Gratis warm water

In deze warme zomermaanden hebben we gratis warm water waarmee we onszelf wassen en ook de afwas doen. Maar we hebben geen zonneboiler. Hoe doen we dat dan?

Zonnedouche

Eerder schreef ik al over de zonnedouche en door deze naam lijkt hij misschien enkel geschikt om water op te warmen om mee te douchen. Maar dit gratis opgewarmde water is uiteraard ook geschikt om de afwas mee te doen.
camp_shower

Het principe van een zonnedouche is heel simpel:
Het is een zwarte zak die je vult met water, in de zon legt en het water wordt warm.
Bij ons ligt de zonnedouche daarom iedere dag voluit in de zon.
Je kan de zonnedouche hier kopen.

Wij vullen de zonnedouche uiteraard met regenwater om zo leidingwater te besparen. Ons waterverbruik is trouwens weer gedaald, van 8 liter naar nog maar 6 liter per persoon per dag. Ons verbruik in verhouding tot een gemiddeld persoon is daarmee slechts 5%!

Gas- en elektrabesparing

Door de zonnedouche kun je op zonnige dagen je cv-ketel of je elektrische boiler zelfs geheel uitzetten. Dit bespaart enorm veel gas of elektriciteit!

Geen zonneboiler

We krijgen vaak de vraag waarom we geen zonneboiler hebben?
Omdat we ons niet douchen, maar wassen aan de wastafel en daardoor geen tientallen liters warm water nodig hebben.
Tevens heeft een zonneboiler elektrische aansturing nodig en de aanschaf en installatie kost veel geld. Terwijl een zonnedouche zonder elektriciteit werkt en slechts eenmalig €10.- kost.
Dus waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

We hoeven het warm water niet meer zelf uit te vinden!

Lees ook over water:
Zonnedouche
Regen een zegen
Douche met regenwater
Kraanwater

Lees ook over duurzame energie:
Zonnepanelen
“Mama, hoe werkt duurzame energie?”
Lampen voor als we met stroompanne kampen
Zelfvoorzienend versus off-grid

Lees ook over verwamen:
Dakisolatie: voorbereidingen
Dakisolatie: realisatie
Housewarming
Onze nieuwe kachel: bouw van een rocket batch box
Warme voeten


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


35 thoughts on “Gratis warm water

  1. Hilde

    Super idee. Ik ga er vandaag ene halen in de Kampeerwinkel. Zie al perfect waar ik hem kan hangen. Had hier al veel eerder moeten aan denken. Vanaf nu o.a. buitendouche met regenwater.
    Hilde

    1. Margarita

      Aanvullende tip: je kunt ook een paar pannen vullen met water en die in de zon zetten: s’avonds heb je dan warm water. Leg wel een deksel op die pannen: dat blijft de warmte beter bewaard.

      Waterspaartip: het water dat wegloopt uit de wasmachine opvangen in emmers en gebruiken voor het doorspoelen van het toilet.

  2. Lieve Pepermans

    Deez dagen inspireren mij om een bad in de tuin te zetten dat ik kan vullen met regenwater en waarin ik de dagelijkse hygiene kan toepassen. Nu nog een geschikte plek daarvoor vinden en de nodige privacy.

  3. Joke Brasser

    Er was laatst een waarschuwing op de TV (weet niet meer welk programma) dat water opgewarmd door de zon, in slang of zak zit van de vorige dag en dat niet boven de 37 graden komt, kans geeft op legionella besmetting.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Joke Brasser: Legionella kan zich in stilstaand water ontwikkelen wanneer het water opwarmt tot boven 25 graden celcius. Boven 60 graden sterft de bacterie af.
      Maar afwassen is helaas een dagelijkse bezigheid, dus hier geen lang-stilstaand water en zo geen kans op legionella besmetting 😉

    2. Willy Zon

      Beste Evelien,
      Een thermosyphon (zelfcirculatie) zonneboiler heeft geen elektrische aansluiting nodig en werkt op natuurkracht. Dit systeem produceert warmwater ook bij mindere zonnige dagen.
      Zonnegroetjes

  4. Joris

    Vormt stilstaand warmwater geen probleem voor de vorming van bacteriën?

