Vrij leven

Veel mensen denken bij “vrij leven” aan minder werken, je eigen groenten kweken, geen hypotheeklasten, je eigen energie opwekken en dus zelfvoorzienend leven.

Maar voor mij is vrij leven meer dan dat, het betekent ook vrij zijn om te doen wat ik wil zonder dat ik daarbij in de gaten gehouden word. Dus recht op privacy!

Index

Het is nogal een uitgebreid artikel, daarom een kleine index:

Intro:
“Ik heb niks te verbergen”

Verdwenen privacy:
Persoonlijke info is goud waard
Internet is Big Data
Phone, niet alleen bellen en app’en, maar vooral traceren
Ook controle persoonlijke data zonder internet & phone
Zonder vingerafdruk geen paspoort
Koppeling data

Meer info:
Documentaires
Films
Boeken
Kennisbank

Advies:
Tips om privacy te beschermen

“Ik heb niks te verbergen”

Een standaard antwoord als je over dit onderwerp begint te praten, is dat mensen zeggen dat het ze niet uitmaakt, want ze hebben toch niets te verbergen.
In het artikel “Nee, je hebt wél iets te verbergen” van De Correspondent wordt met elf zeer goede argumenten dit antwoord weerlegd.

Met de stelling dat je niets te verbergen hebt, bedoel je eigenlijk dat je niets fout doet en je dus daarom niets te verbergen hebt. Maar wat is fout? Dat is zeer plaats en tijdgebonden.
Roken was in de jaren vijftig iets om trots op te zijn, tegenwoordig is het slecht.
In West-Europa is homo zijn geen probleem, in Rusland word je ervoor opgepakt.
Wat je nu doet, kan op dit moment niet fout zijn, maar over een aantal jaar misschien wel en met het bewaren van al deze data kun je dan opeens wel fout zijn.

Zelf denk ik aan het voorbeeld van de actievoerders die een proefveld met GGO-aardappelen hadden vernield. Zij zijn voor mij helden.
Maar in een kapitalitische maatschappij als de onze, waarbij geld (korte termijn) belangrijker is dan onze gezondheid (lange termijn), worden zij als misdadigers gezien en hun gedrag dus als fout bestempeld.

Zo zie je dat “fout” dus niet een vaststaand iets is, maar de invulling daarvan onderhevig is aan tijd, plaats en politieke stroming.

Persoonlijke info is goud waard

Het gaat me niet enkel om veiligheid en onafhankelijkheid, er zijn ook grote bedrijven die veel geld verdienen met onze privé-informatie. Denk aan Google en Facebook.
Het is toch belachelijk dat als ik iets op zoek op Google dat ik vervolgens op Facebook advertenties van dergelijke producten krijg te zien. Hoe weet Facebook dat ik op zoek ben naar die producten? Dit is een simpel voorbeeld om te laten zien hoe alles wordt bijgehouden en daar geld aan wordt verdiend.

Internet is Big Data

Op het internet worden we langs alle kanten gevolgd. De zoekmachine Google staat daarom bekend. Er zijn daarover verschillende reportages gemaakt, die je hier op mijn website kunt bekijken.

Dat we onze persoonlijke gegevens bloot geven via Facebook, Twitter en LinkedIn mag wel duidelijk zijn. Alhoewel vele gebruikers niet bewust zijn van de hoeveelheid informatie die zij daarmee prijsgeven. Want vaak denken mensen dat als ze weinig of niets posten op facebook, hun privacy geen gevaar loopt. Maar het gaat niet om de inhoud, maar om je connecties, wanneer en waar je inlogt, etc. Dát is de info die interessant wordt gevonden!

En de meeste facebook-gebruikers bekijken dit via hun smartphone. Dus bovengenoemde gegevens worden dan ook nog eens gekoppeld aan die van je phone oftewel waar jij je continu bevindt, met wie je contact opneemt, welke apps je gebruikt, etc.

