Welkom > Eco-minset > Rust

Rust

Rustig leven

Wij kiezen voor een rustig leven, dat betekent voor ons niet al te veel stress.
Geen gehaast, geen overvolle agenda, geen sociale verplichtingen, geen race van hot naar her.

Maar rust betekent voor mij ook niet te veel indrukken van buitenaf binnen te laten komen, om zo "tijd en ruimte" te hebben voor ideeën die uit mezelf komen te laten opbloeien.

Deze rust realiseer ik door:
- leven in de Ardennen
- geen stereo of tv
- geen smartphone
- niet veel tijd aan sociale media te besteden


Stilte

Voor mij valt onder rust ook Stilte!
Als ik stilte hoor, of beter ervaar, dan komt er een enorme rust over mij heen. Het gevoel dat ik even kan "uitblazen".
Ik ben echt verslaafd aan stilte!

Als puber schreef ik eens het volgende:

"Genietend van de stilte staar ik vooruit,
stilte dat is toch het mooiste geluid."

Tegenwoordig is er echter bijna overal geluid.
In huis staat er vaak radio, tv, wasmachine, droger, vaatwasser of een ander elektrische apparaat aan.
Buiten hoor je de grasmaaiers, heggenscharen, bladblazers bezig. Of is er iemand zijn huis aan het (ver)bouwen. Je hoort er bijna altijd wel auto's of treinen.
En in winkels, openbare toiletten, restaurants, overal is er muziek.

Het lijkt ook wel of mensen steeds minder tegen stilte kunnen, want in de trein, in de auto, op de fiets, op straat, constant wordt er met oordopjes naar muziek geluisterd.
Een collectieve allergie voor stilte?
Of misschien zelfs wel angst?

Terwijl stilte zo belangrijk en gezond is!

- Het is de perfecte therapie tegen stress.

- Door stilte kun je je beter concentreren en zo gefocust blijven.

- Je krijgt even minder stimuli binnen en komt daardoor geestelijk tot rust.


Verhuizing naar de Ardennen

Na in Nederland en in Vlaanderen gewoond te hebben hebben we er voor gekozen om naar de Ardennen te verhuizen, voor de ruimte en de rust. Een interview in Trouw vatte het mooi samen:
We woonden op een groen eilandje temidden van bebouwing.
Nu wonen we op een eiland met bebouwing temidden van het groen.
Hier kan mijn geest ademhalen.

In 2010 zijn wij naar de Ardennen verhuisd en vaak wordt ons gevraagd hoe het ons hier bevalt. Daarom mijn verhaal voor al wie daar nieuwsgierig naar is.


Van Nederland naar Vlaanderen
Wij hebben eerst een paar jaar samengewoond in Nederland. Maar we wilden graag meer op den buiten wonen en hebben toen een huisje in Vlaanderen gekocht, in het noorden van de provincie Antwerpen.
Dit huis lag aan een doodlopende zandweg in het bos, er was geen riolering, geen gas-aansluiting, geen groen-ophaal (verplicht composteren), geen straatverlichting en geen kabel-aansluiting. Wél op vijf minuten wandelafstand het prachtige natuurgebied de Kalmthoutse Heide. En op tien minuten fietsen een station waardoor we er zonder auto konden leven.
Het was echt heerlijk om daar te wonen. Ons oudste zoontje is ook daar geboren.

Maar we droomden van een groter gezin en dat huis was echt te klein daarvoor. En het was in deze chalet heel koud, ondanks dat we de zolder en kruipruimte hadden geïsoleerd. In de winter waren de badkamerkranen boven bevroren......


Van Vlaanderen naar de Ardennen
Dus op zoek naar een groter en warmer huis. Maar we wilden wel allebei maar halftijds blijven werken zodat er altijd een ouder thuis zou zijn voor de kindjes. Dus het huis mocht niet te duur zijn.
Plus wilden we graag nóg rustiger en groener gaan wonen, we vonden het zelfs in de Noorderkempen nog te druk. En mijn vriend is dol van bergen. Als het aan hem gelegen had waren we direct naar de Pyreneeën of Oost-Europa verhuisd. Maar ik wilde toch enigszins in de buurt van familie blijven wonen, zodat we af en toe een weekendje op en neer kunnen gaan.
Dus werd er gekozen voor de Ardennen. Want we hadden een job in Vlaanderen, dus dan konden we die voorlopig aanhouden en ons rustig oriënteren op een nieuwe baan hier zonder dat er financiële druk achter zat.

Heel wat huizen bezocht, maar de meesten waren allemaal met nog veel werkzaamheden, wat ik echt niet zag zitten. Vooral niet omdat ik hoopte weer snel zwanger te worden en geen zin had om tijdens de zwangerschap en met een pasgeboren baby in verbouwingswerkzaamheden te zitten.