    Op ongeveer dezelfde manier verwarm ik ons zwembad; het water (regenwater trouwens) pomp ik op het dak waar het door 3 x 100 meter zwarte buis loopt waardoor ik het water op zonnige dagen tot +- 35 graden kan verwarmen… zalig om ’s nachts in je zwembad te zitten!

    Joris

  5. Lies Daenekindt

    hallo Evelien, een schitterende tip!

    Kun je ons zeggen hoe lang het minimum duurt vooraleer dat water dan warm is?

    groetjes Lies

  6. Hilde

    Zonnedouche zak voor 7,95 euro in de kampeerwinkel. Intussen geinstalleerd in het zonnetje. Benieuwd naar de temperatuur van mijn douchke deze avond.

  7. Leen

    zo’n zonnedouche hebben wij in mijn jeugd heel veel gebruikt gehad. Ik heb al vaak gedacht er weer eentje te maken of kopen, maar er nog niet van gekomen.

  8. Johanna

    Bij ons is het regenwater erg vies. Is het in de Ardennen schoner vraag ik me af. of doe je er nog iets aan om het schoon te maken? Ik zou mijn kind er niet in durven wassen.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Johannna: Het regenwater is hier kraakhelder, je ziet het verschil niet met kraanwater. Het scheelt wel dat het regewater wordt bewaard in een regenwaterput onder de grond en niet in een regenton, want daar heb je gemakkelijker meer algengroei in.

  9. Gonny

    Hallo. Met veel interesse lees ik alle tips. Volgens mijn man moet je overigens NIET de cv ketel uitzetten want dan draait de pomp niet meer, en dan gaat je ketel kapot. Niet echt besparend dan natuurlijk.

      1. Tine

        Hoi,
        Ik begrijp niet waardoor de pomp zou kunnen slijten/kapot gaan door het uitzetten van de cv? Had jij ondertussen daar iets meer over gevonden/te weten gekomen?
        Tine

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Tine: Ook wij zetten wel eens een zwembadje voor onze kinderen op, uiteraard met regenwater en dat gebruiken we naderhand weer om de planten in moestuin mee water te geven.

  10. Henk

    De pomp van de cv ketel kan makkelijk uit als ie niet gebruikt wordt.
    Als je een cvketel hebt met warmtapwaterfunctie moet de pomp en de ketel natuurlijk wel aan blijven mocht je warm tapwater tot je beschikking willen hebben.
    Wanneer je de ketel en pomp langere tijd uitschakelt zet hem dan periodiek even aan om vastzitten van de pomp te voorkomen. Bijvoorbeeld eens per twee weken 5 minuutjes.

  11. Zonneboilers

    Dat is eigenlijk nog wel een goede tip. In jullie geval is een zonneboiler, dat zich eigenlijk pas na 7 jaar terugverdient bij een modaal gezin, zeker niet interessant genoeg.

  12. lemina

    Kun je echt onder zo’n camp douche staan of gebruik je het opgewarmde water in een emmer? En als je er onder kunt staan: hoe zorg je er dan voor dat het water op een temperatuur van 38 graden is? Zo vroeg ik mij af. Dank voor het antwoord.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @lemina: Natuurlijk kun je er onder staan, anders is het toch geen douche.
      En je voelt gewoon even of het water goed van temperatuur is, in de zomer is het zelfs vaak te warm na een hele dag in de zon gelegen te hebben, dan voeg je nog wat koud (regen)water aan de zak toe.