Phone, niet alleen bellen en app’en, maar vooral traceren

Een gsm of smartphone is voor veel mensen onmisbaar en ze hebben deze dan ook altijd bij zich. De provider is verplicht om al jouw telefoonverkeer voor een jaar te bewaren.
Maar men is niet alleen geïntereseerd in met wie jij belt en hoe lang. Door die telefoon ben jij ook altijd te traceren. En dit is voor bedrijven misschien nog wel veel interessanter.

In de documentaire “Uw persoonlijke data zijn goud waard” van Tegenlicht is te zien dat een bedrijf aan de hand van de locaties van jouw telefoon kan voorspellen wat jouw persoonlijke interesses zijn en welk (koop)gedrag je gaat vertonen. En aan de hand van iedereen hun phones kunnen ze deze data analyseren en voorspellen welke producten goed gaan verkopen en zo veel winst maken!

Ook controle persoonlijke data zonder internet en phone

Maar niet alleen via internet worden onze gegevens bijgehouden en geanalyseerd.

Klantenkaarten
Denk ook aan alle klantenkaarten die we van winkels hebben. Waarom zouden winkels jou als klant korting geven?
Dat doen ze enkel omdat ze met je klantenpasje het koopgedrag kunnen analyseren. Bijvoorbeeld in mijn geval: Vrouw (=1), 30-40 jaar (=2), drie kinderen (=3), koopt vooral die producten (=4) en komt eens per week/maand/kwartaal/jaar in de winkel (=5).
En zo kunnen ze dus heel goed de behoeften van hun doelgroep analyseren en natuurlijk daar hun marketing op afstemmen. Kassa!

In de documentaire “Uw persoonlijke data zijn goud waard” van Tegenlicht blijkt dat een winkel aan de hand van het koopgedrag kon voorspellen dat een vrouw zwanger was, zelfs voordat ze het zelf wist! En aan de hand daarvan haar als eerste baby-gerichte reclame sturen.

Ov-chip
In Nederland is er een ov-chip kaart. Dit is een pasje waar je een tegoed op zet. Als je met de trein, bus of tram reist, houd je dat pasje voor een scanner en als je uistapt doe je dat weer. Dan wordt automatisch berekend welk traject je hebt afgelegd en dat bijbehorende bedrag van je tegoed op het pasje afgeboekt.

Er zijn anonieme ov-chip kaarten, maar er wordt uiteraard geadviseerd om een persoonlijke ov-chip kaart te nemen, zodat als je tegoed op is, dit automatisch vanaf je bankrekening herladen wordt en je verder kunt reizen. Zonder eerst zelf bij een automaat het tegoed van je ov-chip kaart weer te moeten opladen.

Door die ov-chip kaart kan geanalyseerd worden:
– hoe vaak we reizen (frequentie)
– welke afstanden
– tijdstip (doordeweeks en/of weekend en overdag en/of ’s avonds)
– welk openbaar vervoer middel we het meest gebruiken (trein, bus, tram)

En bij een persoonlijke ov-chip kaart kan dit ook nog gekoppeld worden aan leeftijdscategorie en bewoner van stad of platteland.

Op basis hiervan kan ons reisgedrag voorspeld worden en kunnen misschien eens extra treincoupés in de spits ingezet worden.
Maar ik verwacht eerder dat deze data gebruikt gaat worden om toekomstige dienstregelingen aan te passen naar gelang de behoeften van de reiziger. En deze data zullen uiteraard ook gebruikt worden voor marketing. Wat op zich helemaal niet slecht is, want hoe meer mensen gebruik maken van het openbaar vervoer, hoe beter!
Het is alleen wel zorgwekkend dat onze persoonlijke gegevens hiervoor gebruikt worden.

Zonder vingerafdruk geen paspoort

Er is een Nederlandse vrouw die uit veiligheidsoverwegingen weigerde een vingerafdruk in haar paspoort te laten opnemen. Daardoor kreeg zij geen nieuw paspoort meer uitgereikt.

“Ze kon daardoor niet bevallen in het ziekenhuis, geen aangifte doen van de geboorte van haar kind en pakketjes die ze moest ophalen op het postkantoor bleven daar liggen, omdat ze zich niet kon identificeren.”

