Een betere wereld én meer rente!

De rente op spaarrekeningen is verschrikkelijk laag, je spaargeld levert bijna niets meer op. Zo wordt sparen onaantrekkelijk gemaakt en word je dus gestimuleerd om te blijven consumeren. Zodat de economie kan blijven groeien…

Maar ik heb veel liever dat de aarde bloeit én mijn spaargeld groeit dan die kapitalistische economie. Hoe kan ik dit realiseren?

Groene aandelen kopen!

Bij aandelen wordt vaak gedacht aan beurzen en dat je aandelen enkel via de bank kunt aanschaffen.
Dat is echter niet altijd het geval. Want er zijn veel coöperatieve ondernemingen die prachtig duurzame projecten hebben.
Je kan een aandeel van deze ondernemingen kopen, zonder tussenkomst van de bank (die een deel van de winst opstrijkt). Je wordt dan lid van de coöperatie, waardoor zij meer budget hebben om hun doel te realiseren.
Jouw geld wordt niet verhandeld op een beurs, maar geïnvesteerd in een groen project én je krijgt dividend uitgekeerd wat meestal meer is dan de rente op je spaarrekening.

Dit dividend wordt bij sommige coöperaties jaarlijks direct uitgekeerd op je bankrekening. Bij andere coöperaties wordt de dividend bijgeschreven op je aandeel, dus het is niet direct opneembaar, pas als je je aandeel verkoopt kun je er over beschikken.
Je aandeel staat wel een aantal jaar vast, vaak voor een periode van 5 tot 15 jaar.

Groene energie = coöperatieve energie

In België heb je drie coöperatieve energiebedrijven: Ecopower voor Vlaanderen, Energie2030 en Cociter voor Wallonië (yes, Vive la Wallonie).
Zij investeren het geld van de aandelen in lokale duurzame energiebronnen en deze lokale groene energie kun je enkel afnemen als aandeelhouder bent.

ecopower      energie2030

In Nederland bestaat er ook een coöperatief energiebedrijf, namelijk Windvogel.
Deze heeft eenzelfde werking als de hierboven beschreven Belgische coöperatieve energie-ondernemingen.

Coöpratieve ondernemingen

Ook is er een nieuwe coöperatieve bank in België in oprichting, genaamd NewB, zij geven ook aandelen uit.
newb
En dan is er de coörporatie De Landgenoten. Zij investeren om landbouwgrond aan te kopen voor bioboeren die graag willen starten maar het geld niet hebben om een flink areaal te financieren.
Deze startende bioboeren huren deze landbouwgrond dan van De Landgenoten. Zo kan het oppervlak bio-areaal vergroot worden.
logo_de-landgenoten
Uiteraard hebben wij zelf ook geïnvesteerd in groene aandelen.

Ik belicht vooral Belgische coöperaties, omdat ik inmiddels 11 jaar in België woon en dus meer op de hoogte ben van Belgische dan van Nederlandse initiatieven.
Dit is echter geen totaaloverzicht en er zijn veel meer coöperatieve ondernemingen dan hier vermeld.

Crowdfund-leningen

Naast aandelen van duurzame ondernemingen kun je ook investeren in crowdfunding.
Het idee van crowdfunding is dat een onderneming, groep of particulier voor een bepaald te realiseren project het geld niet leent bij de bank, maar aan supporters vraagt om financiele ondersteuning.

Naast deze traditionele vorm van crowdfunding waarbij je als supporter vaak een donatie geeft om een project te financieren, zijn er ook crowdfund-leningen.
Je kan dan je geld investeren in opkomende bedrijfjes of nieuwe projecten. Zo kunnen de gesteunde ondernemers hun bedrijfje starten of uitbreiden, ze maken meer omzet en na een bepaalde periode, krijg jij je geld terug mét rente!

Een win-win situatie dus:

  1. Dat je als investeerder zelf kan kiezen welk project jij wilt financieren in plaats van dat jouw bank dat beslist en je zo dus zeker bent dat jouw geld werkelijk aan duurzame projecten besteed wordt
  2. Voor de ondernemer die zo geld aan lagere tarieven leent
  3. Voor jou als investeerder, omdat je rente krijgt
  4. Dat de banken hun lucratieve monopolie-positie in het financiële verkeer verliezen

Er zijn vele crowdfunding-organisaties die optreden als bemiddelaars.
Ik wil daarvan graag de organisatie Lendahand belichten, omdat zij opkomende bedrijfjes in ontwikkelingslanden steunen die weinig tot geen toegang hebben tot de zakelijke leningen van de financiële sector.
En ik draag initiatieven in ontwikkelingslanden een warm hart toe.
Daarom hebben wij zelf ook geïnvesteerd via Lendahand in duurzame projecten.

