Welkom > Eco-praktisch > Gezondheid

Gezondheid

Geneeskrachtige planten

Kruidenvrouwtje

Herbal-Medicine Toen ik jong was, wilde ik kruidenvrouwtje worden. Ik las alles over kruiden, volgde een cursus bij een kruidenvrouwtje in de buurt en begon ook zelf eigen kruidenzalfjes te maken.
Alle boeken over geneeskrachtige planten die ik kon vinden, kocht ik. Inmiddels heb ik hiervan twee boekenkasten vol staan. En onze tuin in Vlaanderen toverde ik van saaie, grijze, levenloze bestrating om in een prachtige kruidentuin met maar liefst meer dan honderd verschillende geneeskrachtige planten.

grijzetuin tuintransformatie

tuinklaar

Ethnobotanisch onderzoek bij indianen in de Amazone

amazone1 Na mijn twee universitaire studies ben ik een ethnobotanisch onderzoek gaan doen bij de indianen in de Amazone. Ethnobotanie betekent “plantenkunde van het volk”. Oftewel leren van de inheemse volken welke geneeskrachtige planten zij gebruiken voor welke kwalen.
Dit was mijn droomjob en ik dacht dat ik voor altijd daar zou blijven. Helaas viel dit tegen, want de indianen leefden voor mij in het paradijs, zij verlangden naar het materialistische Westen. Ik kreeg daar dan ook verschillende huwelijksaanzoeken, niet omdat ze zo verliefd waren op mij, maar omdat ik voor hen een ticket naar Europese welvaart was. Vooral de jonge generatie probeerde onze levensstijl te imiteren.

Hier zie je de oudere en jongere generatie:

amazone2 amazone3

Wat ik hen natuurlijk niet kwalijk neem. Als je door natuur omringd bent, is het een vanzelfsprekendheid. Het is pas door het missen van natuur, dat je het gaat waarderen.
Dus keerde ik een illusie armer, maar een ervaring rijker terug naar België. Omdat ik liever hier in het kapitalisme liet omringen door groene mensen en initiatieven, dan daar in het groene paradijs te zijn met mensen die materialisme nastreefden.
En besloot toen om dan mijn eigen leven te vergroenen.

Geneeskrachtige planten vanzelfsprekend

thee Voor mij is het gebruik van geneeskrachtige planten vanzelfsprekend. Ik drink 's ochtends brandnetelthee omdat dit reinigt of muntthee omdat dit verfrissend is. 's Avonds drink ik thee van kamille, citroenmelisse, linde, lavendel of een melange omdat deze rustgevend zijn. Als ik me grieperig voel pak ik vlierbloesemthee, bij verkoudheden tijm en bij keelpijn zoethout.

Niet tégen huidige geneeskunde

Ik ben niet tegen de huidige geneeskunde en ben heel dankbaar welke vooruitgang zij heeft geboekt. Want het is toch geweldig dat je aan de hand van een bloedname zoveel kan afleiden hoe het met je gezondheid gesteld is.
En toen ik een paar jaar geleden last van maag- en darmklachten had, vond ik het ook heel fijn dat ze door middel van diverse inwendige onderzoeken konden achterhalen dat de oorzaak hiervan niet aan mijn maag/darm-stelsel lag. Zodat ik dat gelukkig kon uitsluiten! En de oorzaak ging zoeken in bepaalde allergene voedingsmiddelen.

Tevens toen bij mijn laatste zwangerschap ernstige complicaties optraden, daardoor de overlevingskans van ons kindje heel klein was en als je dan ook nog eens spontaan veel bloed verliest, je met doodsangst naar het ziekenhuis rijdt bang dat het prille leventje in je buik er niet meer is. Dan is het geweldig dat er echografie bestaat en je huilend van blijdschap dat kleine hartje ziet kloppen!

Ik maak dus graag gebruik van de huidige geneeskunst voor onderzoeken en zo het achterhalen van de oorzaak van een bepaalde klacht.

