Moeders, sleutel naar duurzame toekomst


We reden laatst langs een locatie waar ze een grote windmolen aan het bouwen waren. Dus ik riep helemaal enthousiast naar de kinderen:
“Kijk, hier bouwen ze een nieuwe windmolen, geweldig!”
Waarop Olaf en Linde reageerden: “Yes, want een windmolen is goed voor het milieu, zo hebben we minder olie nodig, gaat de Aarde niet kapot en kunnen wij later ook nog gezond leven.”
Wow, ik was zo trots!

En toen kwam er een nog mooiere uitspraak:

“Ik ga later ook de Aarde redden, net als mama.”

Tranen in mijn ogen van ontroering!

Moeders hebben dé sleutel voor duurzame toekomst!

De jeugd heeft de toekomst! Het is dus van belang dat als we een groene, duurzame, eerlijke en gezonde toekomst willen, dat we onze kinderen hiervan bewust maken.
En aangezien het nog steeds grotendeels moeders zijn die kinderen opvoeden, spelen moeders dus een cruciale rol in deze bewustwording!

Hee, maar wij moeders hebben het al zo druk!
Job, huishouden, sociaal leven, sporten voor conditie en vooral die dijende dijen in toom te houden, familie-contacten onderhouden, o ja quality-time inplannen voor relatie met je partner wat er altijd bij inschiet.

En dan naast de al normale overdosis verantwoordelijkheid voor de opvoeding van onze kindjes, zijn we dus ook nog eens verantwoordelijk voor hun eco-bewustwording…

Eén voordeel, voor die eco-bewustwording hoeven we gelukkig niet al te veel moeite te doen. Gewoon simpel voorleven!

Enkele voorbeelden:

  • Als wij bio-boodschappen doen, vinden zij het ook vanzelfsprekend om bewust gezonde voeding te eten.
  • Met afvalvrij inkopen en afval scheiden, beseffen zij dat we afval dienen te voorkomen en als we toch afval hebben, dat niet alles in dezelfde prullenbak kan.
  • Door geen vliegtuigreizen te maken, ervaren zij dat je ook heerlijk kunt reizen zonder grote milieu-impact.
  • Tweedehands kleding en speelgoed kopen, laat hen inzien dat er meer dan voldoende producten beschikbaar zijn zonder dat dit nieuw hoeft te zijn.
  • Etc

Moederschap is onbetaalbaar

Er zijn premies voor het isoleren van je dak, voor het installeren van warmtepompen, belastingteruggaaf bij de aankoop van een elektrische wagen.
Voor alle duurzame technologische innovaties is er een financieel voordeel te behalen.

Maar een premie om onze kinderen eco-bewust op te voeden?
In de vorm van een kortingsbon op je bio-boodschappen? Of een middagje oppas zodat wij eens even kunnen in- en uitademen?
Nee, want daar heeft de economie geen voordeel bij, dus geen premie.
De economie is echter niet het belangrijkste, maar dat is de toekomst. En daar zorgen wij als moeders voor, altijd, overal en onbetaald!

Moedige moeders

Moeder bestaat niet uit alleen “moe” (dat laat zich wel verklaren),
maar ook uit “moed”!


Deze video is enkel beschikbaar voor donateurs.

Disclaimer:
Ik wil met deze blog absoluut niet de verantwoordelijkheid voor de eco-opvoeding enkel aan moeders toewijzen, deze berust uiteraard bij beide ouders. En het is geweldig dat vaders tegenwoordig steeds actiever bij de opvoeding betrokken zijn!
In de praktijk blijkt echter dat moeders in verhouding nog wel meer tijd spenderen aan de opvoeding dan vaders, vandaar de toonzetting van deze blog.

Ik hoop echter van harte dat deze blog binnen de kortste tijd volledig achterhaald is, omdat vaders dan net zoveel tijd besteden aan de opvoeding als moeders.
En in onze persoonlijke situatie is het zelfs zo dat mijn vriend meer tijd dan ikzelf aan de opvoeding van onze kindjes besteedt.

Lees ook over eco-ouderschap:
Onze eco-opvoeding op tv
Eco-kindjes
Kleuter verbiedt zwerfvuil
Vegan-suikervrije opvoeding
Consuminderen met kinderen
Jongen, meisje of genderfree?

Eco-activiteiten met kinderen:
Buitenkeukentje
Zelf speelklei maken
Druipklei
Lijm maken
Ons kabouterbos


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


12 thoughts on “Moeders, sleutel naar duurzame toekomst

  1. Femke

    Weer een mooie blog. Dit geeft me steun op momenten als vandaag waarop ik het weer moeilijk heb om alle ballen in de lucht te houden en twijfel aan mezelf als moeder. Bedankt Evelien!!