Ben niet tegen de economie

Ik ben niet tegen de economie, mensen ruilen immers diensten en goederen aan elkaar uit en geld is daarbij een uitstekend ruilmiddel.
Ik ben wél tegen de kapitalistische economie, waar geld geen ruilmiddel meer is, maar verheven is tot doel.
Veel mensen zijn in de veronderstelling dat de economie een synoniem is van kapitalisme, want dat is wat de politiek en de media ons voorspiegelen, maar dat is dus niet het geval.
Want er is ook een sociale economie, een circulaire economie en er zijn vele ruilsystemen waarbij er geen geld aan te pas komt, ook dat is een vorm van economie.

En met het investeren in aandelen van coöperaties en in duurzame crowdfunding, stimuleer je een economie voor een betere wereld!

Je kan natuurlijk ook investeren in onze vereniging door donateur te worden, zodat wij onze werking kunnen voortzetten en we zo samen de wereld groener kunnen maken.

Lees ook:
Circulaire economie
Leven zonder geld
Groen geld
Hypotheek aflossen
We zijn hypotheek-vrij!
Meer vrijheid met contant betalen


Vind je deze blog inspirerend?
Steun onze vereniging, word donateur en geniet van de voordelen!


Mijn nieuwe blogs over onze eco-lifestyle in je mailbox?
Schrijf je dan in op de Nieuwsbrief.


Of neem een kijkje in mijn Webwinkel of Boekenwinkel waarmee je onze vereniging ondersteunt zonder dat het jou extra geld kost.


15 thoughts on “Een betere wereld én meer rente!

  1. Petra

    Wel uitkijken… bij dergelijke corporaties geef je je geld aan één organisatie (of enkele, als je je geld spreidt). Deze organisaties kunnen failliet gaan. Dat kan opzet zijn (denk aan witteboordcriminelen die met mooie milieuvriendelijke praatjes mensen hun spaargeld ontfutselen), maar ook wanbeleid/onkunde of pech. In het afgelopen jaar waaide bijvoorbeeld de wind niet zo hard, en was de prijs van electriciteit laag – veel windenergie-organisaties hebben daardoor een mager jaar gehad.
    Het spreiden van je beleggingen over meerdere organisaties is dan een goed idee, en ook is het een goed idee om slechts een beperkt percentage van je geld in deze projecten te stoppen.

    Crowdfunding kan ook wel gevaarlijk zijn. Zelf heb ik het geprobeerd, maar vier van de twaalf bedrijven waarin ik geïnvesteerd heb, zijn opgehouden met terugbetalen. Als het goed is, draai ik dankzij de rente van de andere acht bedrijven nog net quitte, en dat na 5 jaar… Dus wat dat betreft had ik mijn geld beter op de spaarrekening kunnen laten staan!

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Petra: Uiteraard is het verstandig om je geld in meerdere projecten te spreiden.
      Maar ook banken kunnen failliet gaan en dan kun je ook naar je spaarcenten fluiten!

      1. Mathilde

        Spaargeld bij een Nederlandse bank is gegarandeerd tot een ton door de nederlandse Bank. Misschien in Belgie niet?

        1. GreenEvelien Bericht auteur

          @Mathilde: Nog wel, maar ik zou niet zo veel vertrouwen meer hebben in het huidige bankensysteem en ook niet in de garantie van de Nederlandse Bank of Staat.

          In Belgie is er ook een bank falliet gegaan, de vroegere Dexia, nu Befluis, oh sorry Belfius. De Belgische Staat heeft die gered met 16 miljard staatssteun, oftewel ons belastinggeld!
          Banken nemen geen verantwoordelijkheden meer, ze gokken er op los om maar op korte termijn zo hoog mogelijke winsten te behalen. En investeren daarvoor in zeer foute projecten: olie, wapenhandel, vliegtuigindustrie, etc.
          En als de bubbel dan barst en de mannen in pak met al hun vette bonussen vertrokken zijn, dan mag de Staat het oplossen (lees de burger). Maar de Staat heeft ook een staatsschuld. Oftewel, van het ene gat naar het andere gat en de gaten worden alleen maar dieper.