Ook medisch onafhankelijk zijn

We willen in alle opzichten zo onafhankelijk mogelijk zijn. Niet afhankelijk zijn van elektrische apparaten. Zo weinig mogelijk drinkwater gebruiken. Niet teveel deelnemen aan het consumeren-systeem.
En ook willen we niet teveel afhankelijk zijn van medicijnen. In dat opzicht willen we ook onszelf een beetje kunnen redden.
Begrijp me goed, als je daadwerkelijk iets mankeert of echt ziek bent, dan is het geweldig dat er medicijnen en ziekenhuizen zijn! Maar voor kleine klachten vinden we het fijn om de eeuwenoude kennis te gebruiken.

5Info_4inspiratie_Eco_G2

Kruiden zijn niet onschuldig!

stjanskruid Veel mensen denken bij kruiden, ach, baat het niet, dan schaadt het niet het. Maar het verkeerd gebruik van kruiden kan gevaarlijk zijn!
Een voorbeeld. Sint-Janskruid wordt vaak gebruikt tegen depressies. Als je echter de pil slikt en daarnaast st-janskruid neemt, neemt de betrouwbaarheid van de pil af. Als je al last hebt van een depressie, is een ongewenste zwangerschap nou net niet waar je op zit te wachten.

Geen herborist

Lang heb ik getwijfeld deze blog wel of niet te schrijven. Omdat ik geen vraagbaak wil worden voor allerlei klachten en ziektes. Dus met dergelijke vragen kun je niet bij me terecht! Vraag daarvoor raad bij een professioneel fytotherapeut of herborist.

Met deze blog wil ik gewoon enkel benadrukken dat ik er zelf heel veel plezier in heb in het me eigen maken en toepassen van de eeuwenlange kennis over de geneeskrachtige werking van planten.


Meer bewegen, meer wandelen

Eigenlijk wist ik het al een tijdje, maar ik deed er niets aan. Ik baalde flink van mezelf.

Daarom mijn goede voornemen?
Meer bewegen!


Bewegen is meer dan sporten

Sinds ik het boek Move your DNA van Katy Bowman heb gelezen ben ik overtuigd om meer te gaan bewegen.

Wat ik zo tof vindt aan haar benadering is dat zij niet bedoelt dat je de hele dag achter de tv/computer moet zitten en dan tweemaal per week je een ongeluk zweten in de fitnesszaal.

Nee, meer bewegen in je dagelijks leven.

En bewegen is veel ruimer dan sporten, zij legt het met deze afbeelding mooi uit:

En ik wil vooral meer bewegen door lekker te gaan wandelen.
+ Ik ben lekker buiten, frisse lucht.
+ Ik kan het doen wanneer ik het wil, ben niet gebonden aan speciale sportschooluren.
+ Het is gratis.


Wandelen als gezinsmoment

Op zondag gaan wij niet naar de kerk, maar ik vind het wel fijn om op zondagochtend een bezinningsmoment te hebben met ons gezin. En dat realiseren wij door te gaan wandelen.

Natuurlijk vinden onze kindjes dat in eerste instantie nooit leuk en hebben ze geen zin.
Maar als we “en route” zijn, vinden ze het wél leuk. Lekker buiten bezig zijn en papa & mama die tijd hebben om naar al hun verhalen te luisteren.


Wandeltocht met overnachting

In de herfstvakantie waren we naar een stadje in Luxemburg gegaan en we gingen er overnachten in een jeugdherberg.
Vantevoren had ik een stoere tocht uitgestippeld. We zetten de auto 6 km van die jeugdherberg en liepen zo te voet door de bossen en zandpaadjes met veel klimmen en dalen er naar toe. Dat was super!

Uiteraard het avontuurlijke parcours vonden ze geweldig, ik kon ze gewoon niet bijhouden. “Oh, we moeten op mama wachten met haar dikke kont, die is niet zo snel”.

Maar ook dat ze een doel hadden om naar toe te lopen: de jeugdherberg…met stapelbed!

Omdat ze dat wandelen met overnachting toen zo tof vonden, willen we dat iedere vakantie gaan doen.
En om ze daarin te stimuleren, hebben we voor ze stappentellers gekocht, een kompas en toffe rugzakken.
In die rugzakken dragen ze nu zelf hun flesje water, pyama, tandenborstel en schoon ondergoed. Ze voelen zich nu echte bikkels met al hun eigen bagage op hun rug!


Wandeltips met kids

Wandeldagboek
Ook willen we dit jaar ze alle wandelingen in een schriftje laten opschrijven met het aantal kilometers en het aantal stappen, zodat ze aan het einde van dit jaar weten hoeveel kilometers en stappen ze afgelegd hebben en wat voor geweldige prestatie dat ze dus hebben geleverd!

