Burgerlijke ongehoorzaamheid

Gisteren ben ik naar het Groene Boek geweest, ik twijfelde van te voren of ik wel zou gaan. Niet alleen vanwege de lange afstand (Ardennen-Antwerpen), maar ook vanwege de theoretische inhoud. Ik ben gek op theorie: boeken, debat, documentaires. Maar ik heb momenteel een verzadigingspunt bereikt. Wil die theorieën ook eens uitgewerkt zien.

Het evenement was op zich zeer interessant, maar op de terugreis had ik niet echt een voldaan gevoel. Dat kwam echter pas toen ik thuis kwam en zag dat de actie om een GGO-veld te vernielen geslaagd was. En mijn vreugde werd nog groter toen ik vanochtend las dat Duitsland kerncentrales gaat sluiten. Dat zijn feiten! En deze overwinningen zijn te danken aan actievoerders. In Wetteren waren er 400 actievoerders en in Duitsland hebben 160.000! mensen gedemonstreerd tegen kernenergie. Dat zijn de mensen die de theorie vertalen in de praktijk en daar heb ik hele grote bewondering voor.

Natuurlijk moet er ook theorie zijn, dat is de basis, maar ik heb het idee dat we te veel in die theorie blijven hangen en het te weinig omzetten in de praktijk. Ik ben daar zelf ook absoluut schuldig aan, helaas…

Vanochtend was er op de radio de discussie of burgerlijke ongehoorzaamheid met betrekking tot het GGO-veld geoorloofd is? Ja absoluut! Als politici hun verantwoordelijkheid niet nemen om de burgers te beschermen en een economische korte-termijn visie hebben, omdat ze enkel geïnteresseerd zijn in hun populariteit bij de volgende verkiezingscampagne, dan is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de burger ingrijpt. Een ander recent voorbeeld van burgerlijke ongehoorzaamheid is het laten leeglopen van banden van 250 SUV’s in Antwerpen. Dat dit ook een geoorloofde actie is, getuigt Steven Vromman in MO*.

Tegenstanders in de discussie zeggen dat burgerlijke ongehoorzaamheid bestraft moet worden, omdat anders iedereen straks zijn eigen regels gaat bepalen. De democratische staat bepaalt de regels en daar dient een burger zich aan te houden. Maar in hoeverre wordt die democratie nog echt aangestuurd door het volk (demos) of door bedrijven?

Graag wil ik sluiten met een uitspraak die ik vandaag op facebook las:

“Don’t ask yourself what the world needs. Ask yourself what makes you come alive and then go do that. Because what the world needs is people who have come alive.”
– Howard Thurman

Lees meer over burgerlijke ongehoorzaamheid:
Actie!
Gek is zo gek nog niet
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid
Individuele en maatschappelijke betrokkenheid – praktijk
Extreme sneeuwval, stroomstoring en onveilige kerncentrales


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


2 thoughts on “Burgerlijke ongehoorzaamheid

  1. maman verte

    hey Evelien,
    goh, we komen toch wel goe overeen 🙂
    Dus je was in de buurt???? Zonde dat ik het niet wist…
    Enfin, ik ben bezig met zonnekoken….low tech low maintenance, low cost, high value…alles wat ik geweldig vind. En weet je wat : het werkt! Echt!!!
    Dus dat van die praktijk : manmanman, er gaat een heel nieuw universum voor me open….
    http://zonnekoken.blogspot.com/
    kijk maar eens..en knutsel zelf maar eentje in elkaar…works like a charm!
    Veel liefs
    MV

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.