Ons huis
En toen bezochten we dit huis: hier hoefden we niets aan te verbouwen, huis was slechts paar jaar oud, perfect onderhouden, vier slaapkamers, twee badkamers, grote tuin (3500 m2), huiskamer met veel licht en tuindeuren op het zuiden. En vanbinnen was alles met hout afgewerkt, heel natuurlijke uitstraling. Gekocht!

Rust & ruimte
Drie jaar later hebben absoluut geen spijt van deze beslissing. De rust en ruimte hier bevallen ons meer dan uitstekend! Als we nu in Vlaanderen of Nederland komen, vinden we het daar altijd veel te druk.


Persoon, geen nummer
Ook de mensen zijn hier vriendelijk. Ze zijn wel op zichzelf, maar wij houden wel van die sociale rust. Iedereen laat je lekker je eigen ding doen zonder zich te bemoeien en te oordelen. En de Walen zijn wel heel behulpzaam als je ze iets vraagt.
Ook word je hier persoonlijker benaderd, je bent hier geen nummer en er is veel minder bureaucratische rompslomp. Er zijn veel lokale initiatieven zonder dat dit gelijk geïnstitutionaliseerd wordt door een organisatie of lokale overheid. En alles is veel kleinschaliger. Zalig!

Wat ik zo prachtig vind is dat er hier geen transitie beweging nodig is om de lokale mensen weer met elkaar in contact te brengen en te verbinden. Dat is hier nog vanzelfsprekend aanwezig. Juist omdat je hier wat afgelegen woont en dus meer op elkaar bent aangewezen.
Toen we hier kwamen wonen, zochten we een onthaalmoeder voor Olaf. De betreffende organisatie gebeld, maar alles in de buurt zat vol, enkel een moeder twintig minuten verderop had nog plaats. Ik zei dit tegen de overbuurvrouw, zij contacteerde wat mensen en diezelfde dag had ik een plaats bij een onthaalmoeder in het volgende dorp.


Français
En ja, hier in Wallonië spreken ze Frans. Ik vind het geweldig om deze prachtige taal te leren. Mijn vriend en ik zijn hier naar Franse les voor niet-Franstaligen gegaan, gezellig met allerlei nationaliteiten samen.
En de mensen hier zijn geduldig, begripvol en behulpzaam als jij je in je niet uitstekende Frans probeert uit te drukken.
Ook zijn ze hier helemaal niet haatdragend naar Vlamingen/ Nederlanders, wat omgekeerd helaas niet gezegd kan worden.


Status niet van belang
Wat ik ook tof vind aan Wallonië, is dat er het hier allemaal niet zo netjes is. Ik ben zelf een opgeruimd en gestructureerd iemand, begrijp me goed, heb echt een allergie voor rommel en alles is hier in huis gestructureerd ingedeeld en opgeruimd.

Maar ik krijg de kriebels als ik de nette huizen met rechte tuintjes in Nederland of Vlaanderen zie. Onze tuin heeft een totaal onlogische vorm, aan ruilverkaveling is hier duidelijk nog niet gedaan.

Ook staan er hier huizen die slecht onderhouden of soms zelfs totaal verlaten zijn. Ik vind dat zijn charmes hebben, dat dat nog gewoon kan, zonder dat de buurt of de gemeente zich daar druk om maakt, omdat hun huis daardoor ook in waarde zou dalen of het aanzicht van het dorp daarmee aangetast wordt.
Al die drukmakerij om "status" is er hier niet en dat vind ik zeer aangenaam!


Contacten en cultuur
Voor de verhuizing was ik wel bang dat ik hier sociale en intelligente contacten zou gaan missen, zoals een bezoek aan het filmhuis, etentje met vrienden, filosofisch café, een groen debat.
Maar dat is helemaal niet het geval. Als je in Nederland of Vlaanderen woont, ben je omgeven door die sociale prikkels, maar hier heb je die prikkels niet en blijk ik het ook gewoon helemaal niet te missen.
Ons leven staat hier op een veel rustigere versnelling:

We leven hier meer ons eigen leven
in plaats van geleefd te worden door allerlei sociale bezigheden.
En als er interessante bijeenkomsten zijn, ga ik daar natuurlijk gewoon naar toe, je reist dan wat langer, maar reizen met de trein vind ik pure meditatie: thermos met thee en een boek!

Bijkomend voordeel van verder weg van familie te wonen vind ik dat als wij naar Nederland gaan of zij komen hier op bezoek dat je dan écht tijd neemt voor elkaar en samen leuke dingen gaat ondernemen. Het is dan altijd een soort van mini-vakantie.