  13. vroon

    Wat ik tegenwoordig doe (ik woon alleen): Ik douche 1x per week kort met een spaardouche – sop me eerst aan de wasbak in en spoel daarna mijn lijf en haar af. (HR 107 combi ketel). Het warme water vang ik op en gebruik het voor de 30 graden was (ene week witte, andere week bonte) en voeg nog wat wasmiddel toe. Ik heb was met vlekken dan voorbehandeld met wat ossengalzeep o.i.d. Het sop van de wasmachine vang ik op en gebruik het voor het schoonmaken van badkamer en wc en daarna voor doorspoelen van de wc. Het spoelwater van de was gebruik ik voor het ramen of deuren lappen (wisselt per week), vochtig stof afnemen en vloeren dweilen en tenslotte voor het doorspoelen van de wc. Ik gebruik dus nog alleen water voor de afwas (eens in de twee dagen een teiltje van 3 tot 5 liter, want ik kook eens in de twee dagen voor die dagen) en doe de hele dag met hetzelfde servies en bestek. Ik vul een pannetje of schaal water met een laagje heet sop, reinig hier alle afwas mee en spoel na in een teiltje koud water. En een beker water voor het tandenpoetsen en een wasbak met een laagje water (ongeveer 2 liter per dag) voor het wassen tussendoor. Vanwege een huidprobleem mag ik niet te vaak onder de douche. De verwarming in de badkamer heb ik alleen aan in de winter voor een paar uur op de douchedag om de badkamer schimmelvrij te houden. Per week dus 40 liter water voor douche/was/toilet doorspoelen/schoonmaken huis. Voor voedselbereiding en drinken/tandenpoetsen van mezelf en mijn dieren ongeveer 30 liter per week. Voor afwas, handen wassen en wassen ongeveer 45 liter. Dat is dus (in een normaal schoon huis, normale wasmachine ed) ongeveer 15 liter per dag. Nog steeds meer dan Green Evelien maar die heeft dan ook de beschikking over meer en helderder regenwater en doucht helemaal niet.Planten krijgen water met regenwater dat ik opvang in emmers en gieters en ook dit water gebruik ik eventueel voor doorspoelen. Ik heb een rieten dak dus dat bruine water is niet zo geschikt voor andere doeleinden.
    Door gebruik van het warme water hoeft de wasmachine niet op te warmen dat scheelt enorm veel elektra. Een dag in de week is dus badder en sopdag voor mezelf, mijn kleding of linnengoed en het huis. Mijn gasten leg ik echter een dergelijk streng regime niet op. Overigens worden ik, mijn huis en lijn wasgoed super schoon met deze methode. Ook mijn uitgaven aan milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en wc papier (vroeger ecover ed) zijn extreem veel lager. Ik gebruik ook zelfgemaakte allesreininger/glasreiniger in oude spuitflessen met microvezeldoekjes- onbeperkt te wassen en te hergebruiken-. Minder waterverbruik en veel schoner dan voorheen. Klein emmertje van ongeveer driekwart liter gevuld met water met een scheutje azijn met washand of lapje erin naast de wc in plaats van wc papier. Na grote boodschap washand goed uitspoelen, laten drogen en in de wasmand, emmertje schoonmaken en azijnwater verschonen. Op die manier blijft het fris ruiken en hygienisch, voelt ook veel frisser dan wc papier. Bij een groter gezin is dit niet zo’n geschikte methode. Dan is een fikse stapel lapjes in een decoratieve mand en een grotere afsluitbare (luier)emmer met azijn erin een betere methode, overigens ook geschikt om wasbaar maandverband in te doen of uitgespoelde luiers. Voldoende vaak, minstens dagelijks, verschonen/uitwassen zodat het niet gaat stinken. Het warmwaterbedrijf van mijn cv ketel staat op eco, dat betekent dat er alleen als ik warmwater nodig heb iets gebeurt. Was wordt natuurlijk aan de lijn gedroogd. In de nacht en overdag bij afwezigheid gaat de stroom van alle apparaten als modem/mechanische ventilatie/decoder/tv/radio etc. Mijn voorgangers in dit zelfde huis met zelfde ketel en isolatie verbruikten per jaar,5 jaar lang (ook alleenstaand) gemiddeld 3500 kwh electra en 3600 m3 gas en 75 m3 water. Ik had aanvankelijk ongeveer 1/3 van die hoeveelheid electra en ongeveer de helft van die hoeveelheid gas en 50 m3 water. Zit met de jaarrekening van 2015 vermoedelijk op 700 kwh electra (inclusief electra voor mijn fiets die ik gebruik in plaats van auto voor langere afstanden), 800 m3 gas, en 15 m3 water. Ten opzichte van mijn voorgangers is dat ongeveer 80% minder. Kosten zijn weliswaar niet 80% minder omdat de netwerkkosten gelijk blijven ongeacht je werkelijke verbruik.
    Mijn kosten een paar jaar geleden lagen rond de 135 euro per maand, dat zou nu op jaarafrekening 2015 rond de 55 euro zijn voor gas/licht/water totaal. Ongeveer 60% minder, maar als je de inflatie rekent haal je de 80% besparing wel. Mijn verwarming zet ik ’s nachts op 10 graden, overdag op 16 graden als ik thuis ben en alleen als ik stil zit in de avond soms op 18 graden. Warme kleding van natuurlijke materialen in laagjes, warme thee uit de thermos, wollen pantoffels en een wollen dekentje met kruikje en wat strategisch gedrapeerde hondjes op de bank maken dit doorgaans overbodig. Ook dagelijks 3 x 5 minuten (ochtend, middag, avond) goed ramen tegen elkaar open (verwarming dan uit, kookwekker aan) maakt dat de binnenlucht goed droog blijft en dat je dus een behaaglijker (en schoner) binnenklimaat hebt. Dit is effectiever en zuiniger dan de hele tijd ergens een kier open of ventilatierooster wijd open zetten. Bij extra afzuigen vanwege koken of douchen wel een ventilatierooster goed openhouden. Lang verhaal, maar misschien toch leerzaam voor sommigen.