  2. Hilde De Winter

    Heel herkenbaar 🙂 Ik ben ook regelmatig trots op mijn 6-jarige dochter als ze blijk geeft van groen gedachtegoed. Al moet ik er ook voor oppassen dat ze geen eco-terrorist wordt want soms gaan haar ‘geplande’ acties wel ver… Zo wilde ze de fabrieken in 100 of 1000 stukjes doen zodat ze die niet meer terug in elkaar zouden kunnen zetten en ging ze zich inschrijven voor de rally hier in de buurt zodat ze de boel kon saboteren door 20 km/u te rijden en te stoppen om de amfibieën te helpen oversteken (het was oversteek toen het rally was en we konden niet door om naar een carnavalsfeestje te gaan dus hebben mijn vriend en zij in de plaats van carnaval te gaan vieren, de beestjes op de weg aan de overkant gaan zetten).

    Sommige van haar plannen zijn misschien ook niet meteen realiseerbaar maar wel leuk gevonden. Zo gaat ze een ecologische auto maken waar in plaats van uitlaatgassen, gras uit de uitlaat komt 🙂

    En ook wat gezond eten betreft geeft ze soms al het goede voorbeeld aan mij. Na een vermoeiende werkdag wilde ik snelle chocoladepudding (weliswaar met kokosbloesemsuiker) maken maar zij wilde als dessert liever ‘des chiques’ van appel (appelsnoepjes waarmee ze eigenlijk gewoon een appel in blokjes gesneden bedoelt).

    Groetjes van een streekgenoot (uit Wanne)!
    Hilde

    1. Ivo Janssens

      Ik ben heel kwaad.
      In het gezin waar onze twee kinderen werden opgevoed was ik, de vader, de eco-mens.
      Moederlief deed minder vaak inkopen, maar kwam wel thuis met massa’s verpakte spullen, exotisch fruit (in alle jaargetijden), élke keer een vers brood, regelmatig een kip (die ze dan ene week later voor de helft of zo in de vuilbak kieperde), …
      Het is onterecht dat moeders als de redders van de planeet omschreven worden.
      Waarop is overigens de uitspraak gebaseerd: ‘En aangezien het nog steeds grotendeels moeders zijn die kinderen opvoeden’?
      Dat is dan een smet op jouw gezin, Green Evelien, want bij ons was het anders!
      Trouwens. Er zijn gezinnen waar de vrouw – tot mijn spijt en onbegrip – inderdaad het meeste van het huishoudelijk werk doen, maar ‘de was en de plas’ is iets helemaal anders dan de opvoeding van de kinderen.
      Ik denk dat je die zalen door elkaar haalt: tijd in keuken, washok, … en tijd aan tafel of op de sofa of de bedrand met de kinderen.
      De strekking van deze blog is betreurenswaardig.

      1. GreenEvelien Bericht auteur

        @Ivo Janssens: Ik denk dat je de disclaimer onderaan de blog niet gelezen hebt. Want daarin vermeld ik dat in ons gezin mijn vriend meer tijd besteedt aan de opvoeding van onze kindjes dan ikzelf.
        Het is echter, ondanks jouw en mijn persoonlijke situatie, helaas nog wel een feit dat moeders in de meeste gezinnen meer tijd aan de opvoeding van de kinderen besteden dan de vaders.

        In mijn blog beweer ik overigens nergens dat vrouwen meer eco zijn dan mannen! Enkel dat zij dus gemiddeld meer tijd met de kinderen doorbrengen en daardoor meer impact hebben op het eco-bewustzijn van hun kroost.

        1. Ivo Janssens

          Beste Evelien
          Neem me niet kwalijk, maar disclaimers onderaan ene blog interesseren me minder.
          Ik blijf niet akkoord met een deel van je tekst.
          Heb jij gelezen dat ik schreef “Er zijn gezinnen waar de vrouw inderdaad het meeste van het huishoudelijk werk doen, maar ‘de was en de plas’ is iets helemaal anders dan de opvoeding van de kinderen.”
          Hierop ga jij niet in. Opvoeding van kinderen heeft m.i. te maken met de tijd die je actief met de kinderen doorbrengt en niet met de rest van de tijd (die aan huishoudelijke taken besteed wordt). Het is dat punt dat ik wil maken.
          Vrouwen besteden gemiddeld onredelijke en onrechtvaardig meer tijd aan het huishouden dan hun partner, maar dat wil *niet* zeggen dat ze ook meer tijd doorbrengen met de kinderen.
          Overigens doet jouw blog sowieso te kort aan koppels bestaande uit twee homo-mannen met kinderen: daar is geen moeder te bespeuren.