          Die bank garantie is een leuke theorie, maar als het echt er op aan komt, is dat geld er misschien wel niet.
          Kijk ook eens naar de crisis in Griekenland waar de burgers in rijen stonden en hoopten nog hun geld van de bank te halen, maar hun geld was weg.

          Het monetair systeem zal dusdanig moeten veranderen en in bovenstaande blog geef ik een mogelijke optie hoe wij als burger die verandering van onderuit kunnen bewerkstelligen, want van bovenaf zal het zeker niet gebeuren!

          1. Elisa

            Het is algemeen bekend bij economen op universiteiten e.d. dat de overheid er nooit in slaagt om iedereen terug te betalen als er een bank failliet gaat. Ook al is dit in België geplafonneerd tot een bepaald bedrag, dan nog kan de overheid dit gewoon niet aan financieel. Het geld moet ergens van komen natuurlijk en overheden staan momenteel al in het rood

  2. Brigitte Casier

    Hallo! Boeiende artikels schrijf je. Ik ben altijd heel benieuwd om ze te lezen. Ik mij alleen af waarom je hier niet over de Triodos Bank gesproken hebt die enkel investeert in projecten met een meerwaarde op cultureel, sociaal en ecologisch vlak.

  3. Elisa

    Dag iedereen

    Zelf ben ik ook erg geïnteresseerd in het groen beleggen. Op ethisch vlak ben ik niet echt blij met mijn huidige bank en ik ben van plan op termijn een deel van mijn spaargeld te verzetten naar een “groenere rekening”.
    Beleggen lijkt me echter moeilijker aangezien ik daar quasi niets over weet. Heeft iemand al ervaringen met specifieke organisaties die iemand hier wil delen?

    Groetjes
    Elisa

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Elisa: Fijn dat je ook ethischer je geld wilt gaan besteden!
      Het is juist daarom dat ik Lendahand aanbeveel, een zeer toegankelijke organisatie met een overzichtelijke site waar je een antwoord vindt op al je vragen.
      Je kan daar je zelf een project uitkiezen dat je wilt steunen en je kiest ook zelf het bedrag dat je wilt investeren.

  4. Mathias

    Ik heb zelf aan niemand lessen te leren. Maar soms stel ik mij wel vragen bij het concept interest. Bijvoorbeeld bij die site lendahand: er staat op dat de gemiddelde interest 3,6% is voor de investeerder. Dan stel ik mijzelf de vraag wat de ontlener uiteindelijk betaalt aan interest? Want er zitten toch een aantal instanties tussen de investeerder en de ontlener die er ook iets willen aan verdienen. Gaat het dan over 5%, 10%? Ik kon het niet direct terugvinden op hun site.
    Begrijp me niet verkeerd, ik ontvang ook jaarlijks interesten waarbij ik dan ook wel let op het ecologisch aspect. Maar uiteindelijk is het ook wel een geldtransfer van mensen met weinig geld naar mensen met meer geld.

    1. GreenEvelien Bericht auteur

      @Mathias: Uiteraard betaalt de ontlener interest en helaas meer dan dat jij als lener aan interest ontvangt, omdat de tussenhandel (Lendahand) er ook aan moet verdienen. Maar ik geloof wel dat met dit soort initiatieven de ontlener minder interest hoeft te betalen dan bij een “kapitalistische” bank.

      Feit blijft dat als je geld leent, je daarover interest dient te betalen. En dat zo mensen met meer geld dus verdienen aan mensen met minder geld.
      Anderzijds, kunnen mensen met minder geld zo wel beschikken over tijdelijk meer kapitaal, waardoor ze iets op kunnen zetten en uit die “minder-geld”-positie kunnen geraken.

  5. Maarten

    Zelf volg ik sinds twee jaar de evoluties rond de Blije B, een coöperatieve in oprichting die zeker jullie aandacht verdient. Je vindt meer informatie op deblijeb.nl
    Ook de interviews met Ronald Bernard (via youtube) zijn meer dan de moeite waard voor je je geld in een onderneming stopt.
    Groetjes

Laat een reactie achter

Graag enkel reageren op de inhoud van deze blog.

Wil je eerst de bovenstaande reacties lezen, misschien is je vraag al gesteld en beantwoord.

Heb je een persoonlijke vraag, ga dan naar Eco-advies.

Reacties met links naar commerciele producten of diensten worden niet toegelaten.

Je reactie is niet gelijk zichtbaar, omdat deze goedgekeurd dient te worden.

Reacties kunnen worden ingekort.

Je mag kritisch zijn, maar reacties die niet respectvol zijn, worden niet toegelaten.



Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.