krijgt!
    Dit geeft vast voldoende stof voor een nieuw blogbericht 🙂
    Groetjes!!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Eva: Merci voor je compliment!
      En wat goed dat jullie een asielkatje geadopteerd hebben!
      Onze kat at droge kattenbrokken uit een papieren verpakking.
      At, want sinds een paar weken is hij helaas spoorloos verdwenen 🙁

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.