          1. GreenEvelien Bericht auteur

            @Ivo Janssens: Opvoeding en huishoudelijke taken zijn inderdaad twee aparte zaken, anderzijds zijn ze in de praktijk wel met elkaar verbonden.
            Want het gaat niet alleen om het bewuste opvoeden (aan tafel, op bedrand, uitstapjes), maar vooral ook om de zaken die je als ouder doet omdat je dat zelf belangrijk vindt en je zo dus onbewust aan je kind meegeeft.
            Zoals bijvoorbeeld bio-boodschappen doen, dat is een huishoudelijke taak, dat is niet een bewuste eco-opvoedings-actie, maar daarmee geef je aan je kinderen wel mee wat jij als ouder belangrijk vindt.
            Hetzelfde geldt voor afval scheiden, zelf wasmiddel maken, tweedehands kleding kopen, allemaal huishoudelijke taken, maar die wel onbewust een impact hebben op de eco-opvoeding. En ik ben van mening dat dit dagelijkse onbewust eco-gedrag zelfs meer impact heeft op het eco-bewustzijn van een kind dan de bewuste quality-time die je met een kind doorbrengt.

          2. Tessa Van Sevenant

            Oude zagen interesseren mij ook minder… Ze probeert gewoon een punt te maken, vermeld dat zowel mannen als vrouwen een belangrijke rol spelen in opvoeding en dan nog moet jij persé jouw punt aanhalen en ben je op je tenen getrapt. Ze kan niet in elk huishouden binnenkijken en dit vermelden in haar blog. Wees blij dat ze dit aankaart en ecologisch leven promoot.

  3. Stella

    Het meest ecologische leven is gewoonweg nog steeds in een stad wonen , zonder auto én zonder kinderen. Al gehoord van overbevolking ? De mens vervuilt zowiezo, of ie nu ecologisch bewust leeft of niet. Of denk je nu echt dat windmolens dé oplossing gaat zijn en eindeloos kunnen geplaatst worden ? Voor die bio-boodschappen krijg je trouwens al genoeg ‘premies’ . Kinderbijslag, ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof, gratis onderwijs, voorzieningen voor kinderen om te spelen, geboortepremies enz.. Mag het ja, premies krijgen voor zonnepanelen te leggen en mijn huis beter te isoleren ? Het is niet zo dat mensen met kinderen dan maar niéts krijgen ! Ik heb een hekel aan dat ophemelen van het moederschap. Het is de méns die de aarde naar de klote helpt.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Stella: Het meest ecologische is niet in een stad wonen zonder auto en kinderen. Nee, het meest ecologische is zelfmoord plegen…
      Zowel zelfmoord als geboortebeperking zijn in theorie een adequate oplossing voor de overbevolking. Maar een ander kan natuurlijk geen zelfmoord aan jou opleggen, net zomin jij voor anderen kan bepalen hoeveel kinderen zij wel of niet mogen nemen.

      Je argumentatie klopt trouwens niet, want ik pleit voor een specifieke premie voor ouders die hun kinderen eco opvoeden. De premies die jij opsomt gelden voor alle ouders, ongeacht of ze nu bio-voeding krijgen of wekelijks naar de McDonalds gaan.

      En het is volgens jou de mens die de aarde naar de klote helpt, volgens mij zijn het de negatieve mensen die de aarde naar de klote helpen, die enkel doemdenken in plaats van hopen en actie ondernemen!

  4. Elke

    Oh, wat jammer dat ik dit nu pas lees, ik had het rond moederdag wel goed kunnen gebruiken 🙂 Voor mij mag het nog verder gaan, als in de richting van een basisinkomen voor mama’s met een baby (tot kindje 1 jaar is) om te beginnen… Borstvoeding geven bijvoorbeeld… Daar heb je dus echt wel een moeder voor nodig, hoe ondersteunend vader daarin ook is. Liefst op zijn minst twee jaar aan een stuk moedermelk! Dat is basisvoeding (opvoeding is nog iets anders). Eén van de meest ecologische daden die je kan stellen lijkt me, die boezem gebruiken waarvoor hij bedoeld is… En daaruit volgt vanzelf al het andere duurzame in de kringloop van het leven: koestering en band smeden, opletten welke voeding je naast melk geeft, oog voor natuurlijke zindelijkheid, gezonde leefomgeving, enzovoorts enzoverder

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.