Nadelen
Er zijn helaas ook wel drie nadelen aan het leven hier in de Ardennen:

  1. Je hebt hier echt een (kl*te)-auto nodig.
  2. Het vinden van een intelligente én deeltijdse job is hier niet gemakkelijk.
  3. De winters zijn hier koud en lang, dit geldt enkel voor de regio Vielsalm, naar het zuiden is het klimaat weer zachter.


Voordelen
Maar deze nadelen wegen niet op tegen alle voordelen die we hier vinden:

Naar aanleiding van mijn verhaal krijg ik veel mails van mensen die ook geïnteresseerd zijn om te verhuizen naar de Ardennen en of ik hen daar verdere inlichtingen over kan geven.
Helaas kan ik daarin niet verder helpen, omdat dit vooral een kwestie is van persoonlijk gevoel, de een wil ruimte & rust, de ander wil op loop/fiets-afstand van school/zorg-voorzieningen, die wil vrijstaand koophuis met veel tuin, de ander wil huur-appartement om eerst te proberen, die wil regio met sneeuw om te skien, de ander wil juist mildere winters, etc.
Tevens richt mijn site zich op eco-inspiratie en verhuizen of emigreren naar de Ardennen valt daar niet onder.
Daarom raad ik je aan om te informeren bij instanties en organisaties die daar in gespecialiseerd zijn. Succes!


Geen tv of stereo

Wij hebben geen tv en stereo, niet enkel om ons elektraverbruik te reduceren, ook gewoon omdat dit ons meer rust en stilte geeft!


Ik leef liever mijn eigen leven
dan te kijken naar het leven van een ander.


Ik vind het ook altijd zo bizar dat in een huiskamer de tv centraal staat? Elkaars gezelschap zou toch "centraal" moeten staan?
Dus het lijkt mij beter de banken en stoelen naar elkaar richten in plaats van richting tv.

   


Keuzestress

Op alle fronten wil ik energie besparen, zowel elektra, water, voeding, consuminderen, afval, etc.

Tegenwoordig worden we overladen met informatie en dus ook met keuzes.

Ik merk dat keuzes maken mij veel energie kost en om ook op geestelijk vlak energie te besparen, wil ik mijn keuzestress beperken:

Door minder keuzestress bespaar ik mezelf energie en die kan ik besteden aan zaken die mij energie géven.
Plus word ik minder in beslag genomen door al die keuzes en voel ik mij veel vrijer!


Veel dingen die wij in onze eco-lifestyle toepassen, zijn dus niet enkel gebaseerd op eco, maar ook op het beperken van keuzes om zo ook op geestelijk vlak energie te besparen en meer vrij te zijn!


Voorbeelden hoe ik keuzestress beperk:

1. Geen tv
Ik vind het heerlijk dat we geen tv meer hebben, niet enkel vanwege de elektriciteitsbesparing en geen lelijk apparaat meer in het midden van je huiskamer.
Maar ook dat je je niet meer hoeft af te vragen:
- Ga ik wel of geen tv kijken?
- En zo ja wat ga ik dan kijken?

2. Geen phone
Ook door het niet hebben van een smartphone, hoef ik niet de volgende keuzes te maken:
- Welk model wil ik hebben?
- Met welk abonnement?
- Welke apps ga ik installeren?

3. Geen stereo
Toen de stereo het begaf, dacht ik gelijk als we geen nieuwe kopen, hebben we altijd lekker stilte in huis (tenminste wat muziek betreft dan) en niet meer de keus:

- Gaat de stereo aan of uit?
- Als ik hem wel aanzet, kies ik dan voor de radio of een cd?
- En welke zender of welke cd?

4. Geen auto
Ik herinner me nog goed toen we in Vlaanderen woonden en daar eerst wel een auto hadden, ik wilde dat ding wegdoen, maar mijn vriend niet. We hadden daarom als compromis afgesproken dat als de auto vervangen moest worden, er geen nieuwe meer zou komen.
Op een gegeven moment zat ik op mijn werk en mijn vriend belde op en zei enkel: “Je hebt je zin, de auto doet het niet meer”. Ik was zo blij, milieu- en kostenbesparing!

En na een tijdje autoloos te zijn of beter autovrij, want ik voelde me werkelijk bevrijd, merkte ik op, dat het ook geestelijk bevrijdend was.
Voorheen was het vaak de vraag wat gaan we vanavond doen: thuis of bijvoorbeeld naar een culturele film, een Ierse pub of ergens anders naar toe?
Door geen auto meer te hebben, werden onze keuzemogelijkheden flink ingeperkt en dat vond ik zo heerlijk, die rust in mijn hoofd.