Verstoppertje
Laat een kind vooruit rennen en zich verstoppen, die dan de rest van het gezin/groep laat schrikken als ze voorbij komen.
Dolle pret en ze zijn niet meer gefocust op de afstand, maar op de volgende verstopplek.

Geen wandeling maar een speurtocht
Op zondagochtend worden er in Wallonië overal wandelingen georganiseerd van 5 - 10 - 15 - 20 km. Wij gaan dan voor de 5 km die met pijltjes staat aangegeven.
Het is dan geen wandeling meer, maar een speurtocht!

Groepswandeling
Tijdens die georganiseerde zondagochtendwandeling zien ze ook andere mensen en gezinnen wandelen, dat geeft hen moed en soms ook leuke gesprekken.

Leren kaartlezen
Tijdens de wandeling stoppen we regelmatig om aan de kinderen op de kaart te laten zien waar we nu exact zijn en leggen we de symbolen en tekens ook uit.
En we pakken het nieuwe kompas erbij om de richting te bepalen.

En we kijken ook op de kaart wat het volgende herkenningspunt zal zijn: een riviertje, een kruispunt, een spoorweg, een meer, een dorpje, een brug.
Zo hebben ze weer een volgend doel om naar toe te lopen.

Picknick
Wij nemen altijd veel eten, drinken en lekkers mee. En we lassen veel pauzes in om even lekker te smikkelen en te genieten. Dat maakt het wandelen leuk!
Ze vragen ze nu al vantevoren wat we deze keer weer voor lekkers gaan meenemen.


Lekker aan het picknicken

Afval ruimen
Mijn vriend stoort zich enorm aan al het afval dat onderweg ligt. Dus nemen we altijd een tas en handschoenen mee om het afval wat we tegen op te ruimen.
Voor de kindjes is het een sport om als eerste het afval te spotten. En ze zijn supertrots als we op het einde een volle tas met afval hebben verzameld.
Dat afval belandt niet in onze ene bokaal afval per jaar, maar we legen de afvaltas op het einde van de wandeling in een publieke afvalbak.


Wandelen als meditatie

Vroeger werkte ik in twee dorpen verderop in een klooster, dat was een half uur fietsen.
Vaak ging ik echter te voet, ik koos dan een grote omweg door de polders en natuurgebieden, waardoor ik er twee-en-half-uur over deed, heerlijk vond ik dat.

Eerst heb je nog allerlei gedachten in je hoofd, maar de wind waait je hoofd leeg.
Op een gegeven moment raak je in de heerlijke cadans van het wandelen.
Je kijkt om je heen.
Je leeggewaaide hoofd heeft plaats voor nieuwe indrukken.
Indrukken van de natuur.

Maar ook voor indrukken van jezelf die uit je binnenste komen opborrelen.
Omdat je hoofd leeg is en er daar dus eindelijk een keer plaats is.
Omdat er tijd is.
Omdat je alleen bent.
Omdat het stil is.
Omdat je in de natuur bent en je dus geen nieuwe indrukken binnen krijgt behalve dan die van de rust en de ruimte en het groen.

Voor mij geen yoga, mindfulness, meditatie of mandela kleuren want voor mij werkt de alleroudste manier van geest-verstilling het beste: Wandelen!


Blote voeten

Blote voeten?

Ben je benieuwd waarom ik van die gorilla-poten-schoenen draag?
En waarom ik mijn schoenen die ernaast staan nu weg doe?



Wij vinden het heerlijk om op onze blote voeten te lopen. We stimuleren onze kindjes ook altijd om dat te doen. Linde loopt zelfs op blote voeten in de winkel en op festivals!

Voordelen

Lopen op blote voeten heeft vele voordelen:

1. Beter voor het hele lichaam
Uiteraard is lopen op blote voeten beter voor de ontwikkeling van je voet, je krijgt sterkere spieren en botten in je voeten.
Dit is vooral belangrijk voor de ontwikkeling van kindervoetjes die nog in de groei zijn.