Haar verzet blijkt gegrond, want het nieuwe biometrische paspoort is zeer fraudegevoelig zoals uit deze reportage blijkt:


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Ze heeft daarom een rechtszaak ingediend en ook gewonnen! In een paspoort worden nog steeds wel vingerafdrukken opgenomen, maar dankzij haar worden de vingerafdrukken niet meer in een digitale database opgeslagen.

Koppeling data

Hierbij twee voorbeelden om aan te tonen dat al onze persoonlijke data aan elkaar gekoppeld kunnen worden.

Voorbeeld 1:
Wij kregen laatst een brief van onze bank dat er in België nu een systeem is gelanceerd dat al je gegevens bijhoudt: Doccle. En dat kunnen we gebruiken om onze bankzaken te regelen. Niet alleen worden je afschriften hier opgeslagen, maar je kunt ook je eigen administratie hier gaan beheren bijvoorbeeld je facturen, papieren van nutsbedrijven en verzekeringsdocumenten hierin opslaan.

Vervolgens kreeg ik onlangs een mail van onze mutualiteit (ziektekostenverzekering) dat de documenten met terugbetalingen die ik nu nog per mail ontvang, voortaan in dit online archief opgeslagen zullen worden. Ik krijg dan enkel een mail dat er een nieuw document in mijn online archief staat.

Dit betekent dus als ik mijn bankzaken in dit online archief zou zetten, dat ook mijn mutualiteit daar inzicht in heeft. En dan kunnen zij dus zien waar ik geld aan uitgeef, McDonalds of de biowinkel. Of ik lid ben van een sportclub. Of ik sigaretten en alcohol koop. En aan de hand van dit gedrag kunnen zij besluiten om mijn polis te gaan verhogen.

Voorbeeld 2:
We hadden een sis-kaart, dat is de kaart van je mutualiteit (ziektekostenverzekering). Deze sis-kaart is nu geïntegreerd in de Belgische identiteitskaart. De identiteitskaart heb je ook nodig als je belastingaangifte doet. Dat betekent dus dat ze bij de mutualiteit weten hoeveel belasting wij betalen, hoeveel wij verdienen, de waarde van ons huis, etc.
En de overheid krijgt hierdoor inzicht in onze gezondheid: gaan we vaak naar de dokter, nemen we regelmatig medicijnen?
Aan de hand daarvan kunnen overheid en mutualiteit dus hun gegevens aan elkaar kopppelen.

Documentaires

Er zijn een paar goede documentaires verschenen over dit onderwerp.

1. Uw persoonlijke data zijn goud waard – Tegenlicht


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

In deze documentaire wordt vooral duidelijk dat er niet zozeer geld aan jou wordt verdiend met persoonsgerichte adverterties, al denkt iedereen dat daar de winsten mee behaald worden.
Maar je bent geld waard aan de hand van je gedrag en je connecties. Het is dus niet zo dat ze geïnteresserd zijn in wat je letterlijk op internet vermeldt. Hun interesse gaat uit naar met wie je bevriend bent op facebook, twitter en linkedin. Hoe vaak en wanneer je inlogt op je mail en facebook. Waar jij naar toe gaat en dat kunnen ze natuurlijk afleiden uit je gsm of smartphone. Bij welke winkels en hoe lang je boodschappen doet, waar je werkt, of je uit lunchen gaat, cafeetjes en restaurants bezoekt.
Aan de hand van al deze data kun je ze jouw gedrag voorspellen en dat van de hele bevolking én daar valt het grote geld mee te verdienen!

Aan de hand van het lokaliseren van smartphones valt te achterhalen hoeveel en hoelang mensen boodschappen doen bij een bepaalde supermarkt. Op basis daarvan wordt geanalyseerd of deze winkel winst of verlies maakt. En met deze informatie worden aandelen gekocht of verkocht voordat de beurscijfers bekend zijn.

2. Panopticon


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Enkele goede quotes uit deze documentaire:

Waarom doe je wel je gordijnen dicht, maar kunnen ze wel via je je computer/gsm in je leven kijken?

