Lampen voor als we met stroompanne kampen

Donkere avonden, lekker gezellig binnen met de lampjes aan.

In België is er echter sprake van dat we binnenkort misschien zonder stroom komen te zitten, hele scenario’s zijn al uitgewerkt welke wijken het eerst afgekoppeld gaan worden. En op een tv-zender is het weerbericht al uitgebreid met een energiebericht.

Goed om te weten dat er ook lampen bestaan die werken op zonne-energie en/of bewegingsenergie. En je hebt die in alle soorten en maten. Mocht er dus een stroomtekort optreden, hoeven we niet in het donker te zitten.

Maar ook interessant als je graag een lamp hebt die op duurzame energie werkt en waarbij je onafhankelijk bent van het stroomnet.

Steek hier je licht op!

WakaWaka

Wakawaka

De WakaWaka is de meest efficiënte solar-led lamp ter wereld.
De WakaWaka kun je op een fles zetten en zo heb je een tafelmodel-lamp.

Ontwikkelingslanden
WakaWaka’s die hier verkocht worden, dragen bij aan het nog meer betaalbaar maken van de lamp voor gezinnen in ontwikkelingslanden. Want er zijn 1,5 miljard mensen die niet zijn aangesloten op het elektriciteitsnet en zijn aangewezen op het gebruik van kerosinelampen. Deze kerosinelampen zijn:

  1. Gevaarlijk (ruim 16.000 ernstige ongelukken met brandwonden PER DAG).
  2. Ongezond (780 miljoen vrouwen en kinderen inhaleren het equivalent van twee pakjes sigaretten per dag.
  3. Duur (kost tot 20% van het inkomen).
  4. Milieuvervuilend (265 miljoen ton CO2= ruim 50% van de mondiale uitstoot voor huishoudelijke verlichting).

Met de WakaWaka kun je ook elektrische apparaten opladen.

Zaklampen

          

Zaklampen zijn er werkelijk in alle mogelijke variaties.
Er is het linkermodel, power-zaklamp, deze kan je opladen door aan een hendel te draaien.
En het rechtermodel kun je opladen door een hendel en door het ingebouwde zonnepaneel.

Zaklampen met extra functies

          

Je hebt ook zaklampen die meerdere functies hebben.
Het linker model is een zaklamp en gsm-oplader tegelijktijd.
En het rechter model is zowel zaklamp als radio.

Zaklamp en hanglamp: 2-in-1
Er zijn ook lampen die je zowel kunt gebruiken als zaklamp en als hanglamp.
Zoals dit harmonica-model, ingedrukt is het een zaklamp, uitgerekt een lantaarn die je ook kunt ophangen.

Campinglampen

Uiteraard kun je campinglampen niet alleen voor kamperen gebruiken.
Deze campinglamp is oplaadbaar met een ingebouwd zonnepaneel. Deze lamp geeft meer dan alleen licht, je kan er ook je gsm mee opladen.

Fietsverlichting opwindbaar, zonder batterijen

Een paar jaar geleden ging ik naar de fietsenmaker om mijn fietslicht te laten herstellen, er was een probleem met het dynamo. Hij antwoordde dat hij dat niet meer ging repareren, er waren alleen nog maar fietslampen met een batterij, veel gemakkelijker.
Fijn, dan hoefde ik in het donker voortaan niet meer zwaarder te trappen.
Maar een batterij is natuurlijk niet eco, daarom is er deze fietsverlichting die je door zonnepanelen kunt opladen.

          

Radio’s

Er zijn ook diverse radio’s op zonne-energie beschikbaar. Erg handig voor als er inderdaad stroompanne zou uitbreken, dat je dan tenminste op de hoogte blijft van het nieuws.
Maar ook zonder stroompanne zijn deze verschillende radio’s natuurlijk handig.

Het eerste model is een radio, mp3-speler en zaklamp, je laadt hem op met bijgeleverd zonnepaneeltje.
Het tweede model is een radio die zowel digitaal als analoog afspeelt, ook deze laad je op met bijgeleverd zonnepaneeltje.

radio3 radio2

Het derde model (wit) is een radio en zaklamp. Je kunt hem opladen via het zonnepaneel of door op te winden.
Het vierde model (blauw) heeft vijf functies: radio, zaklamp, noodlader, batterij oplader en persoonlijk alarm. Ook deze kan je opladen via het zonnepaneel of door op te winden.

En er zijn nog vele modellen beschikbaar die zowel radio als gsm-oplader zijn.