Met schoenen land je vaak eerst op je hiel, terwijl als je op blote voeten loopt je meer op de bal van je voet landt.
Bovendien is de schok van de landing op blote voeten minder hard dan als je met schoenen loopt. Omdat je met schoenen voelt en denkt dat je schoenen die demping voor jou doen, waardoor je te harde schokken op"loopt". Wat schadelijk is voor je gewrichten.

Dus met blote voeten heb je minder last van enkel-, knie- en heupklachten.
En dat is ook de reden waarom Keniaanse renners altijd de marathon winnen, zij hebben een betere looptechniek door altijd blootvoets te lopen.

Plus is je lichaam door hakken uit balans, je rug dit probeert te corrigeren en dit geeft rugklachten.
Denk bij hakken niet alleen aan vrouwelijke naaldhakken en pumps, bijna alle schoenen (ook heren- en kinderschoenen) hebben helaas hakken.

2. Warmere voeten
Je hebt zo een betere doorbloeding in je voet en minder snel last van koude voeten.

3. Focus op het lopen
Als je op blotevoeten loopt, ben je aandachtig bezig waar je voeten weg te zetten. Zo ben je gefocust op het lopen. Terwijl als je schoenen draagt, stap je gewoon rond, vaak denkend aan andere zaken. Door op blote voeten te wandelen, gaat je aandacht niet meer naar je hoofd maar naar je voeten. Even niet denken, maar bewust fysiek bezig zijn. En dat werkt ontspannend!

4. Vrijheid
Ik vind het altijd heel bevrijdend als ik thuis kom, om dan gelijk mijn schoenen uit te trekken.

Voor mij zijn blote voeten een symbool van vrijheid!

5. Aarding
Er zijn mensen die zeggen dat door op blote voeten te lopen je beter aardt, letterlijk én figuurlijk. En dat daardoor negatieve energiën in je lichaam via je voeten naar de aarde weg kunnen vloeien. Dit is echter niet wetenschappelijk bewezen.


Lichtvoetig is leuk!

Blotevoeten-pad

Bij ons in de buurt is een blotevoeten-pad.
Onze kindjes vinden het echt geweldig tof om daar naar toe te gaan.

Op blote voeten lopen is dus niet alleen beter, maar ook gewoon leuker!


Heel jaar op blote voeten
Er zijn mensen die het hele jaar rond op blote voeten lopen, dat doen wij niet. Maar als het niet te koud weer is, lopen we thuis wel binnen en buiten heerlijk op blote voeten.


Barefoot-shoes

Wil je graag buitenhuis op blote voeten lopen, maar durf je dat niet?
Of wil je graag toch wat bescherming om je voeten heen, maar wél de voordelen van blootvoets hebben?
Geen zin meer om na een vermoeiende dag of wandeling je schoenen als een "last" uit te trekken?
Zoek je een oplossing voor je voet, knie, heup of rugproblemen?


Blij met mijn barefootshoes!
Naast mij alle schoenen die ik nu niet meer wil dragen
wegens te hoge hak, te smalle neus of beide.


Dan zijn er barefoot-shoes. Deze schoenen geven hetzelfde gevoel als op blote voeten te wandelen. Barefootshoes hebben de volgende eigenschappen:

  1. Deze schoenen hebben geen hak onder de schoen en ook geen verhoogde demping in de schoen bij de hiel, de hiel zit dus op gelijke hoogte als de bal van de voet.
    Dit wordt ook wel "zero-drop" genoemd.
  2. De gehele schoen, zool en omhulsel, is zeer flexibel.

  3. Er is voldoende ruimte bij de tenen zodat ze vrij kunnen bewegen. De schoenen hebben dus in verhouding met normale schoenen een brede neus.
  4. De schoen moet aansluiten bij voet, zowel aan de onder- als bovenkant.
    Bij teenslippers sluit de onderkant niet aan, waardoor je tenen bij iedere stap verkrampen om je slipper vast te houden.
    En als er teveel ruimte aan de bovenkant is, zoals bij klompen of de populaire crocs, dan hebben je tenen juist weer geen grip.

Barefootshoes worden ook wel minimalist shoes genoemd. Dat betekent niet dat een minimale hoeveelheid aan materiaal bevatten, maar dat ze een minimale impact hebben op de oorspronkelijke menselijke beweging.