  14. Weebee

    Helemaal mooi zoals jullie het doen. Alleen vraag ik mij af of het “negatief” afschilderen van een zonneboiler wel zo goed is. Ik overweeg een zonneboiler. Woon met mijn schoonouders, partner en 2 kinderen. Wetende dat ik hen niet zo ver krijg om het ook te doen zoals jullie het doen moet ik toch andere keuzes maken. Als ik dit dan lees wordt ik niet enthousiast over zonneboilers en doe ik per saldo niets. Dus mijn vraag aan jou is dan ook: “zonneboiler of beter niets”
    Groet Wiebe

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Weebee: Mijn blog gaat over mijn persoonlijke ervaringen en is niet een overheids-gesubsidieerde groene-tips-ranking site.
      Juist dat persoonlijke aspect ipv neutraal informerend maakt deze site zo waardevol!
      Aangezien ik een voorstander van lowtech ben, daarom een zonnedouche heb en geen zonneboiler, zorgt ervoor dat ik dus positief schrijf over de zonnedouche, want dat is mijn persoonlijke ervaring.

      Ik snap dat je huisgenoten niet zo donkergroen willen leven als wij en dat is ook prima, ieder (licht)groen stapje is een stapje in de goede richting. En ik denk dat je zelf dan ook wel het antwoord weet wat beter is “zonneboiler of niets”.

    2. Es

      Wij waren tijdens een van onze reizen bij iemand in frankrijk die water opwarmde in een hele lange zwarte dikke slang of buis op ook nog eens een laag zwartplastic zeil.. in ieder geval lang en lussend tegen elkaar aan en dan in de volle zon. Zo een heerlijke gratis door de zon opgewarmde douche.

      Wij houden verder vaan wildcamperen met onze auto waarin we een bed gebouwd hebben. Lekker rustig in de natuur en zo geen last van wifi/ zendmasten. We doen aan flesdouchen met plastic drinkwaterflessen. Deze leggen we onder de motorkap nadat we een plekje hebben gevonden om te slapen. Lekker warm!

      We hebben ook zo’n waterzak ooit uitgeprobeerd maar dat viel tegen. Er zat een slag aan met een slecht werkend plastic kraantje. Nog een nadeel was dat het te zwaar is om zelf beet te houden om even snel te kunnen afspoelen. Het ding moet hoog hangen en dat is niet overal mogelijk tijdens wildkamperen. Ook op de badkamer vond ik het niks. Wij zweren bij flesdouchen en eventueel zwarte bidons of zwarte minijerrycans. Zowel makkelijk in de zon te warmen als in de automotor NA het rijden

      1. GreenEvelien Bericht auteur

        @Es: Die buis of slang onder een zwart zeil, daarvan kun je ook een versie zien in mijn blog 20x Duurzaam douchen.

        Bij wildkamperen denk ik meestal niet aan een auto, eerder aan hiken met een tent 😉

        Maar als je met een auto/busje/van/camper/mobilhome een rondrit gaat maken, is die flessen onder de motorkap wel een slim idee, bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.