Wij hebben het licht gezien:

We doen niet te licht-zinnig over een mogelijke stroompanne
en hebben ons dus al licht-jes voorbereid.

Tevens geeft het ons een ver-licht-end gevoel
om minder afhankelijk van het licht-net te zijn!

inspiration1

Lees meer over licht:
Ik zie het licht
Nachtlampje
Kaarsen maken
Kaars maken van sinaasappel

Lees meer over apparaten zonder elektra:
Klok en wekker op water-energie
Wasmachine-alternatieven
Keukenmachine zonder elektra
Blender zonder elektra
Leven zonder koelkast
Bezem veegt stofzuiger weg


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


27 thoughts on “Lampen voor als we met stroompanne kampen

  1. Stapstories

    Ziet er goed uit. Ik ga er zeker naar kijken. IK heb destijds ook zo’n klokje op water aangeschaft in Amsterdam bij de ecologische bouwmarkt. Daar kun je overigens ook allerlei andere iedeeën op doen. Al moet je ook hier kritisch blijven kijken. Ik opende net nog even hun website en liep gelijk tegen de “Dopper”waterflesjes aan. Een artikel waarbij ik de nodige vraagtekens. Heb daar enige tijd gelden een blogje aan gewijdt. Bedankt voor je info.

  2. Marianne

    Hoe laad je die weckfles op? Mijn ramen zijn op het NO, dus erg veel zon heb ik niet.
    Waar kun je de weckfles bestellen, bij het aanklikken kreeg ik geen link.

    Groetjes,

    Marianne

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Marianne: De weckfles laad je gewoon op door hem in het zonlicht te zetten, op het noorden zal hij iets langer moeten laden.
      Als je op de foto’s en/of op de links in de blog klikt, verschijnt er in een nieuw venster een webwinkel waar je hem kunt bestellen. Hier is anders nog een keer de link waar je hem kunt bestellen.

  3. Caro

    Dank voor je artikel over een lamp in een weckpot. Goed idee om zo’n pot aan te schaffen. Wij hebben ’s ochtends en ’s avond alleen kaarsen aan en is heerlijk rustgevend.

  4. Monique

    tuinverlichting oppakken en klaar voor gebruik, smorgens weer terugplaatsen!
    die van mij werken 10-14 aaneen, maar te zwak om bij te lezen.

    leuke nuttige info steeds, djw.

  5. lieveheersbeestje

    Wat een goed idee, ik had al gehoord van de stroomproblemen, hier in drenthe nog niet..tenminste ik heb er niets van vernomen.. Maar toch, hier is ook zo’n lamp wel handig lijkt me. Goed blogbericht!
    Oh, je zou ook gekleurd papier om de lamp kunnen doen met een plakbandje, als je eens voor één keertje een gekleurd lichtje wil, of een kindertekening of ander plaatje..geeft vast ook een leuk effect!

  6. groenerleven

    Wat goed, zo’n uitgebreid overzicht!
    Wij hebben zo’n campinglamp als de meest linkse uit het rijtje, maar ik wil eventuele kopers hierbij wel waarschuwen: als je erbij wilt lezen of een spelletje doen wordt het best lastig. En je moet relatief vaak en lang opladen.
    Ik vond het een beetje tegenvallen, het is wel duidelijk minder dan een gaslamp of elektrisch licht, daar moet je wel rekening mee houden.

    Verder hebben we ook een zaklamp met hetzelfde principe, zo’n kleine zwengel die je moet ronddraaien om op te laden. Daarbij hetzelfde verhaal, relatief weinig lichtopbrengst. Een zaklamp op batterijen geeft meer licht.

    Het ligt er dus net aan wat je met het licht wilt doen. Om iets te zoeken, om te zorgen dat je nergens tegenaan loopt of om simpele klusjes te doen is het prima, maar lezen e.d. wordt lastig.

  7. Jos

    Mooi en uitgebreid overzicht, wil onze ervaring met twee delen.

    We hebben sinds 4-5 jaar de radio-met-zaklamp (linksonder). Staat in ons badkamerraam, ’s morgens muziek en nieuws zonder batterijen. Goede lamp, maar van de GSM lader moet je anno 2014 niet veel verwachten. Het accuutje is zo groot als m’n duimnagel en dat is natuurlijk te weinig capaciteit om een smartphone op te laden. Maar, radio en licht prima, is de accu leeg, minuutje zwengelen en je kunt weer muziek luisteren.