Waarom wordt er miljarden geïnvesteerd in terreurbestrijding terwijl slechts 400-500 mensen de afgelopen 10 jaar in Europa daardoor overleden zijn, terwijl er 580.0000 mensen de afgelopen 10 jaar zelfmoord hebben gepleegd in europa en 420.000 doden in het verkeer, waarom wordt daar niet in geïnvesteerd?

3. Wij weten alles van u – Zembla


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs

Meer documentaires over dit inderwerp kun je hier bekijken (enkel voor donateurs).

Boeken

Een geweldig boek over in welke mate wij gecontroleerd worden en dit een gevaar vormt voor zowel ons persoonlijk als voor de gehele maatschappij is Alles onder controle.

Hier volgen enkele quotes die ik jullie niet wil onthouden:

Uit recent onderzoek blijkt dat van alle 43 terreuraanslagen die er de afgelopen jaren in Europa zijn gepleegd de daders al in een of ander systeem van politie of inlichtingendiensten geregistreerd stonden. Het probleem is domweg dat de inlichtingendiensten de spelden in de hooiberg niet op tijd hebben kunnen vinden. Dat los je niet op door de hooiberg groter te maken.

Iedereen heeft behoefte aan privacy, ook de mensen die roepen dat ze niets te verbergen hebben. Bijna iedereen doet de wc-deur op slot, mannen kijken bij urinoirs niet links of rechts over het schotje, mensen die in cafés merken dat gasten aan het tafeltje verderop meeluisteren laten hun stem zakken, bij rijen voor loketten houden wachtenden afstand, praten over je salaris is ene taboe, huizen hebben gordijnen en na een inbraak vinden de slachtoffers het vooral erg dat een vreemde door hun spullen is gegaan.

Het kwijtraken van privacy is niet alleen vervelend voor de wat vrijere geesten, de hele samenleving kan daaronder lijden. Vooruitgang komt meestal voort uit innovatie en innovatie kan alleen ontstaan als mensen de gebaande paden durven te verlaten.

Providers moeten de gegevens van klanten anderhalf jaar bewaren. Negentig procent van al het emailverkeer is spam, bij de klant wordt dat afgevangen door ene spamfilter, maar een provider kan dat niet scheiden van het overige emailverkeer. Dat betekent dat er van iedere tien servers om die data te bewaren er negen vol staan met spam. Wat een energieverlies!

Nu bepaalt de techniek het beleid nog te veel: Kunnen we van iedereen gegevens bijhouden? Ja, dan doen we dat. Een zorgvuldige afweging van geval tot geval zorgt voor meer maatwerk.

Naast bovenstaand boek zijn er nog boeken die over (het verlies aan) privacy gaan:


Natuurlijk het beroemde boek 1984 van George Orwell die daarin “Big Brother” schept. Deze Big Brother ofwel de dictatoriale staat controleert zijn burgers tot in het extreme, zelfs hun gedachten moeten in dezelfde lijn liggen als die van de staat, zoniet dan worden ze daartoe wel gehersenspoeld.

Update 2023

          

Films

De film Das leben der anderen gaat over hoe in Oost-Duitsland de Stasi haar burgers onderdrukt en alles van hen te weten wil komen. Echt een geweldige film die terecht een oscar gewonnen heeft!

Minority report geeft dan juist een toekomstscenario waarin terreur bestreden wordt door een technologie die mensen hun gedachten kan lezen.

Dan zijn er nog twee humoristische films, Truman Show en Stepford Wives die op een ludieke manier de controlemaatschappij laten zien.

Kennisbank

Op het Donateursplein vind je hier nog veel meer informatie over dit onderwerp.

Tips om privacy te beschermen

Omdat dit artikel al zo uitgebreid is, zal ik in mijn volgende blog “Vrij leven – praktische tips” schrijven hoe je zoveel mogelijk je privacy kunt beschermen.

Mijn idee van vrij leven:

Lees ook over privacy:
Vrij leven – praktische tips

Lees ook over phones:
Tv-debat “Maakt de smartphone ons gestrest?”
Waarom onze vaste telefoon vervangen door smartphone gsm?
Krijgen onze kinderen een smartphone?