Er zijn heel veel verschillende modellen, hier een overzicht:

(In mijn Webwinkel vind je een heel groot assortiment aan allerlei verschillende barefootschoenen, voor dames, heren en kinderen. Van casual, ballerina's, outdoor tot running. In alle modellen en kleuren. En door in mijn Webwinkel te kopen ondersteun je onze vereniging zonder dat het jou extra geld kost!)


1. Fivefingertips-shoes (merk: Vibram)

Dit zijn wel meest kenmerkende barefoot schoenen, het lijkt wel een beetje alsof je gorilla-poten hebt.
De visie erachter is dat je zo je tenen afzonderlijk kan bewegen en daardoor je voeten beter ontwikkelt en gebruikt.

2. Barefoot shoes normal look (merk: Vivobarefoot)
Schoenen die er normaal uitzien maar wel met de zerodrop zool en brede neus voor het blote voeten gevoel.



3. Barefoot sandals (merk: Xero shoes - Vivobarefoot - Unshoes)
Dit bestaat uit niet meer dan slechts een zooltje waaraan touwtjes of sandaal-gespen zitten om ze aan je voeten te binden. Hetzelfde idee als teenslippers maar dan veel dunner. En ook met een enkelbandje, waardoor het vast aan je voet zit en niet aan je voet "hangt" zoals bij een normale teenslipper. En zo hoeven je tenen niet bij iedere stap te verkrampen om je slipper vast te houden wat bij een normale teenslipper wel gebeurt.

4. Barefoot running shoes (merk: Merrell)
Deze renschoenen hebben geen dempende zool zoals bij normale renschoenen. daardoor ga je anders lopen, je landt niet meer op je hiel maar midden of voor op je voet.

5. Gehaakte sandalen
Deze sandaaltjes bestaan alleen uit een bovenkant. Je loopt dus gewoon op je blote voeten, het ziet er alleen niet zo bloot uit.
Handig als je nog niet helemaal met naakte voeten de straat op durft. Maar ze zijn ook gewoon prachtig!

Boeken

Er bestaan veel boeken over barefoot lopen, voor de gewone wandelaar tot marathonloper.

Zelf vind ik het boek Whole Body Barefoot van Katy Bowman echt een aanrader! Het boek is niet te dik, goede theoretische uitleg met verhelderende tekeningen, veel praktische oefeningen om je voeten te versterken en zo dus je hele lichaam.

Voordelen barefoot


Barefoot running


Toffe filmpjes

Vrouw loopt altijd op blote voeten


Man rent marathon op blote voeten


Man rent 100km op blote voeten


Vragen?

Heb je medische vragen met betrekking tot blote voeten lopen en/of barefootshoes?
Ik ben geen barefoot-expert, enkel een enthousiasteling.
Er zijn diverse facebookgroepen over barefoot, ik zou daar je vraag eens stellen. Dan hoor je van verschillende mensen hun advies en meningen.
En er zijn ook barefoot-winkels, ga daar eens langs of bel hen eens op, want die hebben meer expertise in huis dan ik.
Succes!

Zelf sandalen maken

Heerlijk zomer en dus lekker op blote voeten lopen!
Hierboven schreef ik al dat ik blote-voeten-fan ben, ik loop niet alleen op blote voeten in huis & tuin, maar ga ook op blote voeten boodschappen doen en kindjes ophalen aan school.

Maar soms zijn er gelegenheden dat het beter is om wel iets aan je voeten te hebben.
Er zijn speciale barefoot-sandalen, maar die zijn best prijzig, voor slechts een zooltje en wat touwtjes.


Dus besloot ik ze zelf te gaan maken!

Ook leuk als je geen barefoot-fan bent hoor.
En ze zijn ideaal om opgerold in je tas mee te nemen.

Wat heb je nodig:
zool van rubber (of van leer, maar dat is niet vegan)
– touw, je kan nylon gebruiken, ik koos voor zpaghetti-garen
– papier
– potlood
– schaar
gaatjestang / priem / spijker met hamer

Een rubberen zoolplaat kun je kopen in mijn webwinkel.
Maar je kan ook een rubberen fietsband, autoband of automatje gebruiken als je helemaal wilt recyclen/consuminderen!

Er zijn verschillende diktes van zolen verkrijgbaar, hoe dunner de zool, hoe meer barefoot-ervaring.
Ook zijn er verschillende kleuren beschikbaar, zwart is de meest voorkomende kleur, ik koos voor beige.