5. Gezonder eten
Mensen vragen ook of bio, vegan, suikervrij, glutenvrij en afvalarm eten niet moeilijk is?
Nee, ik vind het alleen maar makkelijker, je hebt veel minder keuze wat je nog kunt eten. Maar er is wel keus genoeg hoor, we hebben boekenplank vol recepten staan.
Boodschappen doen wordt er ook alleen maar eenvoudiger door. In een interview heb ik eens gezegd dat ik door de overvloed aan keuzes in een supermarkt zou omkomen van de honger.

6. Prikkelarme regio
Naast de ruimte en de rust hier in de Ardennen, vind ik het ook heerlijk dat er veel minder te doen is. Hoef ik minder te kiezen.
Laatst was ik in de stad voor een lezing en toen ik in dat culturele centrum al die affiches zag van al die evenementen, was ik zo gelukkig die keus hier niet te hebben.
Er is hier overigens genoeg te doen, ieder weekend is er wel een feest, een georganiseerde wandeling en er zijn genoeg sporten en hobby's te beoefenen. Maar het is nog te overzien en dat vind ik zo fijn!

7. Nee-nee-sticker op brievenbus
Een nee-nee-sticker op de brievenbus bespaart me niet alleen een heleboel papier.
Ook word ik hierdoor niet meer verleid tot het kopen van de dingen die ik eigenlijk niet nodig heb (maar enkel denk nodig te hebben omdat ze toevallig in de reclame zijn).
Bovendien hoef ik door deze sticker vooral niet meer af te wegen of ik "die dingen waartoe ik verleid word te denken dat ik zogenaamd nodig zou hebben” ga kopen of niet.

8. Niet/minder op vakantie gaan
Dat mijn vriend afgelopen twee jaar besloot om niet op vakantie te gaan, vond ik een verademing. Want we associëren vakantie vaak met ontspanning, maar wat zorgt dat voor veel keuzestress:


Bewust keuzes maken
Sommigen zullen wat ik hier beschrijf misschien raar vinden, maar ik ben iemand die alles heel bewust wil doen en al mijn keuzes overweeg.
En misschien zijn anderen daar minder bewust mee bezig, maar ook dan kosten al die keuzes ons onbewust heel veel energie.

Minder keuzestress bespaart mij geestelijke energie
en die kan ik nu besteden aan wat mij energie geeft:

Ecologisch leven, lezen en schrijven
en natuurlijk mijn vriend en onze kindjes!


Reacties
Over dit onderwerp had ik ook een blog geschreven en daar kwamen nogal heftige reacties op. Daarom heb ik er het onderstaande aan toegevoegd:

Het is niet zozeer dat ik enorme stress ervaar als ik bepaalde keuzes moet maken, ik vind het gewoon zonde van mijn tijd en energie om me bezig te houden met tv, stereo, smartphone, etc. Ik houd me liever bezig met welke composteerbare tandenborstel, houtkachel, wasbare luiers we nemen.

Sommigen reageren dat ze gewoon dingen doen en daar niet te veel bij stil staan. Dat is natuurlijk prima, maar ook dan maak je keuzes, alleen ben je er niet zo van bewust. Bijvoorbeeld gewoon de tv aanzetten en zappen zijn ook continu keuzes: klik ik door of blijf ik kijken? En dat steeds opnieuw.
Soms zullen bepaalde zaken tot een gewoonte zijn geworden en maak je dan hierin geen keuze meer. Maar ook het niet (meer) maken van een keuze is een keuze!

Niet enkel op materieel vlak wil ik consuminderen en ballast wegdoen, ook op geestelijk vlak wil ik me ontdoen van zaken die voor mij geen toegevoegde waarde hebben zodat ik me kan concentreren op wat me wél energie geeft.
En ik vind het ook gewoon fijn om na te denken en nog fijner om over dat na denken ook weer na te denken, ja ik heb niet voor niets filosofie gestudeerd.
Doordat ik zo bewust mijn keuzes maak en afweeg kunnen jullie je inspireren met al deze informatie op mijn website.

Meer inspiratie

Blogs over rust:

Economische vluchtelingen
Tijd om naar buiten te gaan
Kleurige en stille tuin
No Impact Week - dag 1: Consumeren
Exit: stereo
Vakantie: (ont)spanning?
Eenvoud in de Pyreneeën
Vive la Wallonie
Opgeruimde leesvakantie
Hypotheek aflossen
Ver-kantie of stay-cation?
Eco-lifestyle: the real life
Keuzestress
Staar voor je uit vakantie

Boeken

Tom Hodgkinson


Overige auteurs


Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.