Lees ook over computers:
Meer computer met minder energie & geld

Lees ook over digitale opruiming:
Zo begin je er aan!

Lees ook over zelfvoorzienend leven:
Zelfvoorzienend?


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


17 thoughts on “Vrij leven

  1. Chris

    Even een kleine reactie op dat aardappelveld. of je nu wel of niet akkoord gaat met het proefveld doet in feite niet ter zake. ze hebben dingen vernield die hen niet toebehoren en dat is tegen de wet. Anders wordt wel of niet legaal een puur subjectief iets en dat lijkt me niet echt werkbaar.

  2. L Stabel

    Ik weet niet of je dit weet, maar België heeft een totaal gratis mutualiteit. We zijn er ook bij en tot nu toe hebben we er geen enkel probleem mee. Hier is dus geen sprake van eventuele verhoging van de premie. Verder denk ik niet (weet ik niet zeker), dat in België de mutualiteiten zomaar jouw premie kunnen verhogen , al rook je als een ketter. Ik denk dat je dit verwart met dingen als levensverzekeringen.Daar wordt inderdaad rekening gehouden met dergelijke dingen als je ziekteverleden/roken enz..
    Verder heeft oa Facebook idd inzage in je gegevens en verkopen ze die door aan bedrijven om hier voor gerichte reclame te maken. Wat ‘gratis’ lijkt (gebruik van sociale media), is het helemaal niet. Dat is nu éénmaal de prijs die je betaalt. Je kan dan ook gewoon met één delete-knop je hier overal verwijderen.
    Et voila, opgelost 😉

    Ook nog dit en dit: Het rijksregister is dus niet gekoppeld aan je gegevens bij de mutualiteit. In jouw redenering zou dus bijvb een apotheker ook kunnen zien wat je betaalt voor je huis enz, niet hoor. Omgekeerd ook niet, de belastingen kunnen niet inzien welke dokters je bijvb bezocht hebt. Gelukkig .. 🙂

    Als laatste nog dit , zelfs je burgerlijke stand staat niet meer vermeld op je EId.

  3. marieke bootsma

    nou Chris, of dat aardappelveld wel of niet eigendom is van actievoerders, de zogenaamde eigenaars hebben het min of meer toegeeigend met gelden die ze door uitbuiting hebben verkregen. het is goed dat er geprotesteerd wordt, het belang van de burger, zijn gezondheid is hier belangrijker dan de zogenaamde rechtmatige eigenaar van het betreffende veld. onze hele voedingsindustrie is grote maffia die zich alleen voor de centen interesseert en niet voor de gezondheid van de burgers. dus ja nood breekt hier de wetten.

    1. Klaas

      Hey Marieke,
      Er werden wetten gemaakt zodat iedereen duidelijk weet wat mag en of niet mag. En buiten het feit dat jij iets niet goed vind heb je toch de wet te respecteren. Als een dief het OK vindt om te stelen wil niet zeggen dat hij dit dan mag. En nu kan er natuurlijk een discussie komen over het feit dat jij vindt dat de eigenaars van de velden ook wetten overtreden hebben. Awel als dat zo was moet er klacht ingediend worden tegen de eigenaars en dient er niets vernield te worden. En als je vindt dat het rechtssysteem corrupt is kan ik je zeggen dat dit op een zeker niveau spijtig genoeg correct zal zijn maar beter een dat dan wettenloosheid want dan is ontploft de wereld.
      Alstublief het is van mij af ik ben mijn ei kwijt.

  4. Patrick - De Kleine Dingen

    Alleen al het feit dat ik deze reactie plaats (via mijn mobiel) op deze site, geeft al een hoop info door aan de mensen die dit in de gaten houden. 🙂
    Bedankt voor een hoop nieuwe punten op mijn lees- en kijklijst.
    Nog een filmtip: Gattaca. Een mogelijk toekomstbeeld, gebaseerd op dna registratie van mensen. Erg interessant en ook zorgwekkend. …

  5. Gerarda

    Wat een artikel! Eer ik dit weer allemaal bekeken heb zijn we weer een hele tijd verder. Bedankt voor het verzamelen.