Hoe ga je te werk:

  1. Zet je voeten op een vel papier en teken de omtrek van je voet op het papier.
  2. Haal je voet van het papier en maak er een mooie vorm van.
  3. Knip deze vorm uit, leg het op de rubberen zoolplaat en teken de vorm over.
  4. Ga met je voet in de vorm op de zoolplaat staan, controleer of het breed en lang genoeg is. Beter iets breder en langer tekenen dan te kort of te smal, je kan er later altijd nog iets van af knippen.
  5. Knip je vorm uit de zoolplaat.
  6. Stap met je voet op de zool en teken drie punten voor de gaatjes in je zool, één tussen je grote en tweede teen en twee gaatjes aan de zijkant. De lokatie voor de gaatjes aan de zijkant kun je bepalen door het potlood voor langs het bot van je enkel te houden.
  7. Maak vervolgens de gaatjes in je zool, dit kan met een spijker en hamer of een priem. Op sommige sites wordt dit afraden omdat dit gemakkelijk zou scheuren.
    Je kan ook een gaatjestang kopen, wordt ook gebruikt bij de schoenmaker om bijvoorbeeld extra gaatjes in een riem mee te maken.
    Hier hadden we nog een ouderwetse conducteur-kaartjes-kniptang liggen, werkt ook goed, creatief hè!
  8. En dan komt het knopen, er zal heel veel verschillende knoopmethodes.


De door mij toegepaste knoopmethode:


Dezelfde knoop, nu met voet:


En het proces in foto’s:

Op het einde als ik het touw door die twee touwtjes heb gehaald, leg ik dan een knoopje, zo kan het niet meer losschieten en dan knip ik het resterende touw weg.

Vantevoren dacht ik dat ik de knoop onder de zool tussen mijn grote teen en tweede teen zou voelen, maar die voel je echt niet.


Sandalen om mee te rennen!
Wist je dat deze sandalen “huaraches” heten en door de indianen in Mexico zijn uitgevonden.
En wist je dat zij ultra-marathons (100 mile = 160 km) met deze sandalen lopen!

Er is een boek over de geweldige loopprestaties van deze stam en hun schoeisel verschenen: De Geboren Renner.


Lichtgewichte sandalen én lichtgewichte prijs
De zoolplaat van 50×35 cm kostte me € 18,90 + € 8,60 verzendkosten, totaal € 27,50.
Het zpaghetti-garen had ik nog liggen.
Uit de zoolplaat heb ik al een paar sandalen voor mezelf en voor Linde geknipt. En ik heb nog genoeg zool over voor nog drie paar sandalen. Dus vijf paar sandalen voor € 27,50, dat is € 5,50 per paar.

Terwijl in de winkel kosten officiele barefoot-sandalen € 40!
Maar ook niet barefoot-sandalen kosten vaak meer dan € 5,50.


En het is natuurlijk gewoon supertof om zelf je spullen te kunnen maken!


Nieuwe knoopmethode

Ik vond dat mijn voorvoet vorig jaar makkelijk verschoof met bovenstaande knoopmethode, dus bedacht ik dit jaar een nieuwe knoopmethode:

En ook Linde kreeg de nieuwe versie, plus kraal-versiersels!

Google gewoon eens op “DIY huaraches” op internet en YouTube, dan kom je heel veel knoopmethodes tegen en kun je experimenteren, wat jij het makkelijkste en/of mooiste vindt!


Kraal-sandaal

Eigenlijk lopen we het liefst op blote voeten, maar om dat er niet zo bloot te laten uitzien, dragen we ook zelfgemaakte sandalen zonder zolen.

Hier zie je de voetjes van Olaf, mij en Linde.
Heel simpel, stukje elastiek en de kralendoos, meer heb je niet nodig.
Lekker samen knutselen, kunnen de kindjes hun eigen schoenen maken (trots) én met hun eigen ontwerp (supertrots)!


Gehaakte sandalen

Als je creatief bent, kun je ook sandalen zonder zool zelf haken. Hier een boek met ideeën.
Ik heb ze creatief zelf gekocht 😉

Linde en ik met onze gehaakte sandalen op de foto.
Normaal heb ik niet zoveel met schoenen, heb geen schoenen-tic, maar hier ben ik dus echt verliefd op. Verliefd op mijn schoenen die eigenlijk helemaal geen schoenen zijn!