    Verder hebben we de wakawaka power, echt een topding! Compact, past in je broekzak, enorm veel licht en goede capaciteit accu: je kunt via usb een iPhone helemaal laden, een iPad zo’n 15%. Er zit electronica in tegen overladen, geeft aan hoe vol hij is en staat altijd in de vensterbank zodat hij klaar is voor gebruik. Verder steun je mensen die zonder electra aansluiting zitten.

    Overigens met HR++ glas verlies je ong 30-45% van de energie vd zon, is mijn inschatting. Dus als je echt wilt laden, is buiten neerzetten altijd de maximale opbrengst.

    Hopelijk geen stroomstoringen voor jullie, succes met de site. Groeten, Jos

  8. Lieve Pepermans

    Wat de weckpotlamp betreft, is het mij niet duidelijk of er in euros of in dollars betaald wordt. Ik veronderstel in euros en win graag eerst het advies in van een expert terzake

  9. Ingrid

    Enkele jaren geleden heb ik een campinglamp gekocht die je kan opwinden. Het geeft geen mooi licht, maar toen we vorig jaar een keer ’s avonds 1.5 uur stroomstoring hadden, was ik toch blij dat ik die lamp had. Beter licht wat niet mooi is, dan helemaal in het duister tasten.

    Kaarsen heb ik genoeg in huis, maar met 3 jonge katten van 2 jaar vind ik dat toch te eng.

  10. Rob

    Lampen op zonneënergie zijn zelden een goed idee. Het probleem is dat de productie van fotovoltaïsche cellen enorm veel energie vraagt en er dus veel meer energie gaat in de productie van dergelijke gadgets dan er ooit mee uitgespaard wordt. Meer hier over kan je lezen op deze site .

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Rob: Ik ken dat artikel en je hebt helemaal gelijk!
      Het is dus energietechnisch beter zonnepanelen te nemen dan een gadget op zonne-energie. Probleem is echter wel bij zonnepanelen dat deze meestal op het net zijn aangesloten en je er dus bij een stroompanne helemaal niets aan hebt. En met een gadget zoals een dergelijke lamp je in dat geval nog wel licht hebt!

  11. Fietser

    Tip: zoek jezelf eens een andere fietsenmaker! Een échte dan! Of doe het zelf? Makkie hoor. Want waarom zou je voor elke fietstocht met de hand willen liggen draaien (hoelang moet je zo liggen draaien eigenlijk, als je elke dag bvb een uur in het donker pendelt?) terwijl je die energie zonder zorgen al fietsend kan produceren – en dat zelfs zonder batterij? Want het lampje dat jij voorstelt heeft toch ook een batterij, met een dynamo is dat helemaal niet het geval…en dus is die nóg duurzamer!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Fietser: Ik was zelf ook voorstander van een fietslamp met dynamo!
      Toen we nog in Vlaanderen wonen en geen auto hadden, was mijn fietslamp die werkte op een dynamo kapot, mijn vriend probeerde vanalles, maar uiteindelijk toch naar de fietsenmaker. Die gaf me gelijk een fietslamp op batterij. Ik zei dat ik dat niet wilde en gewoon een dynamo-werkend exemplaar.
      De fietsenmaker gaf me echter de volgende verklaring: “Een dynamo werkt niet goed op natte (en dus gladde) wielen. En juist als het regent is het vaak donkerder weer, dus op het moment dat je licht nodig hebt, doet je dynamo het vaak niet. Daarom is het veiliger om een fietslamp op batterij te nemen.”

  12. Kelly

    Dag Evelien,

    Ik ben aan het twijfelen of ik de consol solar jar (dus wit licht) of de gekleurde versie neem. De gekleurde versie staat namelijk nu in afslag, ik weet dat deze meer sfeerlicht geeft dan console solar jar. Maar ik vroeg me af of jullie hier ook tevreden van zijn? Ik lees namelijk wisselende reviews waarbij lang niet iedereen tevreden is van de gekleurde versie. Dat ze niet lang branden enzo. Hebben jullie ook dat probleem? Kzou graag een aankoop doen waar ik jaren nog plezier aan heb en geen miskoop doen….
    Dank je wel,

    Groetjes
    Kelly

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Kelly: De gekleurde pot gebruiken wij nog niet vaak, omdat onze jongste (bijna 4 jaar) nu pas een beetje op zijn eigen kamer begint te slapen en hij de gekleurde pot heeft gekregen.
      De gekleurde versie geeft heel zacht licht, ideaal als sfeer- of nachtlampje. De transparante versie geeft helderder en feller licht, daarbij kun je ook nog iets lezen.

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.