  6. ikkenormaal

    Voor een groot deel heb je gelijk maar toch nog enkele opmerkingen: Naar aanleiding van het wegvallen van de SIS-kaart heb ik een bevriend apotheker aangesproken en ze kunnen op een e-ID niet meer informatie lezen dan op de SIS-kaart. Volgens hem geldt dit ook voor andere diensten. Ik gebruik mijn e-ID bijvoorbeeld ook in de bib (dat is weer een plastiek kaartje minder) en daar kunnen ze ook maar beperkte info lezen.
    Ik heb zowel mijn gewone ziekteverzekering als hospitalisatie bij de zelfde mutualiteit en die bedragen liggen vast. Ze hebben niets met mij persoonlijk te maken (hospitalisatie wordt wel berekend op basis van de leeftijd toen je aansloot maar verder niets).

    Ik ben nog informatie over Doccle bijeen aan het sprokkelen maar zover ik in hun gegevens kan lezen kan een document dat jij van x krijgt niet gelezen worden door y (dus de mutualiteit heeft geen inzage in je bankafschriften).
    Als zoekmachine gebruiken wij trouwens Startpage omdat die privacyvriendelijk is.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      Fijn om te horen dat de diverse informatie op een kaart of online archiefsysteem niet door de verschillende instanties van elkaar bekeken kunnen worden.
      Maar toch blijf ik een beetje argwanend, want al deze verschillende info staat wel op één kaart of in één systeem. Deze instanties zullen aan de klantenbalie een uitlees-apparaatje hebben waarmee zij enkel die data kunnen uitlezen die voor hen bestemd is.
      Maar wat op hoger niveau van deze instanties? Ze zullen vast wel volgens een privacywet ethisch verplicht zijn om enkel de info te lezen waartoe zij officieel toegang hebben. En ik geloof ook dat zij zich daar aan zullen houden, anders zullen ze er zelf nadeel van ondervinden dat hun klanten de kaart of het systeem niet meer zullen gebruiken.

      Maar wat betreft het technische verhaal?
      Instanties mogen dus enkel de info lezen die voor hen bestemd is, maar kunnen ze technisch gezien andere info ook niet uitlezen? Natuurlijk zullen ze op hun websites in hun privacyverklaringen zeggen dat dit niet mogelijk is om de klant gerust te stellen.

      En hoe meer info in één kaart of systeem staat en hoe meer instanties daar (gedeeltelijk) toegang toe hebben, hoe interessanter dit is voor hackers.

      Wat ik nog het meest jammer vind, is dat ik geen keuze heb als ik bij mijn huidige bank of mutualiteit wil blijven, dan moet ik mee in dat systeem. Of dus van bank of mutualiteit veranderen, terwijl ik op zich daar tevreden over ben.

  7. Natasja

    Nog een goed boek: De cirkel van Dave Eggers.

    Uit Cobra.be:
    “Goede sciencefiction is maar een stapje verwijderd van wat normaal en hedendaags is. Dave Eggers laat in ‘De cirkel’ zien waar we computergewijs heen gaan: mensen zijn altijd en helemaal online en delen alles in volledige transparantie. Welkom in de heerlijke nieuwe wereld van de toekomst, waar privacy diefstal is.”

    In het boek heeft trouwens ieder persoon maar 1 digitale identiteit en paswoord: hiermee kan je alles doen: inloggen op sociale netwerksites, maar bv. ook al je betalingen.

  8. Sandra

    Een zeer goed en lange blog over een onderwerp waar ik wel interesse in heb. Ik vind het ook griezelig dat ‘anderen’ zoveel weten van ons. Soms is het wel nuttig bv. om een moordenaar op te sporen of te herkennen aan de hand van gsm of camerabeelden.
    Maar dat bv. de ziekenbond zou weten hoeveel belasting wij betalen, hoe wij wonen, enz is eerder griezelig.

    Ook in de Colruyt is dat een dubbel gevoel. Je geeft je kaart om kortingen te bekomen, maar ondertussen weet men precies wat je gekocht hebt, wanneer, …Je koopgedrag ontcijfert…

    Blog om bij na te denken.