En voor de bruiloft van mijn broer had Linde ook haar gehaakte sandaaltjes aan!

Meer inspiratie

Blogs over gezondheid:

Ons dagelijks menu: bio vegan suikervrij glutenvrij afvalarm
Kruidenvrouwtje
Theetuin
Blote voeten
Meer bewegen, meer wandelen
Zelf sandalen maken


Films & documentaires

Inspirerende filmpjes en documentaires over dit onderwerp (en alle andere onderwerpen)
kun je bekijken op mijn Films & docs-pagina.

Deze pagina is enkel beschikbaar voor donateurs.
Word ook donateur en krijg toegang tot 330 video's!

Eco-shop

Geneeskrachtige planten

Kruidenthee

Brandnetel
Frambozenblad
Gember
Kamille
Linde
Pepermunt
Verveine
Vrouwenmantel

Supplementen







Barefoot schoenen

Barefoot schoenen - dames - laarsjes

Midden - vegan

Midden - leer

Midden - wol

Hoog - vegan

Hoog - leer


Barefoot schoenen - dames - ballerinas

Merk: Vibram Fivefingers - Model: VI-B - Vegan



Merk: Vibram Fivefingers - Model: VI-S - Vegan

Merk: Vibram Fivefingers - Model: V-Soul - Vegan


Barefoot schoenen - dames - voetsieraden






Barefoot schoenen - sandalen

Xero Shoes - diverse modellen en kleuren



Lizard


Pies sucios

Barefoot schoenen - running & trail

Merrell - Vapor Glove 3



Merrell - Vapor Glove 6


Merrell - Trail Glove 7

mannen

vrouwen

Vibram fivefingers - KSO (running)




running

Vibram fivefingers - V-trail



Barefoot schoenen - wikkelschoen

Vegan


Leer

Barefoot schoenen - kinderen - slofjes

maat 18-45 - leer


Barefoot schoenen - kinderen - schoenen

Vivobarefoot

Solerunner


Camper peu - leer



Playshoes - dichte schoenen





Playshoes - open schoenen

Sandaaltjes


Ballerina's



Zelf sandalen maken

Zoolplaat

dikte: 2,2 mm - afmetingen: 58 x 38 cm - profiel: golf - webwinkel: nederlandstalig

dikte: 4 mm - afmetingen: 25 x 50 cm - profiel: ster - webwinkel: duitstalig


dikte: 4 mm - afmetingen: 25 x 50 cm - profiel: croco - webwinkel: duitstalig

dikte: 6 mm - afmetingen: 25 x 50 cm - profiel: ster - webwinkel: duitstalig


Voorgevormde zolen

dikte: 4mm - profiel: ster - maat: 36-48

dikte: 4mm - profiel: croco - maat: 36-48

dikte: 6mm - profiel: ster - maat: 36-48

Do-it-yourself-kit

Do-it-yourself-kit sandalen incl draad - zwart - vegan
Do-it-yourself-kit sandalen incl draad - honing - vegan

Gaatjestang

Gaatjestang
diverse modellen

Koord



Zpagetti-garen - diverse kleuren


Boeken

Geneeskrachtige planten Meer bewegen
geneeskrachtige planten algemeen
kruiden bereidingen barefoot
kruiden kweken

Geneeskrachtige planten






Kruiden bereidingen




Kruiden kweken


Lees hier mijn recensie


Meer bewegen



Barefoot


Barefoot sandalen maken



Barefoot running



Op deze pagina word je met een link verwezen naar een webwinkel die dit product of boek verkoopt. En daarbij krijgt onze vereniging een percentage van de opbrengst, zonder dat het jou extra geld kost. Op deze manier steun je de vereniging Green Evelien. Bedankt!

Je kan hier ons webwinkel-beleid lezen.

Ben je tevreden over een product uit mijn webwinkel en wil je dit vaker kopen?
Zou je dit dan telkens via mijn webwinkel willen doen? Zo blijf je ons steunen.

Staat jouw gewenste artikel of boek er niet tussen? Werkt een link niet meer?
Merci om dit door te geven op adverteren@greenevelien.com.