  9. Tania

    Toch even reageren op uw stelling ivm doccle. Ik werk voor die bepaalde mutualiteit en wij hebben onder GEEN enkel beding toegang tot uw andere gegevens in Doccle. En wij hebben ook geen inzage in gegevens via uw SIS kaart. Dat weet ik nu wel 200% zeker.

  10. Liesbeth

    Benieuwd naar de tips, want ik wil daar ook eens grondig werk van maken. Ondertussen geen Facebook meer. Heb me laten verwijderen. Twitter heb ik nooit gehad. Kies ook nog voor een gewone GSM voor te bellen en smsen. Heel weinig winkelkaarten: mijn maandelijkse supermarkt en een boekenwinkel/ kledingwinkel waar ik alleen kom als ik écht iets nodig heb of eens een echt boek in de zoveel jaar wil dat ik ook uitleen aan vrienden en visa versa. (niet veel keuze soms in kringlopen wat kleding betreft).Google als zoekmachine ook veranderd in startpage. Geen visa, geen kredietkaarten. Krijg dan ook praktisch geen reclame en ze mogen blijven sturen, ik doe dat zelfs niet open. Doe dat regelrecht bij het papier.

  11. PlasticMinimalist

    Dit blijft een thema waar we continue over na moeten blijven denken. Bij vlagen sta ik stil bij privacy, maar over het algemeen heb ik geen maatregelen genomen mijn privacy te beschermen, behalve van die dingen als Facebook en andere sociale media niet actief gegevens geven zoals opleiding, woonplaats, werkplaats wanneer hier om gevraagd wordt. Ik ben benieuwd naar je tips en hoop dat er iets tussen zit wat ik aantrekkelijk genoeg vind om te implementeren.

    Wel heb ik ervoor gekozen geen smartphone te hebben. Niet per se vanwege privacy, maar omdat ik niet continue de mogelijkheid wil hebben online te gaan. Dat is zonde van mijn tijd. En een nieuwe telefoon betekent nieuw plastic en nieuw afval.

    Ik kijk uit naar je volgende post!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      Dat data toch echt wel gekoppeld worden, blijkt uit het artikel “Hoe ABN Amro weet dat jij een buggy nodig hebt”. (Voor de Belgen, ABN Amro is een grote Nederlandse bank)
      Je kunt dit artikel hier lezen.

  12. Tabitha

    Startpage is niet zo privacy-veilig als wel gedacht wordt. Wij hebben het ook gebruikt, maar alle data (dus ook je IP-adres en locatiegegevens) worden rechtstreeks doorgezet naar Google. Dit merkten we toen we in Spanje zoekopdrachten via Startpage deden, en prompt alle resultaten in het Spaans terugkregen! Hoe kon Google weten dat we in Spanje zaten? Onze browser is Nederlands, alles hebben we ingesteld op Nederland… Dus Google kreeg via Startpage ons Spaanse ip-adres van dat moment door!

    Dat was voor ons de druppel, we hebben Startpage direct weer verwijderd. Dit is namelijk geen privacybescherming maar een wassen neus.

    Surfen op internet doen we nu via een anonieme VPN-verbinding. Daar moet je wel voor betalen, paar euro per maand, maar dan zet je een soort ’tunnel’ op zodra je online gaat. Kijk maar eens op privateinternetaccess.com. Prima geschikt om anoniem te surfen, zonder dat je provider of wie dan ook weet wat je online doet en waar je naar kijkt.

  13. Patrick

    Zeer verontrustend is dat E. Musk nu bezig is met de ontwikkeling van chips om in mensen in te planten. Eerst verkoopt men dat altijd onder de vlag van ‘medische voordelen voor mindervaliden’, wat beslist zo kan zijn, maar het einddoel is natuurlijk koppeling van de mensheid met het internet. Als dat zover komt, dan is de stap klein naar niet alleen het opladen van uw gegevens naar internet, maar ook het omgekeerde. Bijvoorbeeld uw gedachtenstromen in de hersenen aanpassen. Dat is dan de totale dictatuur. Science-fiction? Men is er alvast naar op weg.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.